Biblia, "intermediar" suficient între om şi Dumnezeu?

Fix acest titlu va reprezenta tema dezbaterii de miercuri 28 ian. de la 17.00 la Centrul Eccleziatic Nicolae Colan din Sfântu Gheorghe... 2 echipe de la clubul nostru, 3 arbitri şi un public numeros - sperăm! -...

Până atunci cercetare, pregătire de cazuri şi argumente... apropo, aşteptăm sugestii pe această temă...poate le vom folosi în meci...poate chiar aici putem dezbate pe această temă... vă aştept ideile şi propunerile...

şi după debate suntem invitaţi de prietenii noştri care s-au întors de "la capătul lumii" la Caffe Passage pentru o prezentare a excursiei lor...

Comentarii

Biancas a spus…
Biblia??? Mai, Mada, nu incetezi sa ma surprinzi :-)), esti invariabil! Citirea Bibliei e o "actiune" individuala - de obicei, citesti de unul singur - si ecclesia e intermediarul, recte preotii, pentru INTERMEDIEREA tainelor. Cei care nu stiu sa citeasca sint din start fara intermediere, drept urmare, fara Dumnezeu? :-))) Tareeeeee. Si, apropo, ma refer inclusiv la cei care , desi citesc, NU AU CUM sa citeasca.
Mădălin Guruianu a spus…
Poate ca e asa cum spui, dar trebuie sa recunosti ca exista crestini care nu considera necesara intermedierea unui preot in relatia directa dintre om si Dumnezeu... "Acolo unde sunt doi oameni in numele meu, acolo sunt EU"...dar putem continua...si poate intervin si altii... Scopul meu declarat e sa-i provoc pe tineri sa gandeasca si sa vada problemele din cat mai multe puncte de vedere, lasand tabuurile si prejudecatile deoparte... Nu crezi ca e important?...
Biancas a spus…
@ Nu credeam ca o sa spun asta vreodata si ii provoc pe cei care te citesc sa raspunda: care e prejudecata legata de Dumnezeu, ar putea exista vreo prejudecata? Prejudecati de genul: Dumnezeu e bun, Dumnezeu e rau, pina la Dumnezeu te maninca sfintii, caile Domnului sint necunoscute, Dumnezeu e pretutindeni si nicaieri.
Si, ca sa raspund la intrebarea ta: nu, nu e important sa il cunosti pe Dumnezeu mai devreme decit momentul in care Il cunosti. E pierdere din timpul Lui.
E cale lunga pina sa ajungi sa Il iei din Biblie pe Dumnezeu. Imensa. Nici o femeie nu va putea fi de acord cu acoperirea capului, de exemplu. E o rusine sa imi acopar capul, daca Dumnezeu e deasupra mea.
Esti teribil de conservator, dar iti ofer un argument pentru tabara negatoare: unde era Dumnezeu in momentul conceperii fiintei mele in uter?
Mădălin Guruianu a spus…
Cred ca exista multe prejudecati si mai ales multa necunoastere din partea tinerilor ... N-am sa cred niciodata ca e "pierdere din timpul Lui"... Ar trebui sa intelegi ca a pune sa lucreze mintea celor din jurul tai, mai ales a celor tineri, nu inseamna sa le impui ceva sau sa ai pretentia ca vor ajunge la un rezultat definitiv... As putea spune ca din contra, practic empatia e importanta si modul ca se gandesc la aspecte putin sau deloc cunoscute...
Cat despre povestea cu femeile si Biblia, gandeste-te la capcana: daca tu consideri ca Biblia este discriminatorie pentru femei, bisericile si preotii nu fac aceeasi discriminare sau chiar amplificata?... Multumim de argument pt negatori...
Iulia a spus…
Biblia reprezinta cea mai palpabila dovada a faptului ca avem o creatie divina, ca nu ne tragem din animale, ca sufletul nostru ne este "suflare de viata" a Creatorului iar trupul ne este plamadit tot de El.
Biblia nu este discriminatorie pentru femei... este adevarat, scrie ca femeile ar trebui sa aiba capul acoperit atunci cand intra intr-o biserica, din respect... la fel cum scrie si in Coran. Diferenta o constituie faptul ca nimeni nu-ti pune cutitul la gat daca nu faci asa cum este scris, aduc drept argument aici multitudinea de femei pe care le vad si in care ma includ ce merg la biserica cu capul neacoperit. Va sa zica, Blibia ne sugereaza ceea ce este bine dar ne lasa noua libertatea de a alege.

Biblia este o cale intre Dumnezeu si noi, prin intermediul apostolilor, a profetilor intrand in contact cu cuvantul Domnului.
Iulia a spus…
Biblia reprezinta cea mai importanta dovada, o dovada palpabila a faptului ca avem spirit divin, suntem creati de Dumnezeu si nu ne tragem din animale. Sufletul ne este "suflarea de viata" a insusi Creatorului iar trupul plamadit tot de El.
Biblia nu este discriminatorie pentru femei... este scris ca femeile trebuie sa isi acopere capul intr-o biserica, din respect, la fel cum sunt scrise si in Coran... Diferenta este ca nimeni nu este obligat sa faca ceva daca nu considera ca este bine, va sa zica Biblia ne zice ce ar fi bine sa se faca, sa se urmeze dar nu pune nimanui cutitul la gat pt indeplinirea celor scrise acolo. Ca si argument il aduc vazand multitudinea de femei, incluzandu-ma, care merg fara ceva pe cap la biserica.
Biblia, cea mai importanta scriere a ortodoxismului, reprezinta o cale intre noi si Dumnezeu, prin intermediul profetilor, a apostolilor intram in contact cu cuvantul Domnului.
Ion a spus…
Biblia este ca si alte carti de genul, o arma anti-anarhie. Dar e 100% pamanteasca. Sa te limitezi la Biblie sau parti ale istorie "favorabile" credintei, cand vorbesti de existenta divinitatii mi se pare gresit. In 2009 exista o multime de adevaruri istorice necontestabile si neinterpretabile, care ar aduce oamenii cu picioarele pe pamant. Dar ele raman in "underground" sau apar cel mult in niste documentare tv. Ma rog, subiectul este mult prea complex.
Mădălin Guruianu a spus…
evident că e un subiect complex...dar asta e frumuseţea... să ne mai gândim şi la lucruri complexe, nu numai la materialitate pură...nu crezi?
ai dreptate, în 2009 există multe adevăruri istorice care ne-ar aduce cu picioarele pe pământ...dar să ştii că printre ele este şi faptul că darwinismul este contestabil şi contesta de cât mai mulţi oameni de ştiinţă... şi totuşi sistemul şcolar îl promoveazăî asiduu în toate materiile predate... de ce?... iar faptul că vorbim despre Biblie sau creaţionism supără pe cineva?
Biancas a spus…
@Ideea mea era exact asta: daca totul e creatie a lui Dumnezeu, daca esti creatura, nu ai nevoie de "intermediari". Mai devreme sau mai tirziu il vei descoperi pe Dumnezeu din simplul motiv ca soarele rasare si tu ai deschis ochii. Iar Biblia - ma refer la Noul Testament - este un admirabil manual de etica, e literatura, pe alocuri, e istorie. Foarte "cum grano salis" este cuvintul Domnului, desi Plesu sustine ca este o invatatura exoterica, deschisa. Totusi, mie, de pilda, anumite pasaje din Epistolele Sfintului Pavel nu mi se par chiar asa de exoterice.

@Iulia E o diferenta considerabila intre ortodoxie si ortodoxism. Si faptul ca femeile sint discriminate de Biblia "oficiala" este un fapt, urmat de atitudinea Bisericii ortodoxe, care crede ca femeile nu pot deveni preoti. Faptul ca femeile se duc in Biserica fara sa fie acoperite este un "suflu" al vremurilor, nicidecum o regula a Bisericii. Pe de alta parte iti recomand Evangheliile apocrife, numite "gnostice" de Culianu, printre care o vei gasi si pe cea a Mariei din Magdala.
Bianca a spus…
Hello Madalin si tuturor care citesc blogul!
Cred ca aceasta motiune este cea mai interesanta dintre toate pe care le-am auzit pana acum.
Pentru mine aceasta dezbatere se rezuma la doua aspecte:
1.Citirea Bibliei acasa=> o relatie mai apropiata si mai personala cu Dumnezeu.
2.Intelegerea textului acesteia cu ajutorul unei persoane, sa spunem adecvate, care ar fi preotul.
Din prima perspectiva putem afirma ca atat credinta cat si mantuirea pana la urma, sunt personale si atunci pentru stabilirea unei legaturi cu Dumnezeu nu ar fi nevoie de o alta persoana.In final, se pare ca totul se rezuma la fiecare dintre noi in parte si ca aceasta relatie cu divinitatea nu necesita decat credinta, rugaciune si cercetarea textului biblic.

Pe de alta parte , chiar in Bilbie scrie ca o credinta stabila vine in urma auzirii, a ascultarii Cuvantului Lui Dumnezeu etc.Asadar pentru a putea folosi intr-adevar Biblia ca pe un intermediar suficient intre om si Dumnezeu, ar trebui intai de toate sa avem la baza o invatatura adecvata, pe care o putem primi de la preot.
Poate ce ideile mele au fost cam "spirituale" dar sper sa va fie de folos.
[Bibi- cluj]
Mădălin Guruianu a spus…
Multumim de sprijin, Bibi... sper să fie folosite dintre ideile tale în meciul de mâine...
Anonim a spus…
Se contestă evoluţionismul de tip darwinist dar nu şi evoluţionismul per general. Este normal ca şi evoluţionismul să evolueze spre forme noi.