TEXT EXCEPTIONAL

Pe Ei cine ii reprezinta?
Varujan Vosganian

Ce pastreaza romanii dupa douazeci de ani din martiriul acelui Iisus colectiv? I-am intrebat adesea pe interlocutorii mei, in intalnirile pe care le-am avut in aceasta toamna, daca, inchizand ochii, vizualizeaza chipul vreunul tanar ucis in Revolutie. Raspunsul a fost de fiecare data negativ. I-am intrebat daca stiu numele vreunuia dintre ei. Negativ si de aceasta data. Putem, cu siguranta, vizualiza chipul lui Decebal, al lui Gheorghe Doja sau al lui Tudor Vladimirescu. Dar nici unul din chipurile celor care au murit in locul nostru, acum doua decenii, pentru ca noi sa putem trai liberi in locul lor.

La Palatul Cotroceni, la Palatul Parlamentului ori la Palatul Victoria, institutii care datoreaza atat de mult celor de o mie de ori jertfiti, nu exista nici un semn de recunostinta pentru sacrificiul lor.

La Praga, chiar in centrul orasului exista un moment dedicat lui Jan Palach si lui Jan Zajic, care si-au dat foc in 1969 protestand astfel pentru ocuparea Cehoslovaciei de catre trupele sovietice. In intreaga Europa sunt monumente dedicate acestor martiri. Cu numele lui Jan Palach a fost botezat chiar si un asteroid. Cine cunoaste numele lui Liviu Corneliu Babes, care in data de 2 martie 1989 si-a dat foc, coborand ca o torta vie pe schiuri la Poiana Brasov, lasand in urma o pancarta ce atragea atentia asupra crimelor regimului communist? Cine isi mai aminteste de Calin Nemes, ranit in Revolutie, care, din disperare, in fata unei lumi dispretuitoare fata de martiriul tinerilor, s-a spanzurat in 1993? Dar de Lucian Matis, ucis la Cluj, la doi pasi de Calin Nemes? L-am vizitat pe Lucian in noiembrie 1989 la el acasa. Nu l-am mai vazut decat in fotografia care il arata impuscat pe asfalt, in 21 decembrie al aceluiasi an…

Copiii invata la scoala despre Ana lui Manole care a fost ucisa in timp ce ducea mancare sotului ei. Dar ei nu invata nimic despre Ioana Salagean, eleva in clasa a douasprezecea la Liceul Iulia Hasdeu din Bucuresti, care a fost impuscata in decembrie 1989 in timp ce ducea mancare iubitului ei care era soldat? Care e diferenta intre Ana lui Manole si Ioana Salagean, cata vreme amandoua au fost ucise din prea multa lor iubire? Diferenta este ca pe jertfa Anei s-a construit Manastirea Argesului. Pe jertfa Ioanei nu s-a construit inca nimic sfant.

De aceea conducatorii nostri, de douazeci de ani incoace, se tem sa dea nume martirilor nostri. De aceea noi nu mai stim numele acestor morti, cei mai tineri si mai frumosi ai neamului nostru. Nimeni nu si-i asuma pe mortii cei noi. Unii, din vina de a-i fi ucis, noi ceilalti, din vina de a le fi supravietuit nevrednici.

A fost o comemorare de doua ori trista. Intai ca ne indurereaza vietile lor netraite. Si, in al doilea rand, pentru ca, prin tot ce s-a intamplat in ultima vreme, prin lipsa oricaror repere morale, prin felul in care urmasii Frontului Salvarii Nationale, batjocura Revolutiei romane, isi disputa astazi care e mai anticomunist decat celalalt, prin faptul ca numele se sterg pe crucile lor si nimeni nu le rescrie, parca ar fi fost ucisi a doua oara…

Comentarii

Flavius a spus…
Este pacat ca intr-o tara din UE avem inca atat de multe secrete despre revolutie si atat de multe dosare nefinalizate.
Un eveniment atat de important ce a schimbat viata romanilor ar trebui sa fie subiectul nr. la orele de istorie despre Istoria Romanilor, dar intr-un mod cate se poate de transparent, ca pana la urma ce a avut loc in 89 a fost un lucru pozitiv nu? De ce atatea secrete..ei bine stim raspunsul la intrebarea asta...dar vrem sa stim si secretele!
Toate cele bune.
Lianera a spus…
Ai mare dreptate!... Ne amintim de eroii din decembrie 1989, doar in preajma comemorarii evenimentelor de atunci...si cu sinceritate si uneori cu durere, doar noi, oamenii simpli, pentru ca cei care sunt la putere(sau opozitie)fac doar parada, pentru a fi vazuti de cei multi. Eu am trait acele evenimente in Sibiu... Nu am cunoscut pe nici unul din tinerii care s-au jertfit atunci, dar n-am sa uit niciodata, un om cu parul alb si ochi albastri, care a fost adus la sala de operatii din maternitate, fiind ranit in trei zone (in dreptul inimii, ficatului si rinichiului drept).Avea o singura vina...se uitase pe fereastra apartamentului, intr-o perioada de acalmie, in care nu se tragea...A fost operat dar in dimineata de Craciun, s-a stins. In fiecare an imi amintesc de el... In orice caz,cred ca eroiii din decembrie... s-au jertfit... degeaba.. Revolutia lor a fost CONFISCATA !!!
Mihai Pop a spus…
Si mai rau e ca cei care incearca sa descopere trecutul sunt opriti, ca unii cred ca poporul nu vrea sa stie ce s-a intamplat, ca cnsas a fost declarat neconstitutional