Raport ul meu de activitate pe 2009


MĂDĂLIN DORU GURUIANU

Consilier local în Sfântu Gheorghe şi Preşedinte al Comisiei de Tineret şi Sport începând cu data de 20 iunie 2008

„Nu sunt împotriva nimănui. Fidel unei filosofii care m-a călăuzit o viaţă, Vreau să construiesc, nu să demolez. Vreau să fiu Pentru, nu Împotrivă. Vreau să spun DA, în loc de NU! Vreau să privesc spre Viitor, nu în Trecut.”


PARTENERIAT PENTRU COMUNITATE

În temeiul art.51 alin.(4) din Legea administraţiei publice locale, republicată, prezint următorul RAPORT DE ACTIVITATE pentru anul 2009

I. PREZENŢE

1. Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe.
37 şedinţe. Prezent la toate cele 37 de şedinţe de Consiliu.

2. Comisia de Tineret şi Sport - preşedinte
21 şedinţe. Prezent la toate cele 21 de şedinţe de Comisie.

3. Comisia Juridică - membru
29 şedinţe. Prezent la 27 de şedinţe de Comisie.

II. ACTIVITATE

Fără să am nici o absenţă la şedinţele din Consiliul Local, am încercat, împreună cu colegii consilieri să propunem proiecte de hotărâri care să aducă un plus în viaţa oamenilor din comunitatea noastră. Votul meu a fost întotdeauna acolo unde s-au aflat interesele cetăţenilor din Sfântu Gheorghe, la fel ca şi propunerile mele de hotărâri, dar şi ideile ridicate la dezbaterile din plen şi din cadrul comisiilor de specialitate.

Am condus toate şedinţele Comisiei de Tineret şi Sport şi am avut o singură absenţă la cele din Comisia Juridică, analizând într-o atmosferă propice de lucru, împreună cu colegii consilieri, indiferent de culoarea politică, proiectele prezentate spre avizare, majoritatea dintre proiecte primind avizul favorabil, dar beneficiind şi de observaţiile de formă sau fond, atunci când a fost cazul să fie completate prin amendamente.

Tineret şi Sport

Am reuşit o susţinere consistentă de la buget a proiectelor Comisiei al cărui preşedinte sunt: tineret 200.000 lei, faţă de 100.000 lei în 2008 şi sport, aproape 1.600.000 lei, faţă de 800.000 în 2008.

Am propus şi promovat, ulterior a fost aprobat în unanimitate şi pus în fine în practică în premieră pentru Sfântu Gheorghe un program special de recompensare a excelenţei la nivelul liceenilor, intitulat “Bursele Sfântu Gheorghe”, un program prin care 5 tineri primesc în fiecare an câte 2000 de lei/an din bugetul oraşului. În 2009 ei au fost: Sipos Lehel, Sasu Robert, Para Attila, Vidican Vlad, Bodosi Eszter. Mai mult, în avanpremiera acestor burse, am propus şi s-a acordat o bursă special pentru Szerzö Peter, un elev premiat cu aur la Olimpiada Mondială de Fizică.

Am analizat propunerile şi am acordat împreună cu colegii din Comisia de Tineret şi Sport finanţări pentru proiectele din 2009. Am pus în aplicare programul-cadru de susţinere a sportului, intitulat “Sfântu Gheorghe sprijină sportul!” şi prin care s-au pus bazele unei finanţări consistente pentru sportul din municipiu, atât cel de masă, cât şi cel de performanţă, cu precădere echipele de primă ligă, cea de baschet feminin şi cea de futsal, dar şi cele de fotbal, ping-pong, baschet masculin, handbal etc. atât la seniori, dar şi la juniori, cu precădere prin susţinerea secţiilor Clubului Sportiv Şcolar. Din toamna anului 2009 sunt PR Manager al echipei de baschet şi cred că-mi pot pune astfel în aplicare toate cunoştinţele acumulate pentru a face ca oamenii să realizeze că SEPSI BC este mai mult decât o echipă de baschet, ci un fenomen în jurul căruia ne putem uni şi putem crede în valoarea noastră ca şi comunitate demnă de a ne ridica la nivelul altor oraşe din ţară sau străinătate.

Am avut întâlniri cu tinerii din Sfântu Gheorghe în cadre informale – Clubul de Tineret din C.N.M.V. / Zilele Elevilor / excursii şi tabere de tineret / evenimente culturale, artistice sau sportive - pentru “a lua pulsul” mişcărilor de tineret din municipiu, pentru a le sprijini iniţiativele şi pentru a le afla părerea despre subiectele puse în discuţie în cadrul Consiliului Local.

Am participat la şedinţe cu reprezentanţii Primăriei şi cu ceilalţi preşedinţi de Comisii pentru stabilirea unor strategii de promovare a zonei, dar şi de atragere a tinerilor care nu-şi mai doresc să se întoarcă în zonă, oferindu-le acestora perspective noi şi speranţe prin construirea de locuinţe, dar şi prin punerea bazelor pentru dezvoltarea unui oraş mai curat, mai civilizat, mai ofertant pentru investitori. În acest sens au fost aprobate mai multe hotărâri de Consiliu Local, sub semnul programului “Hai acasă!”.

Am participat şi susţinut toate ediţiile programului cultural de sprijinire a tinerilor artişti, Seri Albastre, inclusiv spectaculoasa Şcoală de Toamnă Seri Albastre, unde au participat profesorii universitari Miltiade Nenoiu şi Cristian Mihăilescu - directorul Operei Braşov - şi soprano de renume mondial, Felicia Filip.

Am continuat să conduc Clubul de Dezbateri Academice din Sfântu Gheorghe, participând la mai multe competiţii locale şi naţionale, câştigând titlul de Campioni Regionali în Ardeal – echipa Adina Stoica, Alex Drăgoi, Dani Cruceriu - şi organizând OPEN-ul regional “Saint George, City of Debate” – pentru care am obţinut o menţiune la Gala Societăţii Civile 2009, dar mai ales ediţia din acest an a Campionatelor Naţionale de Dezbateri Academice din România, la care au participat câteva sute de tineri din ţară. Am sprijinit deasemenea participarea celor doi actuali studenţi, foşti campioni naţionali la debate din Sfântu Gheorghe, Bianca Dragomir şi Radu Cotarcea, în premieră pentru oraşul nostru, la Campionatele Europene şi Mondiale de Dezbateri Academice din 2009.

Am susţinut şi participat la multe evenimente organizate cu ocazia Zilelor Sportive Sfântu Gheorghe 2009, ca şi concurrent - şah, fotbal, alergare, ping-pong – sau arbitru - arte marţiale. Tot cu această ocazie am iniţiat şi acordat, împreună cu C.S.Ş. şi D.S.J, “Premiile Sportive Sfântu Gheorghe” pentru anul 2008, 12 juniori şi 10 sportivi maturi fiind recompensaţi în cadrul unei Gale la Sala Sporturilor.

Am susţinut şi participat la multe programe sportive în Sfântu Gheorghe, printre care proba de ştafetă a semi-maratonului de pe străzile oraşului, cursa cu ocazia Zilei Tineretului, marşul pe biciclete în Săptămâna mobilităţii europene ş.a.

Am susţinut şi după câteva încurcături strict logistice chiar am reuşit achiziţionarea unui cărucior special cu rotile din Italia pentru campionul nostru la tenis de câmp în scaun rulant, Ciprian Anton.

Am acordat lunar din indemnizaţia mea de consilier, o bursă de 300 de lei până în vara lui 2009 unui tânăr sportiv din Sfântu Gheorghe, Andrei Mari, care a reuşit să urce de pe locul 75 pe 31 în clasamentul celor mai buni tenismeni din România la categoria sa de vârstă, iar din toamnă către Roxana Chiper, o tânără sportivă, practicantă de ping-pong şi fotbal, dar care şi-a pierdut în mod tragic tatăl.

Cultură şi Religie

Am participat la majoriatea spectacolelor cultural din oraş, indiferent de limba în care au fost interpretate şi, în deplină cunoştinţă de cauză, am sprijinit iniţiativele particulare sau comunitare, în special Trupa Ecou, condusă de Fatma Mahomed şi Trupa Osono, condusă de Fazakas Misi, dar şi ale celor două teatre din oraş, “Andrei Mureşanu” şi “Tamási Áron”, reuşind o suplimentare “in extremis” cu 150.000 lei a bugetului din 2009 a Teatrului Andrei Mureşanu, dar şi susţinerea cu 200.000 lei a întâlnirii teatrale “Reflex 2009”. Am susţinut şi promovat în continuare abonamentul “Eugene Ionescu” şi supratitrarea în limba română a spectacolelor în limba maghiară de la Teatrul “Tamási Áron”.

Am participat şi sprijinit toate manifestările organizate cu ocazia “Festivalului de Colinde Adolescent 2009”, unde datorită unei echipe extraordinare de organizare, condusă de Emil Pantelimon, sute de colindători şi mii de spectatori au putut fi martori la acţiuni caritabile şi concerte extraordinare, în interior, dar şi în spaţiu deschis cu ocazia celebrării Sărbătorii Naşterii Domnului.

Am propus şi realizat din bani de la buget, dar şi al sponsorilor locali un concert extraordinar şi gratuit al trupei Semnal M în cadrul manifestărilor prilejuite de organizarea Zilei Naţionale României, 1 dec. 2009.

Am sprijinit alocarea unor fonduri publice de la C.L. pentru încălzirea Catedralei din Sfântu Gheorghe, pentru amenajarea curţii interioare a acesteia, dar şi pentru refacerea spaţiului de sub Catedrală.

Mediu înconjurător

Am propus şi realizat să fim pe harta oraşelor din România care sprijină oficial demersul “Ora pământului” şi Sfântu Gheorghe s-a alăturat sutelor de oraşe din lumea întreagă care au stins lumina timp de o oră în 28 martie 2009.

Comisii speciale

Am iniţiat şi condus Comitetul de Organizare a Cortului Tineretului Român pentru Comunitate cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe 2009, la ale căror acţiuni de cultural/artistice sau de divertisment au participat mii de oameni de toate vârstele şi toate categoriile sociale. Pentru întâia oară s-a reuşit o colaborare eficientă între cele mai importante ONG-uri din municipiu, reprezentative atât pentru comunitatea românească, cât şi pentru cea maghiară.

Sunt membru în “Comisia de verificare a realizării contractelor de management ale directorilor instituţiilor de cultură” şi am avut întâniri constante cu directorii instituţiilor, mai ales cei din teatrele “Andrei Mureşanu” şi “Tamasi Aron”, în urma căreia am susţinut şi reuşit obţinerea de finanţări consistente pentru festivalurile de teatru reprezentative pentru zona noastră – “TAMper2 - 2008” şi “Reflex - 2009”.

Precizez că fac parte deasemenea din Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional “Mihai Viteazul”, unde am participat la majoritatea şedinţelor care au avut loc şi de unde am preluat informaţiile necesare pentru a suţine cu succes cauzele ridicate de elevii, cadrele didactice şi direcţiunea Colegiului în faţa Consiliului Local şi a Primăriei Sfântu Gheorghe.

Am făcut parte din juriile a două festivaluri gastronomice tradiţionale pentru acest oraş: “Parada Cârnaţilor” şi “Aquaris”, sprijinind cu dragă inimă cele două evenimente care sper că vor continua să atragă turişti şi investitori în această zonă.

Diverse

Am susţinut amplificarea procesului de transparenţă şi desecretizare a actului decizional, informând constant şi extreme de rapid mass-media locală despre noutăţile apărute în cadrul şedinţelor Consiliului Local şi ajutând departamentul de imagine de câte ori am fost solicitat pentru diverse proiecte, mai ales cele legate de îmbunătăţirea portalului de informaţii al oraşului: www.sfantugheorgheinfo.ro

Sunt convins că mai sunt extreme de multe lucruri de făcut pentru a devein o comunitate prosper în Sfântu Gheorghe, dar n-am să mă opresc să cred că numai împreună suntem mai buni, că numai împreună putem şi trebuie să convieţuim paşnic şi că numai împreună vom avea un viitor mai bun.
Aşa să ne-ajute Dumnezeu!

18 ianuarie 2010Comentarii

Livia. a spus…
uite,Crin putea sa te propuna model.
Anonim a spus…
Buna seara Madalin! Te salut cu mare drag si iti doresc multa sanatate in noul an. Tocmai am citit rezultatele muncii tale din anul trecut si sunt placut impresionat de realizarile obtinute. Faci o treaba extraordinara si asta o stii si tu...nu imi doresc decat sa tindem spre bine...impreuna
Multumesc ca existi pt noi si....la mai mare in 2010!

Ciprian Anton
Anonim a spus…
tu mada fff tare raportul tau pe 2009....si lung...iti doResc ca anul asta sa fie si mai lung...si te vom sustine oricand vei avea nevoie...si avem incredere in tine ca faci o groaza de lucruri bune...eu iti multumesc...
Ana
Alinuta a spus…
Nu ti-e putin rusine, Madalin?
Nu crezi ca ai facut cam multe anul asta?
Astfel de rezultate nu pot decat sa ma bucure...:)
La cat mai multe vise implinite in 2010!