06 februarie 2010

UN AN DE LA MOARTEA UNUI SIMBOL !


ÎMPREUNĂ PENTRU MARIAN COZMA

La fix un an de la moartea handbalistului Marian Cozma, în numele Comisiei de Tineret şi Sport Sfântu Gheorghe, oraş înfrăţit cu localitatea Veszprem din Ungaria – locul tragicului accident -, invit oamenii din Sfântu Gheorghe să-şi deschidă sufletele pentru a-l omagia încă odată pe cel care a devenit un adevărat simbol al prieteniei româno-maghiare.

Moartea atât de fără sens a unui mare sportiv român care evolua în Ungaria ne-a făcut să depăşim anumite bariere entice şi să înţelegem că în faţa durerilor putem şi trebuie să fim alături, împreună, români şi maghiari deopotrivă. Nu sunt adeptul festivismului, nu cred că la o asemenea ocazie trebuie acordate diplome şi medalii de complezenţă, dar în nici un caz nu vreau să se aştearnă uitarea totală peste un asemenea moment. Nu cred că avem voie, noi cei care trăim în această zonă, să trecem cu nonşalanţă nici  peste moartea lui Marian Cozma şi nici peste momentele emoţionante de apreciere pe care locuitorii din Veszprem, dar şi maghiarii în general le-au avut pentru sportivul nostru.

În numele lui Marian Cozma, dar şi al sportului care ne poate face să fim mai buni, mai iertători, mai atenţi la cei din jur şi mai aproape unii de alţii, să mergem şi să aprindem cu toţii o lumânare sau să depunem o floare la fotografia lui Marian Cozma în ziua de luni 8 februarie, începând cu ora 17.30 în faţa Sălii Sporturilor din Sfântu Gheorghe.


Mădălin Guruianu
Preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport a Consiliului Local Sfântu Gheorghe

04 februarie 2010

„We are the chance for a better world”

PARLAMENTUL EUROPEAN AL TINERILOR, cea mai importanta organizatie de tineret sustinuta de Parlementul European si Comisia Europeana, isi reia activitatea in forta si in 2010.

Va invita sa participari la Sesiuniile Regionale de Preselectie 2010 care se vor desfasura sub motto-ul: „We are the chance for a better world” dupa cum urmeaza: preselectiile Muntenia (
19-21.03.2010 si 26-28.03.2010 Busteni-judetul Prahova), preselectia Moldova 7-9.05.2010, Oglinzi-jud. Neamt si Transilvania (14-16.05.2010 Busteni – judetul Prahova). 
Fiecare eveniment va implica 70 de tineri cu varste cuprinse intre 16-21 ani (55 de candidati din institutiile de invatamant din Romania, sefi de comitete, jurnalisti, board, juriu, atat romani cat si straini) din randul carora vor fi selectati cei 12 reprezentanti/preselectie la Sesiunea Nationala de Selectie 2010 din toamna acestui an (in total 48 de tineri). 
 Participarea la selectie este conditionata de aplicarea intr-o delegatie de 11 tineri candidati pe grupa de varsta 16-21 ani (10 politicieni plus un muzician de muzica clasica, instrument sau canto) organizati intr-o delegatie regionala si proveniti din acelasi institutie de invatamant, eventual delegatul muzician poate proveni dintr-un alt liceu de specialitate. Candidatii trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii: varsta 16-21 ani, limba engleza fluent (franceza constituie un avantaj), preocupari in domeniul politic european, implicare in actiuni de tineret si de cetatenie activa, rezultate scolare generale bune care sa asigure tanarului un bagaj de cunostinte generale consistent.

 Termenul limita pentru trimiterea candidaturilor de catre ambasadorul delegatiei este 26.02.2010 pentru preselectiile Muntenia si 15.03.2010 pentru preselectiile Moldova si Transilvania. Pentru transmiterea dosarului complet de candidatura, care contine informatii suplimentare si formularele de aplicatie va rugam sa ne contactati pe mail la adresa de mail office@eypromania.euoffice@eypromania.euAceastă adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , sau pot fi descarcate de pe site-ul organizatiei www.eypromania.eu. Totodata va invitam sa consultati www.eypej.org si www.eypromania.eu  pentru informatii legate de activitatea Parlamentului European al Tinerilor. 
 Va asteptam in randurile tinerilor europarlamentari! Sa dam o sansa viitorului!

Ne interesează binele comun?

Atitudinea consilierilor locali PCM, „O ruşine şi o batjocură“

„M-am simţit umilit şi aştept ca cetăţenii din Sfântu Gheorghe să tragă la răspundere politicienii care nu vor să facă administraţie, care nu sunt interesaţi de dezvoltarea oraşului ci vor doar să arate cât sunt de tari (…). Să te opui unui proiect pe care l-ai dezbătut un an, pe care l-ai analizat în diferite comisii, în plen, căruia i-ai dat votul de încredere, pe care l-ai negociat cu trei ministere mari… şi la final să-ţi pui problema că nu votezi doar pentru că partidul tău nu mai are viceprimar (pe Balint Jozsef, fost viceprimar PCM- n.r.)- mi se pare o mare- mare batjocură”, a declarat Guruianu, subliniind că PCM a insistat pe refuzul de a vota proiectul, chiar dacă problema mutării copiilor din Grădiniţa nr. 4 a fost rezolvată, cu implicarea Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Toate avizele şi acordurile necesare Consilierul local a precizat că proiectul a avut toate avizele şi acordurile necesare proiectului şi că, întrebaţi ce modificări ar dori să se aducă acestuia pentru a fi votat şi de către ei, cei din PCM „au ridicat din umeri”...    continuarea pe site www.covasnamedia.ro

(Observatorul de Covasna, 4 februarie 2010)

CAMPANIE DE ATITUDINE !mă alătur cu dragă inimă campaniei care circulă pe net în acest moment împotriva populismelor şi lipsei de interes a preşedintelui şi guvernului său marionetă: dacă ei vor sărbători 1 aprilie ca ziua în care au păcălit încă odată în alegeri câteva milioane de oameni, în 2 aprilie să le arătăm că ar trebui să ţină seama şi de noi, ceilalţi...

01 februarie 2010

lipsa cititului dăunează grav sănătăţii

n-am mai scris demult despre cărţile pe care le-am citit în ultima vreme, dar şi timpul a fost comprimat şi cărţile nu tocmai de povestit...iar Istoria Transilvaniei în 3 volume mi-a luat ceva timp... totuşi am prins de la bibliotecă una superbă de curând: "Crearea identităţilor naţionale în Europa" de A.M. Thiesse. După excelenta carte despre care am tot vorbit acum câţiva ani, "Mituri şi realităţi în Europa de Est" de Walter Kolartz este un volum tot din colecţia Historia a Poliromului, puternic contestatar la adresa prejudecăţilor şi miturilor naţionale...
Dacă W. Kolartz punea faţă în faţă miturile "naţiunilor care se credeau mari" din Est - Finlanda, Polonia, Cehia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria, România şi evident, Albania!, acum Thiesse merge şi mai departe şi vorbeşte despre "fabrica identităţilor naţionale" - mituri, folclor, artă, sport, cultură de masă, ilustraţii, revizuiri..., aşezându-şi volumul sub fraza lui Ernest Renan: "Naţiunile nu sunt veşnice. Au început şi sfârşit."
bineînţeles că are şi exagerări şi momente în care nu poţi fi de acord cu radicalismul autoarei, dar una dintre lecturile pe care le recomand cu căldură pentru toţi cei care cred că în primul rând suntem oameni şi abia mai apoi români, maghiari etc.

date schimbate SAINT GEORGE, CITY OF DEBATE IV

date schimbate la SAINT GEORGE CITY OF DEBATE IV !

www.sfantugheorghetineret.blogspot.comhttp://sfantugheorghetineret.blogspot.com/

31 ianuarie 2010

Alexandria...Bucureşti...Chiajna

ieri a fost o zi frumoasă cu victoria de la Alexandria, iar acum sunt la Bucureşti cu prietenii Emil, Bebe şi Alina, iar după amiază mă voi deplasa la Chiajna, unde echipa de futsal SEPSI FC va susţine un meci de important ... după aducerea antrenorului portughez şi a unor noi jucători, reprezentanţii din Sfântu Gheorghe sunt încrezători că echipa de futsal va putea să dea satisfacţie la cel mai înalt nivel în campionatul României ...

update
n/a fost să fie la Chiajna unde vicecampioana de anul trecut a învins SEPSI FC cu 5-1... în a doua repriză a fost cum a fost, până la urmă şi ei au turat mai puţin motoarele şi noi ne-am găsit mai bine în teren şi am învins cu 1-0, dar în prima repriză după o ratare singur cun portarul a atacantului nostru portughez, Postiga - autorul golului, dealtfel, gazdele s-au dezlănţuit şi au înscris în câteva minute de 5 ori... oricum, avem o echipă de luptători, iar baza de la Chiajna merită văzută pentru că este probabil cea mai modernă la ora asta din ţară...

SEPSI BC peste 100 !

Victorie cu peste 100 de puncte marcate

Primul sfert cu BC Alexandria, echipa noastră a fost de nerecunoscut. Cu gândul la calificarea deja câştigată în meciul tur şi cu o echipă a Alexandriei care a început în forţă, fetele de la SEPSI BC s-au trezit conduse pe tabela de marcaj cu 10 puncte la finalul sfertului 1. Cele 3 time-out-uri cerute de antrenorul Veres Attila, indicaţiile excelente ale acestuia şi schimbările bine gândite au făcut ca situaţia să reintre pe făgaşul normal. Diferenţa de valoare dintre cele două echipe s-a dovedit rapid în sfertul al doilea când am recuperat diferenţa de 10 puncte, ba chiar am luat 12 puncte avans. După pauză, în ciuda atacurilor gazdelor, echipa noastră a defilat pe parchetul din Alexandria câştigând următoarele 2 sferturi la diferenţe confortabile şi permiţându-şi să ruleze tot lotul deplasat. Chiar şi în acest context, la cererea entuziaştilor suporteri ai SEPSI BC prezenţi la sală, echipa a ajuns, pentru prima dată în sezonul competiţional 2009/2010, la mult doritul prag de 100 de puncte. Scor final 77-104.
Cu 25 de puncte marcate, 6 recuperări şi 4 pase decisive, Flori Diaconu a fost din nou leader-ul echipei, jocul său inteligent şi eficient făcându-ne să sperăm într-o evoluţie excelentă a formaţiei în această primăvară.Experienţa acumulată atît de Vass Ildiko, cât şi de Kristen Rasmussen şi-a spus din plin cuvântul sâmbătă seară, ambele marcând câte 20 de puncte, mare parte dintre ele în momente cheie ale meciului şi având procentaje de vis la aruncări – 4 din 4 de trei puncte pentru Vass şi 7 din 8 de 2 puncte pentru Rasmussen. Irena Matovici a fost din nou explozivă, a marcat 14 puncte, a avut 2 recuperări şi 2 pase decisive, dar a făcut repede câteva faulturi şi a jucat mai puţin, sub 30 de minute, terminând întâlnirea cu 4 greşeli personale. Deşi a înscris de 13 ori şi a avut 11 recuperări, Alessandra Oliveira încă nu „şi-a intrat în mână”, cele 9 mingi pierdute şi procentajul de numai 50 % la libere, 5 din 10 marcate, făcându-ne să ne aşteptăm la mai mult în meciurile viitoare. Cu Bianca Vescan jucând pivot aproape jumătate din timp, SEPSI BC nu a arătat rău deloc, iar cele 4 puncte marcate, 7 recuperări şi numai 2 mingi pierdute aducându-i acesteia 13 la eficienţă, faţă de 10 în cazul Alessandrei. Irina Borş, 13 minute / 5 puncte şi Sandor Emoke, 5 minute / 3 puncte şi-au demonstrat din plin utilitatea în teren, atât cât au jucat, iar pe final antrenorul le-a folosit câteva minute chiar şi pe tinerele Nagy Dora şi Csillag Angela.
La cererea echipei din Satu Mare, meciul din prima etapă s-a amânat pentru 17 februarie, astfel că următorul meci va avea loc pe 13 februarie la Bucureşti în compania formaţiei Rapid.