ARGUMENTELE CONTEAZĂ!

A fost o săptămână extrem de aglomerată... acţiuni cu promovarea echipei de baschet, dar şi cu pregătirea competiţiei de debate, dar şi a delegaţiei / mesajului liberalilor covăsneni pentru Congres plus o serie de şedinţe de comisii şi plen la Consiliu Local în aşteptarea bugetului localităţii...
activităţi în plus faţă de ceea n-aţi citit deja:

Miercuri seara am participat la Izvorul Rece la o întălnire a CSL (Cluburile Studentesti Liberale), unde am jucat împreună cu câţiva colegi din ARDOR un meci demonstrativ de debate, tip parly, pe moţiunea "votul obligatoriu ar trebui introdus"... sunt mândru că tocmai studenţii liberali au ales să facă pregătiri cu Asociaţia Română de Dezbateri şi Oratorie şi tare mi-aş dori ca noua clasă politică din ţară / zonă să înveţe noţiunile simple ale unor dezbateri academice, în care vocea ridicată, atacul la persoană şi aruncatul prafului în ochi nu constituie noţiuni câştigătoare... Ce ziceţi, domnilor, puteţi să vă detaşaţi de obişnuinţe?!
 
După o şedinţă destul de simplă de comisie juridică, a urmat joi o şedinţă furtunoasă de Consiliu, în care bătălia majoră s-a dat în jurul unei investiţii majore care urmează să se facă în Sfântu Gheorghe, la marginea oraşului, în partea dinspre Câmpu Frumos, o fabrică de construcţii şi accesorii metalice ridicată de societatea Corus...
ei bine, nu credeam să mai am oroarea să aud din nou argumente atât de false împotriva investiţiei: "pentru că este vorba de o firmă mare, aceasta va plăti cele mai multe impozite la Bucureşti!" şi, cel mai grav, "apariţia unor asemenea fabrici ameninţă să strice echilibrul etnic al zonei!". Ambele sunt marca doamnei Bereczki Kinga, una dintre propunerile PCM pentru postul de viceprimar!
Evident majoritatea celor prezenţi s-au arătat revoltaţi de asemenea poziţie, dna consilier Keresztely Irma şi dl. primar Antal Arpad au contrazis puternic această poziţie învechită, iar eu am avut un discurs de genul acesta:


Premise
-         Criza totala in care ne aflam
-         Situatia dezastruoasa la nivel de someri
-         Lipsa aproape critica de investitori

 Planul expus de doamna Bereczki a avut doua idei centrale:
1.     Economic/ sa nu avem investitori din afara localitatii! 
2.     Sa nu schimbam compozitia etnica! 
 
Va rog sa aveti curajul sa spuneti oamenilor din aceasta comunitate ca nu e bine sa avem investitori mari pentru ca taxele se duc la Bucuresti, de parca  esenta dezvoltarii economice a unei comunitati nu sta in puterea investitorilor! Mai mult, tocmai ati dovedit ca sunteti impotriva AUTONOMIEI. Va surprind? Ati demonstrat astazi ca nu intelegeti ca forta unei autonomii locale sta in forta investitarilor sai. Chiar dacă în acest moment se duc încă prea multe taxe la centru, România a făcut şi sperăm că va mai face paşi serioşi spre descentralizare şi atunci, doamnă, cu ce vom rămâne, dacă după dumneavoastră nu ar trebui să avem investitori mari?
Si doi cum doriti sa impuneti garduri de sarma ghimpata pentru forta de munca! Angajati din alte parti? Schimbarea componentei entice? Doamna, va rog sa mergeti si sa le spuneti oamenilor ca este mai bine sa traim prost, sa nu aducem investitori, desi e de bun simt sa credem ca imensa majoritate a angajatilor în asemenea fabrici va fi de aici! De la noi! Vor fi oamenii pe care se presupune ca ar trebui sa/i reprezentati! Chiar puteti sustine asa ceva? Sunt socat de primitivismul gandirii dumneavoastră de tip medieval!
Va acuz practic astazi de idei de boicot la adresa comunitatii! Daca astazi veti vota impotriva si daca veti convinge colegii dumneavoastra sa va urmeze, voi reveni cu acelasi mesaj: sunteti impotriva dezvoltarii orasului!
Va rog sa va asumati aceasta in programul politic si sunt curios cati oameni vor fi alaturi de dumneavoastra?

exceptând-o pe dna Bereczki, care a votat contra, ceilalţi consilieri, inclusiv colegii domniei sale de partid au votat aprobarea proiectului de hotarare...

pe de-o parte trist că cineva mai poate ridica problem de "schimbare a compoziţiei etnice a unei zone", dar pe de alta bucuros că s-a demonstrat că este o poziţie individuală, redusă ca impact şi intensitate, aşa cum au devenit în ultimul timp poziţiile antagonice, vădit ultranaţionaliste, care nu vor să vadă proiectele comune, pentru binele tuturor, cu privirea spre viitor, ci deosebirile şi fricţiunile... Să sperăm că ne-ajută Dumnezeu să lăsăm de-o parte cât mai multe dintre lucrurile care ne despart şi să ne concentrăm pe cele care ne apropie!

Comentarii