a fost odată o librărie ...

Astăzi am fost nevoiţi să închidem Librăria Pentru Comunitate...

După aproape 4 ani, am ajuns la acest moment trist, dar care nu mai putea fi amânat...de luni de zile bune mergeam pe pierderi, profesorii nu mai beneficiau de "suta de euro", bibliotecile nu mai aveau fonduri pentru cărţi, criza a îndepărtat oamenii şi firmele de la orice cheltuieli, noi ne-am epuizat şi resursele financiare, poate chiar şi mare parte dintre cele de energie...şi am ajuns aici...

am foarte multe amintiri legate de acest proiect de suflet...poate le voi aşterne pe hârtie vreodată...
n-aş vrea să numesc oamenii cărora le mulţumesc pentru că ne-au fost alături, pentru că sunt foarte mulţi (dar insuficienţi, se pare!) şi n-aş vrea să nedreptăţesc pe nimeni... totuşi nu pot să n-o menţionez pe Lucica Trancă, primul şi singurul angajat pe care l-a avut această librărie, doamna care a reuşit de-a lungul timpului să devină o prietenă, o confidentă, o sfătuitoare a clienţilor pe care i-am avut...

vor rămâne "campaniile pentru lectură" şi oamenii, tineri şi mai puţin tineri, care au fost, sperăm, "injectaţi" cu "serul dragostei de carte" la diversele târguri, expoziţii, evenimente, festivaluri, premieri unde am fost prezenţi...

VĂ MULŢUMESC TUTUROR CELOR CARE NE-AŢI FOST APROAPE!
(sper să păstraţi în memorie acţiunile Librăriei pentru Comunitate...)
...pentru cei nostalgici...foto de la campanii şi emisiuni radio pe www.guruianu.ro


Paradoxul a făcut ca la nici jumătate de oră să fiu nevoit să premiez echipa de baschet feminin, vicecampioană naţională în acest an, în plenul Consiliului Local, după să merg la un one-man show la Teatrul "Andrei Mureşanu" - foarte bună Ioana Costea într-un monolog impresionant! şi apoi Seri Albastre cu mai vechile cunoştinţe Jozsi, Csabi, Andreea, Emil, Lili şi mai ales vedeta serii, pianistul Ambrus Sandor, dar şi debutanţii Ana Costache- vioară şi Alexandru Tănăsie -beatbox...

Comentarii

rompres a spus…
Covasna: Singura librărie de carte românească din Sf. Gheorghe, închisă

Sfântu Gheorghe, 28 mai /Agerpres/ - Librăria 'Pentru comunitate', singura din municipiul Sfântu Gheorghe cu cărţi în limba română, s-a închis joi, din considerente legate de nerentabilitate.

'Cartea nu mai are căutare, oamenii nu mai au bani, iar impozitul forfetar ne-a pus capac', a declarat directorul librăriei, Mădălin Guruianu. Momentul a fost marcat printr-o expoziţie de cărţi în gangul librăriei, care au fost ulterior dăruite celor prezenţi, precum şi printr-o retrospectivă a ceea ce a însemnat librăria în viaţa micii comunităţi româneşti din zonă.

'În urmă cu aproape cinci ani când am deschis această librărie la parterul hotelului Bodoc din Sfântu Gheorghe am pornit tocmai de la ideea de a suplini lipsa de carte românească şi de la necesitatea existenţei ei în această zonă. Librăria a deservit bibliotecile, şcolile, elevii şi profesorii din Sfântu Gheorghe, dar şi din restul judeţului, de la Covasna ori Întorsura Buzăului. Le-am adus la comandă, le-am vândut în rate, fără dobândă şi fără comision, le-am dus la domiciliu, dar nu am mai putut rezista din trei motive - criza care ne-a afectat pe toţi, oprirea finanţării unor programe cum ar fi achiziţionare de cărţi pentru biblioteci sau 100 de euro pentru profesori şi impozitul forfetar care a trebuit să îl plătim în condiţiile în care din ianuarie funcţionam în pierdere', a declarat Mădălin Guruianu.

Odată cu închiderea acestei librării, pentru locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe singura cale de achiziţionare a ultimelor apariţii editoriale în limba română rămâne Internetul, celelalte librării fiind specializate pe cărţi în limba maghiară şi alte limbi străine.

'Cartea românească nu ar trebui să dispară din Sfântu Gheorghe. Este nevoie de o librărie care să gestioneze corect cartea românească, nu de câteva cărţi rătăcite prin librăriile maghiare, care sunt insuficiente şi, eventual, prost alese', a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Comunitate, Dan Manolăchescu, unul dintre cei care au contribuit la înfiinţarea librăriei.

Manolăchescu e de părere că prin desfiinţarea librăriei de carte românească se 'pierde din vedere fundamentul culturii şi identităţii româneşti, anume cuvântul tipărit'. De aceea, membrii Asociaţiei pentru Comunitate sunt decişi să caute soluţii pentru redeschiderea acesteia, luând în calcul inclusiv o subvenţie din partea autorităţilor locale, care finanţează în prezent mai multe trupe de teatru şi dansuri populare, precum şi diverse evenimente culturale şi de divertisment. AGERPRES/(Oana Mălina Negrea)
observatorul de covasna a spus…
Ne-am lasat fara librarie!
Singura librarie cu carti în limba româna din tot judetul, „Libraria Pentru Comunitate” din Sfântu-Gheorghe, a fost închisa ieri dupa aproape patru ani în care a „alimentat” publicul cu carti din toate domeniile si a facut apel la cultura.
În „Gangul pentru comuni tate”, cum ajunsese sa fie cunoscut pasajul care ducea spre librarie, sta acum scris „Aici a fost Libraria pentru Comunitate”, un loc în care cititorii fie ei români sau maghiari veneau sa vada care sunt ultimele aparitii literare si sa le ia acasa. Se pare însa ca nu au fost destul de multi cei care i-au trecut pragul, astfel ca din cauza imposibilitatii de a mai sustine financiar acest proiect, fondatorii ei au anuntat ieri, în compania unor clienti si prieteni fideli, închiderea librariei. De la întâlnire nu au lipsit imaginile si colajele cu multitudinea de proiecte derulate de Librarie, care au împânzit gangul.
„Dupa aproape 4 ani de functionare, trebuie sa închidem un proiect al Asociatiei Pentru Comunitate, care s-a numit singura librarie de carte româneasca din Covasna. Am încercat, atunci când am pornit Asociatia, conform principiilor noastre, sa facem ceva pentru comunitatea româneasca, si nu împotriva comunitatii maghiare (...) Am subventionat cum am putut acest proiect, mai din bani proprii, mai din alte proiecte, mai din activitati de marketing din cele mai diverse. N-as vrea sa invoc conditia economica sa fie problema de la aceasta ora, dar într-adevar faptul ca bibliotecile, sco lile, liceele nu mai au bani de carti, adica acele zone care ar putea sa asigure un anumit schimb finan ciar care sa poata duce mai de parte acest proiect, iata ne pune în postura în care nu mai putem nici noi subventiona aceasta librarie, asa ca, din nefericire, va trebui sa o închidem”, a spus presedintele Asociatiei Pentru Comunitate, Dan Manolachescu.
De-a lungul celor aproape patru ani de existenta, Libraria Pentru Comunitate a fost sinonima cu numeroase proiecte si campanii de cultura: „Cartea cu suflet“, „Citesti, deci existi“, „Pofta buna la... citit“, „Citeste-i copilului tau”, „Îti dam o carte, si o aducem la tine acasa” sau implicarea în colecta de carte pentru românii de peste Prut si multe altele.
Coordonatorul si managerul librariei, Madalin Guruianu, a vorbit despre faptul ca Libraria avea clienti inclusiv din orasele Covasna si Întorsura Buzaului, de la scoli, licee, biblioteci, în plus, unul dintre cunoscutele proiecte este cel prin care Libraria a vândut carti în rate, fara niciun fel de dobânda sau comision. Tot de la Libraria pentru Comunitate se puteau cumpara carti prin comanda.
„Din banii si energia noastra am reusit sa punem pe picioare ceva ce ar fi trebuit poate sa aiba continuitate în timp. Am ajuns în acest moment din cauza problemelor imense care sunt pe piata, dar si din cauza crizei economice, dar nu numai, ma refer la proiec tul prin care se dadeau 100 de euro bani pentru profesori sa cumpere carti, care a disparut, sau la bibliotecile care nu au mai reusit anul acesta sa achizitioneze carte, nu doar româna, ci în general”, a declarat Madalin Guruianu.
Doi dintre voluntarii implicati în proiectul „Îti dam o carte si o aducem la tine acasa”, Madalina Constantin si Vlad Vidican, au povestit cum au batut la usile a zeci de firme, încercând sa vânda carti, dar interesul oamenilor nu a fost unul prea ridicat. Principiul „nu vii tu la carte, vine cartea la tine” nu a prins la multi conducatori de firme contactati, astfel ca anul acesta în cele doua luni în care a functionat proiectul s-au cumparat carti de numai o mie de lei.
Madalin Guruianu a subliniat ca „Libraria Pentru Comunitate” ramâne proiectul sau de suflet si va încerca alaturi de partenerii pe care i-a avut si pâna acum ca aceasta sa ramâna la un nivel „micro” si sa functioneze nu numai în inimile oamenilor ci si în liceele sau scolile cu predare în limba româna din judet. O serie de carti au fost oferite celor care au venit ieri sa-si ia ramas bun, precum si unor scoli sau biblioteci.
Alin a spus…
Este cea mai mare pierdere pe care a suferit-o municipiul sfantu Gheorghe in ultima vreme... Eu ca fost cititor al acestei librarii nu pot sa spun altceva decat ca voi incerca sa ma implic tot mai mult in campaniile de lectura... poate trezeste din nou interesul oamenilor pentru carte si Libraria Pentru Comunitate... caci asa a si fost PENTRU COMUNITATE Financiar nu pot contribui la redeschiderea ei... dar cu sufletul voi fi mereu alaturi de cei care au infiintat aceasta librarie: Madalin Guruianu+Colaboratorii sai!
amosnews a spus…
Municipiul Sfântu Gheorghe, fără cărţi în limba română
La Sfântu Gheorghe a fost închisă, joi, după aproape patru ani de la înfiinţare, unica librărie de carte în limba română, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News).


Proiect al Asociaţiei „Pentru Comunitate” din Sfântu Gheorghe, Librăria Pentru Comunitate, singura din municipiu care oferea carte în limba română, a fost închisă, din motive de nerentabilitate. Potrivit preşedintelui Asociaţiei „Pentru Comunitate”, Dan Manolăchescu, prin Librărie s-a încercat venirea în întâmpinarea nevoilor comunităţii româneşti şi nu a se face ceva împotriva celei maghiare.


„ (...) Am subvenţionat cum am putut acest proiect, mai din bani proprii, mai din alte proiecte, mai din activităţi de marketing din cele mai diverse, n-aş vrea să invoc condiţia economică problema de la această oră, dar într-adevăr faptul că bibliotecile, şcolile, liceele nu mai au bani de cărţi, mai ales zona care putea să asigure un anumit schimb financiar care să poată duce mai departe acest proiect, iată ne pune în postura în care nu mai putem nici noi subvenţiona această librărie, aşa că din nefericire va trebui să o închidem”, a explicat joi Dan Manolăchescu.


Potrivit managerului Librăriei, Mădălin Guruianu, clienţii acesteia proveneau nu doar din municipiul Sfântu Gheorghe ci şi din alte oraşe ale judeţului Covasna. Mai mult de implicarea în diverse proiecte de promovare a cititului şi a cărţii româneşti, Librăria „Pentru Comunitate” a introdus chiar şi vânzarea cărţilor în rate şi comanda de cărţi, fără percerepea vreunor dobânzi sau comisioane.


Toţi cei implicaţi în ceea ce a însemnat singura librărie de carte în limba română la Sfântu Gheorghe consideră că oamenii ar trebui să aibă, în continuare, acces la o librărie din care să-şi poată achiziţiona cărţi tipărite în limba română şi au arătat că iniţierea unui nou proiect în acest sens va fi probabil realizată, dacă nevoia de carte în limba română chiar se va simţi.


„Poate după această zi vom încerca să vedem dacă avem nevoie de o librărie românească, şi dacă da, poate ar trebui subvenţionată sau să cerem un fel de subvenţie, aşa cum se cere pentru alte activităţi culturale”, a declarat în acest sens Dan Manolăchescu.

Librăria Pentru Comunitate a luat fiinţă la Sfântu Gheorghe pe 1 decembrie 2005, după ce, cu câtva timp înainte, o altă librărie ce comercializa şi cărţi în limba română- de această dată aparţinând Editurii Humanitas, fusese închisă ca urmare a lipsei de vânzări.
Marius Caramelea a spus…
Am ajuns la birou de dimineata si am deschis ca de obicei, online covasnamedia. M-a intristat mult articolul principal. Felicitari Madalin, felicitari tuturor celor care a-ti mentinut libraria pana acum. Sa speram ca vor veni vremuri mai bune.Un moment trist pt comunitatea romaneasca din Sfantu.