Ortega si nationalismul catastrofal...


“Conştiinţa naţională şi-a băut minţile în naţionalism. Acest ism, ca toate ismele, a fost catastrofal. Ismele sunt ştreangurile de mătase cu care obişnuiesc să se sugrume atât gânditorii, cât şi popoarele”
Unul dintre citatele definitorii din „Europa şi ideea de naţiune”, o carte excelentă scrisă acum aproape 50 de ani de către Ortega y Gasset şi pe care am citit-o la acest sfârşit de săptămână. Gânditorul spaniol, celebru prin a sa lucrare din perioada interbelică, „Revolta maselor”, întoarce pe toate feţele termeni ca naţiune, polis, Europa, naţionalism, cosmopolitism. Deloc provincial, spaniol get-beget, dar şi profund ataşat de idealurile unei Europe Unite, autorul scoate la vedere mecanismele profunde ale gândirii îndreptate spre viitor, cu un ochi permanent atent la trecut. Atent, dar nu blocat în trecut. Cel mai interesant lucru este că viitorul despre care vorbeşta Ortega este prezentul nostru!
                Precursor al lui Giani Vattimo, cu al său concept extraordinar de „gândire slabă”, Ortega încheie cartea, în fond o succesiune de articole şi dizertaţii, cu un eseu intitulat „stimulul nesiguranţei”, din care citez câteva rânduri la care vă rog să meditaţi, chiar dacă v-am făcut curioşi să citiţi cartea, chiar dacă nu: „trăim fără îndoială într-un timp de totală nesiguranţă. Nu simţim nimic ferm sub tălpi. E însă oare atât de evident că că cel mai bine pentru om este contrariul: un sentiment de siguranţă?"

Comentarii

Anonim a spus…
CU OCAZIA VIZITEI PRESENTELUI BASESCU IN JAPONIA CINEASTII ROBERT HORVATH- DEVA SI SOTIA SA KIYOKO HORVATH DECLARA GREVA FOAMEI IN FATA AMBASADEI ROMANE DIN TOKYO.

PRESEDINTELUI ROMANIEI TRAIAN BASESCU.
Ma numesc Robert Horvath Deva si sunt de meserie cineast. Am absolvi IATC Bucuresti si am lucrat la toate studiourile din tara. Continui sa-mi exercit profesia la studioul meu de film cu sediul in New York si Tokyo. In occident sunt cunoscut mai ales ca pictor si fotograf artistic. Ultima mea expozitie ” FROM DALI TO DEVA ” sa bucurat de succes . http://www.devagallery.com/
In I976 fiind acuzat de trimiterea unor materiale filmate despre Ceausescu am fost acuzat de inalta tradare. In timp ce eu mi-am pus viata in joc pentru caderea comunismului, un politruc rosu, pe nume Vladimir Tismaneanu scria ( tot in 1976)
“Un răspuns de principiu,……îl aflăm în definirea de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretarul general al Partidului Comunist Român, de pe poziţiile marxismului creator, (…).. Singura modalitate de a depăşi acest statu-quo este revoluţia socialistă, în care clasa muncitoare, condusă de Partidul politic revoluţionar, va avea rolul principal”.
Acum cateva luni am incercat sa prezint documente importante reprezentantei Romaniei la ONU Simona Niculescu care sa fie predate dumneavoatra. Ele clarifica pentru prima data fatul ca Vladimir Tismaneanu a fost trimis in Statele Unite ca agent al securitatii romane, cerand deschiderea unei anchete prezidentiale. Dansa a refuzat precizand ca daca voi deschide plicul cu documente confidentiale, audienta a luat sfarsit. La intalnire au participat adjunctul misiunii T Morar si consulul adjunct la New York A.Berechet. Datele principale pot fi gasite in serialul de 12 articole intitulat DESCONSPIRAREA SOBOLANULUI ROSU VOLODYA TISMANETKY publicat pe blogul meu personal.
Nu ramane decat sa ma alatur celor mai mult de o suta de personalităţi marcante ale militantismului anticomunist din Europa şi din lume şi-au exprimat ingrijorarea faţă de modificarea misiunii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Mentionez printre ele pe laureata premiuluiNobel Herta Muller si pe Radu Ioanid director la Muzeul Holocaustului din Washington.
In consecinta in semn de protest privind restrîngerea investigării crimelor comunismului si a numirii lui V.Tismaneanu in fruntea IICCR declar simbolic greva foamei pe timpul vizitei oficiale a persoanei dumneavoatra in Japonia.
Robert & Kiyoko Horvath Tokyo Japan
BLOG http://devanewyork.blogspot.com/