De la Marian Cozma ... în Ghencea mizerabililor

Editorial extraordinar semnat de "Grigore Cartianu" în Adevărul...

Ziariştii de sport au ascuns imaginea mesajului ticălos undeva în subsolul paginilor. Nu li s-a părut nimic revoltător. Păcat! E ca şi cum ai trece pe lângă Auschwitz şi n-ai remarca scheletele umblătoare, mormanele de cadavre şi fumul înecăcios venit dinspre cuptoarele morţii.
Un telefon, primit târziu în noapte, m-a cutremurat. Am ascultat mesajul, reprodus cuvânt cu cuvânt, literă cu literă, şi m-am îngrozit: atât de jos să fi coborât specia umană? Atâta dezumanizare în secolul XXI, într-o capitală europeană? Atâta iresponsabilitate la organizatorii meciului Steaua – Ujpest? Atâta lipsă de reacţie la jandarmii care vegheau ca lucrurile să fie menţinute în limite civilizate?
De-a lungul vremii, am văzut multe răbufniri animalice în perimetrul fotbalului. Suporteri bezmetici care devastează sau incendiază stadioane. Stelişti care lovesc cu lanţul la picioare. Dinamovişti care trec ca hunii prin benzinării şi prin avioane. Rapidişti care te scuipă-n cap non-stop, timp de 90 de minute. Timişoreni descreieraţi în finala Cupei. Italieni care se înjunghie în tribune. Unguri violenţi în trenul Budapesta – Bucureşti. Am văzut şi auzit mesaje dintre cele mai jegoase. Dar niciunul nu a atins abjecţia celui emanat din Ghencea joia trecută!
Să-ţi ataci adversarul până-n pântecele mamei e atât de scabros, atât de degradant, atât de subuman, încât te simţi jenat că aparţii speciei umane. Şi că demenţii care au conceput o aşa mizerie îţi sunt compatrioţi. Nu, mulţumesc, nu mă simt deloc compatriot cu aceşti nemernici! Mă simt frate cu românul civilizat, cu maghiarul omenos, cu feroezul prietenos, cu papuaşul de treabă. Nu-mi cereţi să respir acelaşi aer cu primatele agresive! Locul lor e în cuşcă, la puşcărie sau la balamuc!

Dacă mesajul infect, tolerat cu voioşie pe stadionul Steaua, ar fi tradus în toate limbile pământului, n-ar exista femeie nejignită pe suprafaţa planetei. Căci nu doar unguroaicele dau viaţă pe lumea asta, ci şi nemţoaicele, chinezoaicele, congolezele sau afganele. Şi, desigur, româncele.

Acum vă rog să mă scuzaţi, trebuie să mă retrag. Mă duc să vomit....şi un articol foarte, foarte normal!

Joi, 16 iulie 2009 – o zi ruşinoasă pentru România. În tribune, la meciul de fotbal Steaua – Ujpest Budapesta, din Liga Europa, este afişat un mesaj îngrozitor: „Cât ţine femeia maghiară rahatul în ea? Nouă luni!“. Literele nemernice zăbovesc minute în şir fără ca vreun personaj implicat în organizare să încerce îndepărtarea lor.

De atunci au trecut şase zile. Nimeni – din tribună, de la clubul Steaua sau de la Jandarmeria Română – nu a plătit pentru imensa ticăloşie. Doar şefii clubului maghiar s-au adresat, discret, la UEFA.

„Adevărul“ este mai ferm şi, printr-o scrisoare adresată forului european, cere sancţionarea dură a vinovaţilor! Fidel valorilor sale, ziarul nostru pune preţ în primul rând pe civilizaţie, pe umanitate. Fără calificări sau fără meciuri de fotbal mai putem trăi, dar fără civilizaţie suntem pierduţi!

În acelaşi timp, îi rugăm pe cetăţenii maghiari să ne ierte pentru ieşirea scabroasă a dezaxaţilor din Ghencea! Noi, românii civilizaţi, le vom fi mereu alături, într-o Europă Unită care este casa noastră comună.

„Va fi vărsare de sânge!”, “Să vă faceţi testamentul!”, “Veţi plăti pentru tot!” sunt doar câteva dintre ameninţările lansate de unguri pentru manşa secundă din turul doi preliminar al Europa League, dintre Ujpest şi Steaua.

Furia maghiarilor s-a declanşat în urma bannerului cu tentă xenofobă cu care fanii stelişti de la peluza Sud au reuşit să intre în tribune. Chiar dacă jignirea făcută de ultraşii roş-albaştrii se referă la întreg poporul ungur, toţi cei implicaţi dau din umeri atunci când sunt întrebaţi cine este vinovat.

Suporterii: „Am fost provocaţi!“

Mesajul cu pricina a fost conceput şi introdus în stadion de gruparea de suporteri de la peluza Sud, Vacarm, cunoscuţi drept printre cei mai duri din Ghencea. Gestul reprobabil făcut de ei a fost taxat şi de membrii peluzei Nord, care, deşi nu au dorit să comenteze oficial gestul făcut de omologii de la Sud, au lăsat să se înţeleagă faptul că nu sunt de acord cu astfel de practici, considerând că, dacă ar fi fost o organizare mai bună nu s-ar fi ajuns aici.

„E un banc care circulă de foarte mult timp! Există o rivalitate veche între România şi Ungaria şi de aceea apar astfel de mesaje la înfruntările directe! Ei au venit cu steagul Ungariei Mari, cu bannerul cu „Transilvania, pământ unguresc”, ne-au făcut ţigani şi au aruncat cu ce au prins în noi... Sunt uimit că de la o glumă, o simplă ironie, s-a făcut tragedie naţională”, a replicat liderul grupului ultras, Alexandru Tofan, zis „Lecce”.

Steaua: „Nu e vina nimănui!“

Scandalul a luat proporţii nebănuite de conducerea Stelei, oficialii părând speriaţi de amploarea căpătată de acest subiect. „Lăsa-ţi-mă odată cu prostiile astea! Nu mai dezgropaţi morţii! Nu vreau să discut despre acest subiect! Nu e problema mea! Nu e vina nimănui”, a comentat preşedintele din Ghencea, Valeriu Argăseală.

Jandarmeria: „Fanii ne-au păcălit!“

Responsabili cu paza suporterilor în stadion sunt jandarmii. Aceştia trebuie să se asigure că fanii nu intră pe stadion cu mesaje ofensatoare, xenofobe sau rasiste. Cu toate acestea, forţele de ordine se scuză.

Fanii unguri s-au războit cu jandarmii Foto: Petrică Tănase

„Jandarmeria nu a dat nicio amendă clubului Steaua. Deşi aveam traducători de limbă maghiară, nu am putut identifica acel mesaj. A fost introdus tip rebus, pe bucăţi, şi completat pe stadion. Nu a fost luată nicio sancţiune!”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru.

Cu toate acestea, Jandarmeria se face vinovată de faptul că nu a reacţionat la bannerul steliştilor, care a fost expus câteva minute la peluza dinspre tabelă. Mai mult, nu s-a făcut apoi nicio anchetă pentru a se identifica autorii bannerului ruşinos.

„Aţi jignit o naţiune şi o ţară întreagă“

Cu o zi înaintea returului, maghiarii continuă să fie înfierbântaţi de pe urma jignirilor aduse de stelişti. “Veţi plăti! Va fi vărsare de sânge, puteţi să vă scrieţi testamentul!” sunt ameninţările proliferate de fanii lui Ujpest.
Şi când te gândeşti ce puţin timp a trecut de la extraodinara solidaritate româno-maghiară în cazul morţii lui Marian Cozma!... incredibil cum nişte dezaxaţi pot să facă atât rău în jur ... Cred că săracul Marian Cozma se întoarce în mormânt după gestul oribil al compatrioţilor lui, de care, cu siguranţă, iar fi ruşine! Chiar cred că ar trebui cu toţii să ne cerem scuze şi ca un pas către normalitatea la care visez să ajungem, mă alătur demersului celor de la Adevărul şi le cer scuze tuturor ungurilor pe care-i cunosc, dar şi celor pe care nu-i cunosc, pentru mesajul mizerabil afişat săptămâna trecută şi îi asigur de toată consideraţia mea! Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac!

Comentarii