lipsa cititului dăunează grav sănătăţii

n-am mai scris demult despre cărţile pe care le-am citit în ultima vreme, dar şi timpul a fost comprimat şi cărţile nu tocmai de povestit...iar Istoria Transilvaniei în 3 volume mi-a luat ceva timp... totuşi am prins de la bibliotecă una superbă de curând: "Crearea identităţilor naţionale în Europa" de A.M. Thiesse. După excelenta carte despre care am tot vorbit acum câţiva ani, "Mituri şi realităţi în Europa de Est" de Walter Kolartz este un volum tot din colecţia Historia a Poliromului, puternic contestatar la adresa prejudecăţilor şi miturilor naţionale...
Dacă W. Kolartz punea faţă în faţă miturile "naţiunilor care se credeau mari" din Est - Finlanda, Polonia, Cehia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria, România şi evident, Albania!, acum Thiesse merge şi mai departe şi vorbeşte despre "fabrica identităţilor naţionale" - mituri, folclor, artă, sport, cultură de masă, ilustraţii, revizuiri..., aşezându-şi volumul sub fraza lui Ernest Renan: "Naţiunile nu sunt veşnice. Au început şi sfârşit."
bineînţeles că are şi exagerări şi momente în care nu poţi fi de acord cu radicalismul autoarei, dar una dintre lecturile pe care le recomand cu căldură pentru toţi cei care cred că în primul rând suntem oameni şi abia mai apoi români, maghiari etc.

Comentarii