UN ALTFEL DE CAMPANIE ELECTORALĂCOMUNICAT DE PRESĂ

Cultură şi sport sub semnul săgeţii

Ziua de duminică, 16 mai, a fost o zi de adevărată campanie a echipelor de voluntari PNL. Sub coordonarea lui Mădălin Guruianu, şeful de campanie pentru europarlamentare Covasna şi a mai tânărului, dar nu mai puţin entuziastului Emil Pantelimon, echipele în tricouri galbene şi albastre au împânzit oraşul.Ziua a început cu un periplu la Muzeul Spiritualităţii, de la Catedrala Ortodoxă, unde părintele Sebastian Pârvu a avut amabilitatea de a-i ghida pe curioşii care au venit să vadă icoane vechi de sute ani, cărţi religioase de patrimoniu şi veşminte preoţeşti. Aflat în plină renovare, spaţiul de la Muzeul Spiritualităţii a reuşit să îi convingă pe vizitatori că aceste expoziţii pot şi trebuie să facă parte din viaţa comunităţii, că mărturiile unei dimensiuni atât de profunde, ca viaţa religioasă, sunt de nepreţuit şi trebuie tezaurizate şi îngrijite.A urmat apoi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, cu expoziţia „Povestea târgului”, unde muzeografa Andreea Chiricescu-Deak i-a încântat pe vizitatori cu poveştile legate de fiecare obiect aflat în expoziţie. Costume populare de la începutul secolului – despre care am aflat că sunt foarte greu de găsit şi de recuperat – inimioare de turtă dulce, având încastrate oglinzi care, dacă erau oferite unei fete de un flăcău, echivala cu o cerere în căsătorie, tradiţia de mari crescători de cai a locuitorilor acestei zone, dar şi de producători de brânzeturi au captivat audienţa. Funcţia socială a târgului ca loc principal de întâlnire şi de comunicare, astăzi pierdută, a oferit vizitatorilor o idee despre cum se trăia altădată.Adevărata piatră de încercare a fost, însă, Muzeul Naţional Secuiesc, o adevărată revelaţie. Colecţiile şi sălile de aici, aranjate cu o grijă şi cu o dedicare uluitoare, au fascinat pe toată lumea. Nu ştiai ce să admiri mai mult, sala Revoluţiei de la 1848, care vorbeşte despre relaţiile strânse dintre români şi maghiari, sala artefactelor din paleolitic, culturile Ariuşd-Cucuteni, epoca bronzului, sau vestigiile dacice de pe teritoriul judeţului Covasna. Secţia de etnografie a fost şi ea o încântare, cu reconstituirea interioarelor unor case secuieşti, ceangăieşti, săseşti şi româneşti, cu toată culoarea care însufleţea odinioară această regiune, jucăriile copiilor strânse şi restaurate cu grijă, uneltele de lucru, colecţii întregi de vase şi broderii tradiţionale. Pe scurt, o adevărată încântare pentru suflet.

Magor Csibi face sport şi vorbeşte despre români în Europa

Candidatul PNL la alegerile pentru europarlamentare, Magor Csibi, a fost prezent la întrecerile sportive de după amiază, la sala de bowling, şi apoi la fotbal. Tinerii s-au amuzat copios cu traseul imprevizibil al bilelor de bowling, au transpirat sănătos la ping-pong şi apoi au oferit premii câştigătorilor întrecerilor.Toată echipa s-a îndreptat apoi către terenurile de tenis de câmp şi de fotbal de la T 13, unde au încins pasionante meciuri de tenis, cu scoruri foarte strînse dar, neobosiţi, s-au regrupat apoi către fotbal. Echipa PNL, în care a jucat şi Magor Csibi, a încheiat la egalitate cu invitaţii, scor 1-1.
Împreună cu Magor Csibi şi micul campion de tenis de câmp, Mari Andrei, câştigătorul bursei sportive acordată din indemnizaţia mea de consilierTrecând la chestiuni ceva mai serioase Magor Csibi a declarat că este nemulţumit poziţia adoptată de UE în legătură cu declaraţiile parlamentarilor germani, care au propus tăierea fondurilor UE pentru România. Magor Csibi consideră că este impardonabil ca ţara noastră să fie tratată ca ţară de categorie inferioară şi că poziţia ţării noastre, ca membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, face ca anumite declaraţii să fie de-a dreptul jignitoare.
Magor Csibi a mai apreciat că pentru domnia-sa, deşi e maghiar, autonomia Ţinutului Secuiesc nu constituie în nici un fel o prioritate. „Dacă politicienii maghiari, respectiv UDMR, s-ar fi axat mai mult pe problemele punctuale ale zonei şi nu pe teorii inutile, ca autonomia, atunci probabil şi că rezultatele ar fi fost altele, iar zona nu ar fi fost atât de săracă şi fără investitori”, a spus el. Candidatul PNL a mai spus că îşi doreşte ca în Parlamentul European să ajungă oameni pricepuţi la ceea ce fac, capabili să lucreze profesionist şi a mai adăugat că nu intenţionează să se folosească în campanie de politicianisme ieftine.

Comentarii