Corturile tinerilor la Zilele Sfântu Gheorghe

Tinerii români şi cei maghiari vor avea corturi speciale la Zilele oraşului

Tinerii români şi cei maghiari din municipiul Sfântu Gheorghe se vor întâlni, cu ocazia Zilelor Sfântu-Gheorghe, începând de vineri, pentru a desfăşura diverse acţiuni menite să le ofere cât mai multă diversitate şi distracţie.

Organizatorii Zilelor, în colaborare cu organizaţiile de tineret, au convenit montarea a două corturi destinate tinerilor. Astfel, Cortul „Tineretul Român pentru Comunitate“ (CTRPC) va fi amplasat în faţa Hotelului Bodoc, iar cel al tinerilor maghiari, cortul MIERT, va fi amplasat în faţa Casei cu Arcade. Pe lângă faptul că cele două corturi vor reprezenta punctul principal de întâlnire al tinerilor, fiecare dintre ele au pregătit diverse programe destinate acestora, programe dintre care unele vor fi derulate în comun.

Sute de tineri implicaţi

Cortul „Tineretul român pentru Comunitate“, în ale cărui activităţi sunt implicate câteva sute de tineri, se va deschide vineri la ora 13, urmând ca în seara aceleiaşi zile să organizeze, în parteneriat cu Magic FM Sfântu Gheorghe, o seară de karaoke, în cadrul căreia vor fi fredonate şlagăre româneşti. Tot vineri, aici va avea loc şi un „colţ al dezbaterilor”, în cadrul căruia vor avea loc şi discuţii libere despre cărţile în limba română, în organizarea Librăriei Pentru Comunitate.
Pasionaţii de fotografie, desen, caricatură şi origami sunt aşteptaţi, tot vineri, la CTRPC, pentru a lua parte la o serie de ateliere pe aceste teme.

Concurs de DJ şi Playing Eco

În zilele următoare, CTRPC va organiza un concurs de DJ, anima tori şi street dance, alături de Kiss Fm Sfântu-Gheorghe. Elevii şi liceenii din oraş sunt aşteptaţi să ia parte, tot sâmbătă, la „Playing Eco”, un proiect lansat pentru a atrage atenţia asupra importanţei colectării corecte a deşeurilor reciclabile. Proiectul presupune formarea unei echipe de 3-5 persoane, confecţionarea a diverse exponate din materiale reciclabile (hârtie, sticlă, plastic, aluminiu etc) şi expunerea la CTRPC, până sâmbătă, la ora 13. Participanţii vor primi diplome pentru iniţiativele lor de reciclare, în vreme ce cele mai interesante exponate vor fi premiate. Şi actorii Teatrului Andrei Mureşanu se vor implica în acţiunile
Cortului, aceştia urmând ca după spectacolul „Fata babei şi fata moşneagului”, oferit în aer liber celor mici, să-i introducă pe aceştia în minunata lume a teatrului, prin machiaje, costume şi fotografii.
Copiilor le va fi făcută, de către Poliţia Sfântu Gheorghe şi o demonstraţie de dresaj a câinilor, acest eveniment preconizându-se că-i va atrage foarte mult pe micii curioşi. În ceea ce priveşte spectacolele de folclor şi tradiţii româneşti, organizatorii vor propune
în acest an o noutate: astfel, soliştii şi dansatorii profesionişti nu se vor mai urca pe scenă ci îşi vor prezenta progra mele în rândul publicului, pentru a crea astfel o atmosferă mai destinsă.

Cortul MIERT al tinerilor maghiari are deja o tradiţie prin prezenţe multiple la Festivalul anual Peninsula, organizatorii acestuia intenţionând să-l transforme într-o prezenţă nelipsită de la toate sărbătorile oraşelor.
În cadrul Zilelor Sfântului Gheorghe, Cortul MIERT va organiza activităţi de painting, meşteşugăreşti, diverse concursuri, dintre care unul destinat tinerilor ce cântă la diferite instrumente muzicale şi altul umoriştilor.

Treasure Hunt - „omorârea“ balaurului

CTRPC şi Cortul MIERT vor colabora, printre altele, la concursul Treasure Hunt (Vânătoarea de comori), ce va avea startul sâmbătă, cu începere de la ora 13.
Potrivit reprezentanţilor celor două corturi, Dan Manolăchescu şi Robert Grumann, acest concurs va include echipe formate din câte trei persoane, numărul echipelor aşteptate să participe fiind de 20-30, însă existând loc şi pentru mai multe, dacă situaţia o va cere.
„Surpriza şi partea spectaculoasă a acestui concurs este exact în sistemul de a-i trimite pe tineri de la un indiciu la celălalt şi de a face o poveste foarte interesantă (...). Va trebui ca Sfântu Gheorghe, de Zilele oraşului, să „omoare“ balaurul, în jurul acestei poveşti fiind ţesut concursul de Treasure Hunt, care-i va duce pe participanţi în câteva puncte importante istoric şi cultural ale oraşului”, a explicat Dan Manolăchescu, care a precizat că întreg concursul va fi foarte interesant ca urmare a existenţei unor puncte simbolice ale oraşului, deloc uşor de observat însă la o primă vedere, însă absolut indispensabile în dezlegarea enigmelor presupuse de concurs.

Comenzi anticipate pentru bulzul celor de la „Brâncuşi”

Potrivit lui Robert Grumann, tinerii maghiari ce se vor afla permanent la Cortul MIERT au realizat deja o comandă de 20 de porţii din bulzul uriaş pe care îl vor pregăti elevii de la Grupul Şcolar Constantin Brâncuşi. Tinerii specialişti, ce vor dobândi în curând diplome de bucătari ori cofetari, vor prezenta duminică, la CTRPC, Expoziţia culinară „Bulz tradiţional şi prăjituri pentru copii”, în cadrul căreia va fi realizat şi un bulz de 500 de porţii.

Tinerii implicaţi direct în activităţile celor două corturi vor lua parte, totodată, şi la marşul de deschidere a Târgului Zilelor Sfântu-Gheorghe, ce va avea loc vineri, de la ora 11 şi va include parcurgerea întregului centru, din faţa Primăriei, până în faţa Scenei din faţa magazinului Şugaş.

(Monica Rizea, Observatorul de Covasna)

Comentarii