LA MULŢI ANI, TUTUROR MAGHIARILOR!

"Dragi concetăţeni maghiari, înţeleg sentimentul de mândrie care vă cuprinde în această zi şi sunt alături de dumneavoastră în momentele de sărbătoare. Maghiarii au dat dovadă în decursul istoriei că sunt un popor iubitor de libertate. Au dovedit-o şi în anul 1956 când s-au ridicat împotriva dictaturii comuniste. Au dat Europei şi întregii lumi oameni cu performanţe deosebite în viaţa ştiinţifică, culturală sau sportivă. Înţeleg mândria dumneavoastră de a fi maghiar şi cred că acest sentiment de mândrie are motive întemeiate… Cred că trebuie să fiţi mândri şi de calitatea dumneavoastră de cetăţeni români. România este patria comună a tuturor cetăţenilor ei, indiferent de originile acestora. Dacă în perioada dictaturii comuniste drepturile omului, între care şi drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, au fost nesocotite, în ultimii 20 de ani s-au făcut paşi ireversibili în construcţia unei societăţi democratice şi pluraliste, unde drepturile minorităţilor sunt garantate chiar în Constituţie. În contextul actual, în care România şi Ungaria fac parte din aceeaşi mare familie europeană, cu scopuri comune de modernizare şi bunăstare, asumarea acestei duble identităţi şi mândrii, de a fi maghiar şi cetăţean român, a devenit mai uşoară şi mai naturală decât a fost vreodată în istorie…”
(Traian Băsescu, Preşedintele României)

Perfect de acord cu mesajul preşedintelui şi sper să ne-ajute Dumnezeu să construim împreună, români şi maghiari trăitori în această zonă, o comunitate adevărată, centrată pe rezolvarea problemelor cetăţenilor şi pe un viitor mai bun şi mai puţin anchilozată cu privirea spre rănile trecutului…
LA MULŢI ANI, TUTUROR CONCETĂŢENILOR MAGHIARI, ÎN ACEASTĂ ZI DE SĂRBĂTORIRE A MAGHIARILOR DE PRETUTINDENI ŞI A 161 DE ANI DE LA REVOLUŢIA PAŞOPTISTĂ!
(să ne amintim de exemplul prieteniei româno-maghiare de la 48 ... grupurile statuare: Nicolae Bălcescu / Gabor Aron - Sfântu Gheorghe, Petofi Sandor / Nicolae Bălcescu - Cristuru Secuiesc)

Comentarii