Eminescu, actual?
Pentru a încerca un răspuns afirmativ la întrebarea din titlul articolului şi de pe afişul evenimentului, Consiliul Elevilor din Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” şi Librăria Pentru Comunitate au organizat o manifestare mai „ieşită din tipare”cu ocazia zilei de 15 ianuarie.
Au fost recitate poezii, s-a cântat la pian şi chitară, dar mai ales s-a dezbătut pe tema “Eminescu, cu capul în nori sau cu picioarele pe pământ?”. Pretextul a fost oferit de către un meci special de dezbateri organizat de Debate Clubul din Sfântu Gheorghe, condus de Mădălin Guruianu. Echipele compuse din tinerii: Laura Ghinea / Daniel Cruceriu şi Ioana Cocoveică / Alexandru Drăgoi au oferit un spectacol original unei audienţe captivate de competiţia de idei. Dacă au câştigat „romanticii”, aşa cum au crezut arbitrii, sau „realiştii”, cum a crezut audienţa, a fost mai puţin relevant. În primul rând a contat faptul că s-a vorbit despre Eminescu la modul cel mai concret cu putinţă, că a fost o manifestare care a vorbit adolescenţilor pe limba lor despre cel care a fost un poet romantic şi foarte profund, dar şi un jurnalist politic respectat şi temut în vremea sa.
Intervenţiile din audienţă, prezentarea zilei de 28 iunie 1883 şi a “imaginii create” special pentru Eminescu, dar şi filmul lui Andrei Gheorghe, produs pentru seria “Mari români” au făcut ca mare parte din public să rămână mai bine de 2 ore în Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional “Mihai Viteazul”, iar la final, răspunsul tuturor celor prezenţi la întrebarea din titlu a fost evident, afirmativ.

Comentarii