una dintre moţiunile de naţională...

vă prezint o sinteză a uneia dintre întâlnirile de pregătire pentru naţionalele de debate de la Slănic de săptămâna următoare... (nu vorbim de subiectele de la naţionala pe echipe, pentru că "adversarii" pot să ne prindă uşor ideile...)

pentru prima naţională, mixată, una dintre moţiuni, pe care trebuie şi să o suţii, dar şi să o negi este "Votul obligatoriu ar trebui introdus in Romania"

definiţiile moţiunii
Vot = exprimare a opiniei cetăţenilor unei ţări în legătură cu alegerea reprezentanţilor în funcţiile de conducere; Vot obligatoriu = practică prin care cetăţenilor li se cere să participe activ la alegeri, urmând ca numele să le fie şters de pe listele de vot. În cazul în care cetăţenii refuză să meargă la vot fără un motiv întemeiat, ei sunt pasibili de pedepse cu amenzi, serviciu în folosul comunităţii sau chiar privare de libertate.

Argumente pro

1. Legitimitatea unui guvern ales în mod democratic creşte odată cu procentul din populaţie care a participat la vot. În Australia prezenţa la vot a fost constant peste 80%, în vreme ce în SUA şi Marea Britanie aceasta a scăzut în ultimii ani până la 51%[2], respectiv 59%[3], în alegerile electorale din 2000, iar asta i-a făcut pe britanici să ia în calcul posibilitatea ca votul să fie obligatoriu, sau încurajat prin diverse mijloace...
2. Funcţia educativă şi de responsabilizare acelui care votează. Pe de o parte, dacă cetăţenii sunt obligaţi să voteze, ei vor fi motivaţi să se intereseze şi să citească despre candidaţi şi partide politice pentru a lua decizia cea mai bună (din moment ce oricum trebuie să ia o decizie).
3. Posibilitatea de a vota prin intermediul unui sistem bine pus la punct de urne mobile, sau prin intermediul Internetului în anumite situaţii, reduce la minim timpul alocat votării sau disconfortul provocat de părăsirea casei/locului de muncă. În acest context nu există nici un motiv legat de temeiuri practice (distanţa până la locul de votare, vremea nefavorabilă, obligaţii la locul de muncă) pentru care cineva ar putea să refuze să voteze.
4.Partidele ar putea cheltui mai puţin în campania electorală. În multe dintre ţările democratice, campaniile electorale din ultimii ani s-au concentrat într-o mare măsură pe aducerea cetăţenilor la vot. Dacă absenteismul politic nu ar mai constitui o problemă, atât resursele financiare cât şi dezbaterile din campania electorală s-ar putea concentra pe alte chestiuni mai importante.

NU ARE PREJUDICII MAJORE / AVANTAJ GEN "REGULA FORMALA" A LUI HAYEK - CODUL RUTIER NU PEDEPSESTE, CI PREVINE DERAPAJELE DE LA LEGE SI ATRAGE ATENTIA ASUPRA CONSECINTELOR

NU E UN PANACEU, DAR DUCE LA RESPONSABILITATE!

VOTUL E ACUM UNIVERSAL, EGAL, DIRECT, SECRET ŞI LIBER EXPRIMAT!,
DAR AŞA CUM EŞTI OBLIGAT SĂ TE VACCINEZI SAU SĂ TE TRATEZI PENTRU A NU PRODUCE O EPIDEMIE, SISTEMUL TREBUIE SĂ SE PROTEJEZE ŞI SĂ SE APERE... VOTUL  OBLIGATORIU AR FUNCŢIONA CA UN ANTICORP...

MAJORITATEA TĂCUTĂ NU TREBUIE VALORIZATĂ ÎNTR-O DEMOCRAŢIE, CI CONSIDERATĂ UN EŞEC AL CETĂŢENILOR

RĂUL ÎNFOREŞTE CÂND OAMENII BUNI NU FAC NIMIC!!!


Argumente contra

1. Legitimitatea nu e dată de numărul celor care merg la vot. SUA şi Marea Britanie sunt printre cele mai vechi democraţii din lume şi cu toate acestea ratele de prezenţă la vot în ultimii ani au fluctuat între 50 şi 60%. Ţările cu regimuri totalitare au avut aproape întotdeauna rate de prezenţă la vot ce atingeau 90% şi chiar mai mult, lucru care însă nu era un indicator nici al reprezentativităţii celor aleşi, şi nici al indicelui de democraţie al respectivei ţări.
2. Ideea de vot, şi implicit cea de alegere, nu poate fi asociată cu cea de obligativitate. Votul este un drept, care trebuie înţeles şi apreciat ca atare de cetăţeni. A îl transforma într-o obligaţie poate afecta educaţia politică şi interesul politic al potenţialilor alegători.
3. Mai mult, o posibilă consecinţă negativă a votului obligatoriu îl constituie rata foarte mare de voturi aleatorii. Alegătorii care sunt forţaţi să voteze pot să aleagă la întâmplare un candidat de pe listă. Cei care nu manifestau un interes special când votul era opţional nu îşi vor schimba atitudinea ca prin minune. Legea pedepseşte doar absenţa de la vot, nu şi comportamentul civic iresponsabil. Legitimitatea procesului electoral ar putea fi astfel foarte grav afectată.
4. Absenţa la vot este în ea însăşi o declaraţie politică foarte puternică. Aceasta semnalează o scădere a interesului pentru scena politică şi necesitatea unor schimbări imediate. Politicienii nu ar mai avea un feedback corect cu privire la atitudinea populaţiei faţă de acţiunile lor şi ar deveni mult mai puţini atenţi la nevoile alegătorilor.

Comentarii