09 martie 2010

SAINT GEORGE, CITY OF DEBATE IV

SAINT GEORGE, CITY OF DEBATE IV

LOCUL: Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Sfântu Gheorghe
TEMA: Este justificat ca voluntariatul în folosul comunităţii să fie obligatoriu pentru absolvirea liceului?
Director Organizare: Mădălin Guruianu, coordonator Debate Club Sfântu Gheorghe
Director Turneu: Emil Mesaroş, preşedinte ARDOR Transilvania
Director Arbitri: Dan Cristea, campion mondial şi european
TabMaster: Ştefan Strilciuc, secretar general ARDOR Transilvania

Arbitri / Antrenori:
Monica Mocanu - preşedinte ARDOR, Emi Beteringhe, Luciana Giurea, Sorina Dumitru, Ştefan Ionescu, Grigore Pop, Radu Cotarcea, Bianca Dragomir, Gabriela Cucu, Iulia Caizer, Isabela Caizer, Roxana Cioclov, Ioana Aciocoiţei, Crina Savu, Cătălin Artenie, Sânziana Jurău, Liviu Herman, Tudor Horia, Anca Gaţu, Teodora Oprea, Ana Gurău, Adi Ghiţe, Gabriela Badea, Anca Pascu, Iulian Maier, Radu Jakab, Mara Bujor, Silvia Toth, Liliana Sonea, Eugenia Bica, Carmen Florescu, Cioinică Constantin, Cioinică Maria, Oana Stanciu, Iulia Pop, George Matu, Bogdan Drăghicescu, Andrei Marinescu, Alex Gheorghe, Claudiu Udroiu, Stăcescu Constantin, Monica Mihaiu, Raluca Pasăre, Eveline Dicu, Raul Sălăgean, Alexandra Zlătior

Participanţi:
peste 50 de echipe din toată ţara! (Timişoara, Constanţa, Ploieşti, Bucureşti, Bacău, Oradea, Buhuşi, Iaşi, Târgu Ocna, Făgăraş, Horezu, Târgovişte, Cluj, Braşov şi Sfântu Gheorghe)

PROGRAM:

Vineri 12 martie

Înscrieri şi cazare participanţi


Sâmbătă 13 martie

09.00 şedinta arbitraj
10.00 deschidere eveniment
10.30 runda I
12.30 runda a II-a
14.30 masa de prânz
16.30 runda a III-a
21.00 Party

Duminică 14 martie

09.00 sferturi de finală
11.00 semifinale
13.30 finala şi festivitatea de premiere


Cu 54 de echipe înscrise în concurs, maxim istoric pentru o competiţie naţională!, şi cu o echipă de arbitraj de înalt nivel calitativ, format din mai mulţi campioni naţionali la debate, în frunte cu campionul european şi mondial din 2009, Dan Cristea, competiţia “SAINT GEORGE, CITY OF DEBATE IV” se anunţă a fi cel mai important eveniment pentru lumea dezbaterilor academic din ţară!
După primele două ediţii, în 2007 la Castelul de la Arcuş, cu 18 participanţi din Ploieşti, Braşov şi Sfântu Gheorghe şi în 2008, cu 2 meciuri demonstrative şi un campionat local de public speaking, ediţia de anul trecut a înregistrat un număr record de 18 echipe din toată ţara şi 15 dintre cei mai buni arbitrii, în frunte cu Dan Cristea şi Emil Mesaroş, preşedinte ARDOR Transilvania. După experienţa dobândită cu acea ocazie, dar mai ales după reuşitul Campionat Naţional de Dezbateri Academice de la Arcuş, de la sfârşitul lui 2009, Debate Club Sfântu Gheorghe a luat iniţiativa să organizeze la Colegiul Naţiuonal “Mihai Viteazul” cea de-a patra ediţie a OPEN-ului naţional SAINT GEORGE, CITY OF DEBATE IV, în 13 şi 14 martie.
Tot acest istoric de club, plus incitanta temă de discuţii a competiţiei, “Este justificat ca voluntariatul în folosul comunităţii să devină obligatoriu pentru absolvirea liceului?” au făcut ca interesul pentru a patra ediţie a “Saint George, City of Debate” să depăşească toate aşteptările organizatorilor, ajungându-se la 162 de participanţi înscrişi în concurs şi aproape 50 de arbitri, în frunte cu Monica Mocanu, preşedinte ARDOR. 20 echipe din Muntenia, 16 din Transilvania, 11 din Moldova şi 7 din Banat se vor lupta cu argumente pro şi contra pe tema obligativităţii voluntariatului în această adevărată “olimpiadă naţională a dezbaterilor academice”, iar în urma celor 6 runde vor fi stabilite echipele câştigătoare şi cei mai buni vorbitori ai competiţiei.
După menţiunea primită pentru acest proiect la Gala Societăţii Civile 2009, la secţiunea “Apărarea drepturilor individuale / colective”, cuntem convinşi că şi ediţia din acest an va confirma pe deplin numele competiţiei, demonstrând că Sfântu Gheorghe este locul potrivit pentru orice fel de dezbateri de idei, pe teme incitante şi cu argumente solide şi pertinente!

CUPA ŞI CAMPIONATUL!

Cupa şi Campionatul!

Instalate comod în poziţia de lider în clasamentul naţional, după victoria senzaţională cu MCM Târgovişte, Sepsi BC defilează la pas în baschetul femini.
După două victorii previzibile în deplasare, 66-48 cu U Cluj în Cupa României şi 78-58, cu CSU Oradea, în campionat, pentru fetele de la SEPSI BC urmează o serie de patru meciuri acasă, dar, din cauza amenajărilor la Sala Sporturilor Szabo Katalin, ele vor fi disputate în Sala din Târgu Secuiesc.
Seria meciurilor de pe teren propriu debutează miercuri pe 10 martie, când de la ora 18.00 va avea loc returul fin Cuăî, cu fetele din Cluj, iar sâmbătă ne aşteaptă meciul cu ocupanta locului al treilea din campionat, ICIM Arad. Tot la Târgu Secuiesc vom disputa şi partidele cu Satu Mare şi Rapid, abia în aprilie pe 10, cu Alexandria, existând posibilitatea să ne întoarcem la Sfântu Gheorghe.
Doar cu Sandor Emoke accidentată, antrenorul Veres Attila are la dispoziţie întreg lotul, pe care l-a rulat de altfel şi în ultimele două meciuri şi nu ne îndoim că o va face şi în meciurile care vor urma.

Nu putem încheia înainte de a mulţumi conducerii sălii Bobowling, locul în care fetele au petrecut un 8 martie cu flori, tort, billiard şi evident, bowling! La mulţi ani, încă odată, fetelor de la SEPSI BC, dar şi tuturor doamnelor şi domnişoarelor care sunt alături de echipa-fanion a comunităţii noastre!

08 martie 2010

Ortega si nationalismul catastrofal...


“Conştiinţa naţională şi-a băut minţile în naţionalism. Acest ism, ca toate ismele, a fost catastrofal. Ismele sunt ştreangurile de mătase cu care obişnuiesc să se sugrume atât gânditorii, cât şi popoarele”
Unul dintre citatele definitorii din „Europa şi ideea de naţiune”, o carte excelentă scrisă acum aproape 50 de ani de către Ortega y Gasset şi pe care am citit-o la acest sfârşit de săptămână. Gânditorul spaniol, celebru prin a sa lucrare din perioada interbelică, „Revolta maselor”, întoarce pe toate feţele termeni ca naţiune, polis, Europa, naţionalism, cosmopolitism. Deloc provincial, spaniol get-beget, dar şi profund ataşat de idealurile unei Europe Unite, autorul scoate la vedere mecanismele profunde ale gândirii îndreptate spre viitor, cu un ochi permanent atent la trecut. Atent, dar nu blocat în trecut. Cel mai interesant lucru este că viitorul despre care vorbeşta Ortega este prezentul nostru!
                Precursor al lui Giani Vattimo, cu al său concept extraordinar de „gândire slabă”, Ortega încheie cartea, în fond o succesiune de articole şi dizertaţii, cu un eseu intitulat „stimulul nesiguranţei”, din care citez câteva rânduri la care vă rog să meditaţi, chiar dacă v-am făcut curioşi să citiţi cartea, chiar dacă nu: „trăim fără îndoială într-un timp de totală nesiguranţă. Nu simţim nimic ferm sub tălpi. E însă oare atât de evident că că cel mai bine pentru om este contrariul: un sentiment de siguranţă?"

Inventeaza-ti viitorul!

Programul Inventeaza-ti viitorul! se adreseaza elevilor de liceu si studentilor din ciclul de licenta cu performante scolare bune, dar care provin din familii cu resurse modeste.

Prin acest program, FUNDATIA DINU PATRICIU acorda simultan si pe durata intregului an scolar (9 luni):

• 5000 de burse in valoare de 200 lei pe luna fiecare pentru elevii de liceu si

• 500 de burse in valoare de 300 lei pe luna fiecare pentru studenti

cu posibilitatea prelungirii pentru anii scolari urmatori, in masura in care bursierii dovedesc ca isi mentin sau isi imbunatatesc rezultatele academice.

Modul de atribuire a burselor si reconfirmarea lor in timp se bazeaza pe capacitatea tinerilor de a-si dovedi vointa de a investi educational in propriile lor persoane, in pofida unor conditii sociale ce le sunt defavorabile.

Solicitantii burselor programului Inventeaza-ti viitorul! trebuie sa fie cetateni romani, inmatriculati in anul scolar/universitar curent ca elevi in clasele VIII-XII, (la cursuri de zi) in scolile si liceele din reteaua educatiei nationale sau ca studenti in ciclul de licenta in reteaua de universitati romanesti (la cursuri de zi) si trebuie sa indeplineasca simultan doua conditii:

1. sa aiba rezultate scolare bune, adica o medie a ultimilor 2 ani de studii cel putin egala cu 9,00, si mediile semestriale la purtare in ultimii doi ani de studiu incheiati egale cu 10 si

2. sa aiba o situatie sociala modesta, respectiv sa provina din familii cu o medie a venitului lunar pe membru de familie in ultimele trei luni inferior pragului de 400 RON pe luna.

Programul Inventeaza-ti viitorul! este destinat doar acelor elevi care doresc si intentioneaza sa dobandeasca o formatie preuniversitara si universitara completa. Prin urmare, nu sunt eligibili elevii de clasa a VIII-a care nu intentioneaza sau nu reusesc sa-si continue studiile la liceu, sau elevii de clasa a XII-a care nu doresc sau nu reusesc sa isi continue studiile la facultate.

Pentru anul scolar/universitar 2008-2009, Fundatia Dinu Patriciu acorda 5007 burse pentru liceeni si 588 burse pentru studenti. Numarul burselor disponibile pentru anul scolar/universitar urmator va fi stabilit in functie de numarul de bursieri care nu pot sau nu reusesc sa isi prelungeasca bursa si in anul urmator. In functie de calitatea dosarelor primite, Fundatia Dinu Patriciu ar putea suplimenta numarul de burse.

07 martie 2010

filme pentru visători...

am reuşit să văd nu unul ci două filme superbe... despre "Cartea lui Eli" - scriu într-o postare viitoare, poate chiar şi pentru "Zile şi nopţi", pentru că este o bijuterie de film!...

şi "Alice în ţara minunilor", varianta 3D, care a reuşit să mă bine dispună şi să-mi aducă aminte de cât de frumos e nonconformismul, chiar dacă efectele nu au fost atât de bine realizate ca şi la "Călătorie în centrul pământului"... povestea evident este clasică, dar departe de gândul că este doar un basm, Lewsis Carrol a reuşit acum mai bine de un secol, când a scris cartea, să ascundă o mulţime de simboluri mai mult sau mai puţin ezoterice...oricum, un film pe care îl recomand din plin, tuturor visătorilor indiferent de vârstă...