Trupa Teatrului ”Tamási Áron” în Polonia

Trupa Teatrului ”Tamási Áron” din Sf. Gheorghe va pleca într-un turneu în Polonia cu Ivona, principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz. Spectacolul, în regia lui László Bocsárdi, se va juca pe 21 octombrie la Festivalul Internaţional Gombrowicz, ediţia IX, organizat de Teatrul Powszechny din Radom. Turneul se va realiza cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Ivona, principesa Burgundiei este un spectacol cu care regizorul László Bocsárdi şi trupa sa au cucerit nu doar publicul, ci şi numeroase premii: Marele Premiu al Ministerului Educaţiei şi Culturii, la Festivalul din Kisvárda 2008, şi premii de interpretare pentru actorii Kicsid Gizella, Mátray László şi Pálffy Tibor în cadrul aceluiaşi eveniment; Premiul Special al Televiziunii Duna pentru actorul Nemes Levente; Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar actorului Pálffy Tibor la Festivalul Naţional de Teatru din Pécs 2008; tot în anul 2008 Pálffy Tibor a câştigat şi Premiul Criticilor de Teatru din Ungaria pentru Cel mai bun actor în rol secundar. În 2009 spectacolul a fost nominalizat la Premiile UNITER la cinci categorii: pentru cel mai bun spectacol, Bocsárdi László – pentru cea mai bună regie, Bartha József –  pentru cea mai bună scenografie, Mátray László – pentru cea mai bună interpretare în rol principal, Pálffy Tibor – pentru cea mai bună interpretare în rol secundar; în mai 2008 spectacolul a fost prezentat la Budapesta în cadrul Programului  Seri teatrale maghiare de peste hotare, iar în februarie 2010 a ajuns pe scena Teatrului Bulandra, unde s-a bucurat de mare succes în faţa publicului bucureştean. Înainte de turneul din Polonia, pe 16 octombrie, sâmbătă de la ora 19:00, spectacolul va putea fi vizionat încă o dată de publicul din Sfântu Gheorghe, în sala Kamara.

Witold Gombrowicz şi-a identificat sursa obsesiilor sale artistice în “intenţia de a răzbate prin formă la sinele-mi autentic şi la realitate” (notă din Jurnal). Bocsárdi László s-a apropiat de farsa tragi-grotescă a lui Gombrowicz pentru a ne spune o poveste despre teroarea Formei în drumul nostru spre căutarea sinelui autentic. Teroarea Formei care deformează, a Formei care nu admite iesirea din rând, gestul de revoltă, diferenţa – care nu admite dezordinea! Ivona este o fiinţă fragilă şi ciudată care tace, şi tace într-o lume în care a răspunde la comandă este o regulă de comportament. Dar haina în care Ivona se simte bine este tăcerea – o tăcere care în ochii celor din jur devine un periculos şi mizerabil gest de sfidare a ordinii! Tăcerea misterioasei Ivona, din spectacolul lui Bocsárdi László, este neagră ca nămolul, este de nepătruns, este înnebunitoare şi răscoleşte întreaga Curte din absurda poveste a regelui Ignaţiu. Într-o lume  anesteziată de etichete şi paraetichete, tăcerea unui singur om provoacă panică, dezleagă limbi şi scoate la suprafaţă ascunse păcate, perverse dorinţe, înăbuşite patimi.

Comentarii