între dezbateri cu sens şi fără sens...


Şi am avut aseară un spectacol de idei susţinut de 6 tineri, 4 vorbitori şi 2 arbitri, pornind de la moţiunea “Biblia, intermediar suficient între om şi Dumnezeu”.
După un meci strâns, cu argumente solide şi de o parte şi de cealaltă, afirmatorii Antonia Mari şi Vlad Vidican au încheiat la egalitate cu negatorii Adina Stoica şi Dani Cruceriu. Cei doi arbitrii, Laura Ardeleanu şi Alex Drăgoi, dar şi publicul a fost foarte împărţit la final, balanţa neînclinând decisiv în nicio parte.
Totuşi, ţinta dezbaterii a fost atinsă, toţi cei prezenţi, participanţi sau public plecând acasă cu câteva teme de reflecţie serioase... asta ca să nu uităm că debate-ul nu oferă răspunsuri ci caută să provoace întrebări...în zilele următoare sper că vom avea vreme să postăm argumentele principale ale meciului...

astăzi preocupare masivă pentru şedinţa de Consiliu Local unde sunt şi subiecte importante de rezolvat pentru comunitate, pe ordinea de zi este şi aberaţia cu referendumul pentru autonomie, care se pare că va trece prin votul consilierilor PCM şi UDMR, ... dar vom vedea după 2... până atunci vă reamintesc cuvintele mele despre această adevărată cutie a Pandorei:

În perioada dezbaterii publice şi în şedinţa anterioară a Consiliului Local Sfântu Gheorghe referitoare la proiectul de hotărâre privind referendumul pentru delimitarea teritorială a judeţului Covasna, am protestat faţă de această iniţiativă provocatoare şi aducătoare de probleme, prin care se vor înrăutăţi relaţiile dintre românii şi maghiarii trăitori în acest oraş.
Iniţiatorii proiectului, cei 9 consilieri locali din Sfântu Gheorghe ai PCM, reiau ofensiva şi propun să discutăm din nou despre acest referendum, după înfrângerea din şedinţa din 30 octombrie a Consiliului Local Sfântu Gheorghe. Vă aduc aminte că atunci cei 4 consilieri români s-au împotrivit, iar reprezentanţii de la UDMR s-au abţinut.
În şedinţa din ianuarie se va repune pe tapet problema acestei hotărâri care a picat odată la vot. Reamintesc deasemenea faptul că Prefecturile din Covasna şi Harghita au atacat hotărârile Consiliilor Locale unde aceste proiect au obţinut majoritatea, cerându-le să le anuleze.
Îmi menţin punctele de vedere referitoare la acest proiect pe care l-am denumit generic o “cutie a Pandorei” - vom redeştepta demonii ultranaţionalismelor în ambele etnii, română şi maghiară, demoni care păreau a fi adormiţi în ultimul timp, iar efectul asupra comunităţii în ansamblu este greu de calculat, vom amplifica segregarea inter-etnică pentru că “Statutul Ţinutului Secuiesc” vorbeşte mult despre etnicii maghiari şi aproape deloc despre ce se va întâmpla cu cei de alte etnii, românii fiind abia amintiţi în vreo 2, 3 articole, vom frânge aripile micii noastre comunităţi, vom alerga anemic şi zănatec fiecare pe culoarul său, ne vom îndepărta unii de alţii.
Din toate aceste puncte de vedere, dar şi pentru că îmi pare o enormă pierdere de vreme în condiţiile în care populaţia română şi maghiară din zonă are alte priorităţi – scăderea nivelului de trai, criza care “bate la uşă”, nevoia de investiţii masive în infrastructură şi creşterea continuă a şomajului, vă propun să nu ne mai preocupăm pe această aberaţie ilegală.

Comentarii