la naţionala de debate: bronz pe echipe si locul 5 la vorbitori

La campionatul national de dezbateri academice desfasurat la sfarsitul acesta de saptamana la Slanic Moldova, reprezentantii clubului de debate din Sfantu Gheorghe, desi au jucat in echipe mixate cu alti colegi din Transilvania, au punctat consistent in clasamentul general. Formatul in care s-a jucat, parlamentar (parly), a presupus ca echipele trebuie sa joace pe rand rolurile de Guvern, respectiv Opozitie la motiunile puse in dezbatere cu numai 30 de minute inainte de fiecare runda. Fara pregatire, fara cercetare, fara dovezi, ci numai cunostinte generale temeinice, organizare si concizie pe timp scurt a ideilor exprimate, dar mai ales stil oratoric desavarsit.

Nu pot sa nu-mi exprim in continuare admiratia fata de acesti tineri, cu certitudine viitori lideri ai comunitatii lor, oameni care, sunt convins, ar face de rusine oricand si aproape pe orice subiect majoritatea politicienilor din Romania.

Am arbitrat la aceasta competitie 3 meciuri de calificari, dar si finala, castigata de echipa "Pufelor" din Muntenia, cea care a castigat in grupe atat cu echipa lui Radu, cat si cu cea a Biancai.

Radu Cotarcea a facut parte dintr-o echipa cu clujeanul Grigore Pop si au terminat competitia pe locul al III-lea, numai un meci pierdut pe tehnicalitate facandu-l sa coboare din fruntea clasamentului la vorbitori. Bianca Dragomir a reusit sa iasa a 5-a vorbitoare a tarii, numai experienta redusa a partenerei de echipa in acest format de dezbateri - oradeanca Dana Cabau este studenta doar de cateva saptamani - , privand-o de a ajunge si ea macar in semifinale.
Luand in considerare ca a fost prima participare a unor reprezentanti ai Clubului de Dezbateri din Sfantu Gheorghe la o asemenea competitie de acest nivel si la aceasta categorie de varsta, rezultatele obtinute au fost bune si datatoare de sperante pentru viitor.

Comentarii

Dinu a spus…
felicitari insa din pacate nu acestia sunt viitorii lideri ai comunitatii. Multa vreme de-acum inainte, lideri vor fi tot cei smecheri, cei cu bani si influenta. Iar cel sinceri, daca va ajunge cineva printr-o conjunctura printre lideri, va putea face prea putin.. Asa e pestet tot