BRAVO! - final de nationale

A pune in discutie ideile, a refuza sa iei de bune prejudecatile si tabuurile, a dezbate cu argumente pro si contra unei teme date, reprezinta pentru oameni formule avansate prin care se pot implini, ca si personalitate, ca si comunitate, ca si societate.
Sunt foarte multumit de faptul ca am putut "sa-mi rup" cateva zile pentru a participa impreuna cu 7 elevi, un antrenor si un arbitru din Sfantu Gheorghe la a XIV-a editie a "Campionatelor Nationale de Dezbateri Academice", de la Slanic Moldova. Saptamana trecuta a fost una dintre acele saptamani speciale pe care le astepti sa vina pentru a demonstra daca si ce fel de progrese au fost facute in ultimul an. Precizez de la inceput ca dintre cele 21 de echipe participante noi ne gaseam in premiera in postura de favoriti. Odata "clasic", ca si transilvaneni - campioni nationali la ultimele 5 editii, dar si in mod deosebit pentru ca aveam campionii nationali in exercitiu - in 2008 Radu Cotarcea, Bianca Dragomir si Laura Stefanescu au luat titlul si pe echipe si la vorbitori individuali.
In realitate lucrurile nu stateau chiar asa... Clubul din Covasna nu se mai prezenta cu o echipa experimentata, "calita" 4 ani prin diverse turneee, ci cu 7 elevi, dintre care 6 abia au terminat a X-a, numai Laura Stefanescu participand si anul trecut la competitia pe echipe... Dar, spre mandria lor nu s-a vazut! S-au descurcat foarte, foarte bine! Performantele de la nationala mixata au fost exceptionale: am avut primul vorbitor al tarii in persoana lui Alex Dragoi, al treilea, Vlad Vidican si al patrulea, Laura. Ardeleanu, cea a carei echipa a si castigat competitia intr-o finala cu echipa Antoniei Mari.
La echipe nu s-au mai repetat rezultatele, dar nici rau nu a fost. Prima echipa, cea formata din Alex Dragoi, Vlad Vidican si Laura Stefanescu a "maturat" totul in cele 4 meciuri din grupe, calificandu-se de pe locul intai, fara nici un vot impotriva, in faza sferturilor de finala, unde numai o neatentie a privat-o de victorie in fata unei echipe din Bucuresti care a ajuns pana in finala... Pacat, mai ales ca toata lumea avea ochii atintiti asupra lor, dar asa este cu cei care sunt in frunte, toata lumea da tot ce are mai bun in confruntarea cu ei...
Cea de-a doua echipa, Laura Ardeleanu, Antonia Mari, Dani Cruceriu a fost la un pas de a produce marea surpriza. Aflata in cea mai dificila grupa, unde 4 din 6 echipe aveau sanse foarte mari de calificare, motiv pentru care si-au impartit victoriile intre ele, totul s-a decis in ultima runda, cand o concentrare sporita a celor din echipa din Ploiesti, cei care au reprezentat Romania la campionatul international de debate din acest an, i-a oprit pe "ai nostri" tineri.
Satisfactia a existat totusi, pentru ca ambele echipe care "ne-au scos" din cursa au fost ingenuncheate de colegii de la Cluj: Alexandra, Ion, Simina, ultima abia a intrat in clasa a VIII-a ! Ei au reusit sa continue seria de campioni nationali ardeleni, facandu-ne sa ne simtim mandri ca ARDOR Transilvania are debaterii "cei mai buni dintre romani"!
Inchei cu convingerea ca toate confruntarile de idei la care au participat le-au fost utile, cu determinarea de a face in anul care va urma pregatire mai sustinuta si mai de calitate si cu speranta ca la anul vom avea rezultate superioare. Va asigur sa asemenea tineri, viitori lideri autentici ai comunitatii, merita respectul dumneavoastra. Pe al meu l-au castigat pentru totdeauna! Bravo, dragilor!
Madalin Guruianu
Responsabil Club Debate "Pentru Comunitate"

Comentarii