28 mai 2010

HAI CU BICICLETA DE LA 17 IN CENTRU !

scriam în septembrie anul trecut: 

Ieri a fost una dintre zilele reconfortante şi plină de speranţă... sunt sigur că a încărcat cu energie participanţii - peste 1000 de oameni pe biciclete!, dar şi miilor de spectatori de pe traseul din oraş... Împreună cu echipa de baschet, dar şi cu o mulţime de alţi cunoscuţi / amici / prieteni am pedalat între 4.30 şi 5.30 blocând practic circulaţia în aproape tot oraşul, atrăgând atenţia asupra drepturilor bicicliştilor şi asupra protecţiei mediului, implicit. Acţiunea, circumscrisă ideii de "Săptămâna mobilităţii europene"şi mai ales larga participare a oamenilor din comunitate, români şi maghiari deopotrivă, tineri, foarte tineri şi mai puţin tineri laolaltă, a însemnat un act dătătător de speranţă, încurajator în perspectiva schimbărilor necesare aici şi acum. Cred că toţi cei prezenţi, dar şi privitorii, am înţeles că schimbările sunt posibile, că majorităţile tăcute pot schimba obiceiuri, cutume, prejudecăţi şi mai ales că ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI BUNI!
FELICIT ORGANIZATORII ŞI PARTICIPANŢII! VĂ MULŢUMESC PENTRU CĂ TRĂIŢI ÎN SFÂNTU GHEORGHE!

ASTĂZI, DE ZILELE SPORTIVE SFÂNTU GHEORGHE 2010, O PORNIM DIN NOU LA DRUM CU BICICLETELE - 
DE LA ORA 17.00 HAI ŞI TU CU BICICLETA ÎN CENTRUL ORAŞULUI!

D’ale Carnavalului / Karnebál

Ai, n-ai treabă, sâmbătă 29 mai de la ora 7 seara trecute fix, te invit să mergi la „carnavalul” pus în scenă de Alexandru Dabija la Teatrul Tamasi Aron din Sfântu Gheorghe. Nu ştiu dacă ai mai văzut vreo comedie de-a lui Caragiale jucată în limba maghiară, dar acum este momentul să nu o ratezi pe asta. Evident, ai şi supratitrare în limba română, dar situaţiile comice şi profesionalismul actorilor struniţi excelent de multpremiatul regizor bucureştean îţi vor oferi din plin 2 ore de bună dispoziţie şi relaxare maximă.
Veţi avea ocazia să vedeţi nişte actori de vis, doi dintre ei nominalizaţi pentru premiul de cel mai bun actor la Galele UNITER, Pálffy Tibor – Nae şi Mátray László - Pampon, dar şi excelentul Szakács László în rolul calfei Iordache, reîntors de curând după câţiva ani petrecuţi în teatre din Ungaria, pe tinerii şi extrem de talentaţii Erdei Gábor - Crăcănel, Nagy Alfréd – Catindatul şi Nagy József - Ipistatul. sau pe cele două doamne din piesă, D. Albu Annamária / Gajzágó Zsuzsa - Miţa Baston şi Kicsid Gizella - Didina Mazu, într-o vervă de zile mari. Învârtite pe degete de acelaşi fustangiu în persoana lui Nae Girimea, mai bun ca niciodată în persoana lui Pallfy Tibor - am mai spus-o şi o repet, unul dintre primii 10 actori din România la ora asta!-, Miţa şi Didina reuşesc recitaluri superbe în cele două roluri extrem de ofertante.
Boieri dumneavoastră, dacă vreţi să vă distraţi până nu mai puteţi şi dincolo de asta, poftiţi la comedie marca I. L. Caragiale, poftiţi la „Carnaval”!

(Mădălin Guruianu - "Zile şi nopţi", mai 2010)

scurt comentariu la sedinta de consiliu de ieri...

chiar dacă lungă a fost o şedinţă productivă în care s/au votat printre altele scăderi de taxe pt 2011 - 10 % la clădiri şi 5 % la terenuri, ambele pt persoane fizice, un parteneriat public/privat de bun augur in ceea ce priveste o baza sportiva cu terenuri de tenis si de squash, sprijin suplimentar pentru Teatrul Andrei Muresanu si bisericile crestine din Sfantu Gheorghe, clarificări la mai multe instituţii din subordine, dar am avut şi un regret major: LA PUNCTELE DE MODIFICARE A DENUMIRII STRAZILOR RAPOARTELE  DE SPECIALITATE ŞI ANEXELE AU FOST AMATORISTE SI CU MULTE ERORI DE LEGISLATIE SPECIFICATE DIN PLIN SI TAXATE DE COMISIA JURIDICA DIN CONSILIUL LOCAL, DIN CARE FAC PARTE, CU AVIZ NEGATIV DE LEGALITATE (!).
DIN MOTIVE STRICT DE LEGALITATE NU AM VOTAT CELE 3 HOTĂRÂRI, ALĂTURI DE CEI 3 COLEGI ROMÂNI DIN CONSILIU ŞI SUNT CONVINS DE FAPTUL CĂ DOMNII CONSILIERI DE LA PCM AU FOST FOARTE MÂNDRI CÂND AU VOTAT ALĂTURI DE CEI DE LA UDMR, CELE 3 HOTĂRÂRI, ÎN CIUDA PROBLEMELOR LEGISLATIVE MAJORE RIDICATE, DAR EU PREFER SA FIU ÎN CONTINUARE PARTENER CU CEI DIN CONDUCEREA ORAŞULUI ÎN CEEA CE PRIVEŞTE BUNA DEZVOLTARE A ACESTUIA, NU DOAR ATUNCI CÂND E VORBA DE LUCRURI SIMBOLICE, GEN DENUMIRI DE STRAZI, STATUI ŞI STEAGURI...  IAR APOI SĂ MĂ OPUN PROIECTELOR DE CREŞTERE ECONOMICĂ, ASA CUM ADESEA, INCLUSIV ÎN ŞEDINŢA DE ASTĂZI (!) UNII COLEGI DE LA PCM AU DEMONSTRAT, MAI ALES PRIN PROPUNERILE DILETANTE ALE DOAMNEI BERECZKI, cea care este membră în comisia economică, dar nu participă la acele şedinţe unde se dezbat pe larg problemele şi se analizează mai multe unghiuri, pentru ca apoi să vină în plen cu propuneri fanteziste şi după ureche, fără analize de cost şi eficienţă sperând că impresionează auditoriul... îmi pare bine că nici măcar pe colegii domniei-sale nu-i mai ating argumentele lansate de această doamnă...

Fidel principiilor de bună înţelegere între români şi maghiari şi având ca scop principal ridicarea nivelului de trai al cetăţenilor acestui oraş, voi rămâne în Consiliul Local fără resentimente şi prejudecăţi, partener constant oricui vrea binele acestei comunităţi.

26 mai 2010

DEBATE CLUB LA GALA SOCIETĂŢII CIVILE 2010!

Îmi pare rău că nu ajung, dar mă bucur că RADU COTARCEA va ajunge la Ateneul Român unde va reprezenta DEBATE CLUB SFÂNTU GHEORGHE, nominalizat cu Forumul Naţional de Dezbateri Academice 2009 la categoria "Comportament Civic şi Participare Publică"!
UPDATE - a ajuns şi Radu (fotot sus cu Emil), dar şi doamna Felicia Filip, susţinătoarea cea mai reprezentativă a proiectului Seri Albastre, nominalizat de asemenea la Gala Societăţii Civile 2010.

dacă e joi e concert...

Muzica buna în Bibliotecă

Muzica clasica de calitate îsi asteapta din nou publicul în Sala „Gábor  Áron” (Albastra) a Bibliotecii Judetene „Bod Péter”, joi, 27 mai 2010, de la orele 18, la concertul de pian sustinut de DEMÉNY Balázs (foto). Tânarul, dar
deja consacratul artist clujean (nascut în 1989, laureat al câtorva  concursuri majore din România si Ungaria, cu concerte în ambele tari) a avut deja câteva reprezentatii memorabile, de succes, si în Sf.Gheorghe.
Concertul sau din 27 mai are în program urmatoarele creatii: L. v. Beethoven – Sonata nr. 21 (C-dur) Waldstein, op.53; Béla Bartók – Suita pentru pian op. 14; dupa pauza: C. Debussy: Reflets dans l’eau (Images 1/ I.); Franz Liszt: Sonata pentru pian în h-moll. Va asteapta cu drag  organizatorii evenimentului: Biblioteca Judeteana „Bod Péter” si Centrul de Coordonare Culturala al Republicii Ungare (Sf. Gheorghe).

25 mai 2010

ÎMPREUNĂ PUTEM FI MAI BUNI!

Mediafax - Guruianu (PNL): Nu cred că dascălii trebuie să renunţe la proteste pentru că elevii intră în grevă

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat, marţi, referitor la greva japoneză anunţată de elevii din Covasna, că dascălii nu ar trebui să renunţe să îşi apere drepturile din cauza acestei acţiuni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Guruianu s-a declarat conştient de faptul că elevii sunt cel mai afectaţi de "sistemul pus la cale de Guvern", dar nu crede că dascălii ar trebui să nu îşi mai apere drepturile numai din cauza faptului că elevii au anunţat greva japoneză.

"Empatizez foarte mult cu situaţia elevilor, dar ar trebui să îşi dea seama că, fără profesori bine motivaţi şi care să îşi facă treaba aşa cum trebuie, şi ei vor avea de suferit şi pentru ei va fi o problemă foarte mare să avanseze în continuare la examene", a spus Guruianu.

Potrivit acestuia, atât elevii, cât şi dascălii au partea lor de dreptate, însă ar trebui să realizeze cu toţii că pentru situaţia din ţară principala responsabilitate o are Guvernul.

În opinia liderului PNL Sfântu Gheorghe, Guvernul şi preşedintele ţării "au fracturat" România, precizând că lideri de ţară responsabili nu ar trebui să întoarcă elevii contra profesorilor.

Mădălin Guruianu a declarat că pentru situaţia din ţară principala responsabilitate o are Guvernul, care nu a reuşit să propună măsuri pentru ieşirea din criză.

"Ar trebui să ne dăm seama că principalii vinovaţi sunt cei care se bucură de această stare de fapt, cei care practic au reuşit cumva să fractureze România şi să ne facă să ne certăm între noi, când de fapt principala responsabilitate este a acestui Guvern, care nu reuşeşte să propună măsuri concrete", a spus Guruianu.

Potrivit acestuia, a-i întoarce pe elevi contra profesorilor, pe lucrătorii din sistemul privat împotriva celor de la stat este împotriva a ceea ce ar trebui să facă nişte conducători responsabili.

"Un preşedinte de ţară responsabil şi un Guvern responsabil ar trebui să ne adune, să fie coerenţi şi să reuşească să producă acea mişcare coezivă prin care România să iasă din această criză", a spus Guruianu.Agerpres - PNL Covasna: Guvernanţii au reuşit să fractureze România şi să ne învrăjbească

Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu este de părere că actualii guvernanţi au reuşit să ''fractureze'' România şi să învrăjbească oamenii prin măsurile pe care le propun.

Mădălin Guruianu a declarat că ''empatizează'' cu elevii din judeţul Covasna care au anunţat că vor organiza miercuri o grevă japoneză împotriva grevei generale a cadrelor didactice, preconizată pe data de 31 mai, însă consideră că aceştia trebuie să înţeleagă că dascălii sunt nevoiţi să recurgă la astfel de măsuri pentru a-şi apăra drepturile. ''Nu ştiu ce măsuri ar putea să ia aceşti oameni disperaţi cumva şi care vor intra în două luni de vacanţă cu salarii tăiate brutal de un guvern care nu a luat nici o măsură pozitivă. Empatizez foarte mult cu situaţia elevilor, dar ar trebui să îşi dea seama că fără profesori bine motivaţi şi care să-şi facă treaba aşa cum trebuie şi ei vor avea de suferit'', a declarat Mădălin Guruianu.

În opinia sa, guvernanţii au reuşit, ''în mod iresponsabil'', să învrăjbească cetăţenii acestei ţări, în loc să creeze coeziunea necesară pentru ieşirea din criză.
''Ar trebui să ne dăm seama că principalii vinovaţi sunt cei care au reuşit cumva să fractureze această Românie din ce în ce mai mult, să ne facă să ne certăm între noi (...) A întoarce acum elevii împotriva profesorilor, a întoarce oamenii care lucrează la privat împotriva bugetarilor, mi se pare că este total împotriva a ceea ce ar trebui să facă nişte conducători responsabili, un preşedinte de ţară responsabil şi un guvern care ar trebui să ne adune, să fie coerent şi să reuşească să producă acea mişcare de coeziune prin care România să iasă din această criză'', a spus Mădălin Guruianu.

BURSIERII SPORTIVI SFANTU GHEORGHE 2010


COMISIA DE TINERET ŞI SPORT A CONSILIULUI LOCAL SFÂNTU GHEORGHE

BURSELE SPORTIVE SFÂNTU GHEORGHE 2010

BURSE SPECIALE
SPORTIVUL ANULUI - ESTERA DOBRE (lupte libere) - 3000 lei
ANTRENORUL ANULUI - MATEFI ARPAD (lupte libere) - 2000 lei

                      
Antrenori - 10 persoane (400 lei)
Arte marţiale  Oltean Petru                                                   
Atletism          Revesz Katalin                                   
Baschet          Vancsa Kata(f) / Nemes Aron(m) 
Fotbal             Siklodi Ferenc                                    
Handbal          Bărbos Viorel                         
Gimnastică    Bende Janos                                      
Lupte              Kertész Dá­vid / Hatos Péter  
Tenis de masă Simon Teodor

 
Sportivi - 9 persoane (400 lei)
Arte marţiale  Szoke Attila                
Alpinism         Tulit Zsombor
Atletism          Loghin Mihaela           
Automobilism  Szabo Csongor
Baschet          Diaconu Florina 
Futsal             Bujdoso Lorant
Lupte              Ianculovici Roxana    
Sport extrem Orban Bara Gabor
Triatlon          Deak Zsombor           


Juniori - 12 persoane (200 lei)
Arte marţiale  Bajzat Brigitta
Atletism          Trofin Cosmin
Baschet          Csillag Angela (f) / Kuti Nandor (m)
Fotbal             Kisgyorgy Zsolt
Handbal          Lohan Alexandru
Gimnastică    Vlej Zsombor
Lupte              Tatar Otilia (f) / Ene Gheorghe (m)
Motocros       Tompa Krisztian
Tenis de masă Onofrei Rareş
Triatlon          Daniel Attila

 Buget total – 15.000 lei

Premierea va avea loc sâmbătă 29 mai de la ora 19.30 în Sala Sporturilor Szabo Kati, cu ocazia Galei Sportului din Sfântu Gheorghe organizată în cadrul manifestării „Zilele Sportive Sfântu Gheorghe 2010 ”.

Debate Club - Nominalizare la Gala Societăţii Civile

sper ca mâine să pot ajunge pentru a treia oară la Gala Societăţii Civile, dar dacă nu, sper că  va ajunge prietenul Radu Cotarcea, reprezentantul meritoriu al debate-ului din clubul nostru... - Clubul de Debate Sfântu Gheorghe este din nou nominalizat la evenimentul anului în societatea civilă din România.


 Gala Societatii Civile, evenimentul in care Binele va fi aplaudat  pe scena Ateneului Roman

In cadrul festivitatii de acordare a premiilor Galei Societatii Civile 2010, care va avea loc maine seara, incepand cu ora 20.00 la Ateneul Roman, vor fi premiate proiectele castigatoare ale editiei a VIII-a.
Printre personalitatile care vor anunta castigatorii premiilor pe sectiuni se numara: Aurora Liiceanu - Educatie si cercetare, Mircea Toma - Arta si cultura, Marian Voicu - Apararea drepturilor individuale si colective, Ionut Sibian – Comportament civic si participare publica, Val Vilcu – Sanatate, Andreea Marin Banica - Servicii sociale pentru categorii defavorizate, Cosmin Alexandru - Protectia mediului, Corina Alexandrina Gatej - Dezvoltare economica si sociala, Catalin Stefanescu - Buget -/ Eficienta +, Dumitru Sandu - Marele Premiu.
La eveniment vor participa, alaturi de reprezentantii sectorului non-profit, reprezentanti din sectorul privat – companii romanesti, initiatoarele programelor de responsabilitate sociala, reprezentanti ai administratiei  publice centrale – potentialii parteneri ai organizatiilor neguvernamentale in proiectele pe care le implementeaza, oameni care activeaza in mediul politic, lideri de opinie si personalitati recunoscute in diferite domenii de activitate si reprezentanti mass-media.
La cea de-a VIII-a editie au fost inscrise in competitie 192 de proiecte implementate in anii anteriori de catre organizatii neguvernamentale, grupuri de initiativa si persoane fizice, proiecte care au atras fonduri in valoare de aproximativ 13 de milioane de euro

23 mai 2010

gânduri la final de săptămână...

a mai trecut o săptămână foarte aglomerată...

1. s-a încheiat campionatul la baschet, cu tot ce a însemnat asta - o ultimă şi frumoasă victorie la Satu Mare marţi, apoi miercuri o prezentare, fotografii şi şampanie cu susţinătorii şi suporterii, urmate de o cină şi de un tort la Sugas şi apoi o petrecere de pomină până spre dimineaţă la Bastion Caffe şi de o premiere, vineri, în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, unde nu s-a făcut economie la aplauze şi vorbe frumoase din partea consilierilor şi ale primarului referitor la performanţele din acest an ale echipei - bronz în Campionat, bronz în Cupa României şi aur în turneul de pregătire din Budapesta. o parte din foto pe site http://www.sepsibc.ro/gallery69/

1. împreună cu întreaga echipă-fanion a comunităţii, SEPSI BC


2. "Legiunea română" de la SEPSI BC - Irina Borş, Bianca Vescan şi Flori Diaconu


 

3. cu sufletul şi liderul echipei - Vass Ildiko, în sala Consiliului


2. luni am avut 3 ore de şedinţă de comisie de tineret şi sport şi marţi încă vreo 2 şi împreună cu cei desemnaţi să propună bursierii sportivi dina acest an, despre banii pentru proiectele sportive din semestrul al II-lea, dar şi despre proiectul cu Bursele Sportive Sfântu Gheorghe, care, slavă Domnului!, a trecut în unanimitate vineri în plenul Consiliului Local, iar sâmbăta viitoare îl veţi vedea pus deja în practică.


3. marţi am fost invitat la comisia economică şi apoi am avut şi şedinţă a comisiei juridice despre subiectul URBAN LOCATO şi, în urma şedinţelor extraordinare de plen de miercuri şi vineri, se pare că situaţia începe să se clarifice, după demisia directorului de acolo, dl Kulcsar Jozsef...


4. marţi şi miercuri am avut declaraţii de presă dure la adresa actualului Executiv, incompetent şi fără viziune, iar vineri mi-am spus părerea că după declaraţiile câtorva deputaţi liberali cu ocazia legii Educaţiei, mă situez foarte aproape de poziţia Smarandei Enache, cea care şi-a dat demisia acuzând un naţionalism primitiv şi fără sens la cel mai deschis partid din România din punct de vedere al drepturilor minorităţilor, PNL. Eu nu-mi voi da demisia, dar mă delimitez public de acţiuinile colegilor mei, cu specificarea că Legea Educaţiei în varianta Funeriu este o lege inacceptabilă, care va aduce deservicii majore învăţământului din România, în special celui universitar, prin încălcarea autonomiei, dar şi celui liceal sau gimnazial. Iată una dintre situaţiile care ar fi putut fi evitate, atunci când am iniţiat demersurile la nivelul conducerii partidului, de a ne oferi un post de vicepreşedinte special pentru Covasna şi Harghita, un "om de-al locului", care să ştie să deceleze altfel situaţia din zonă şi să recomande mai multă normalitate şi aplecare la situaţia de zi cu zi din această zonă. Şi ca să mă întorc la lege, eu cred că aş putea întoarce pe invers problema şi aş acuza UDMR că "s-a lăsat cumpărat" cu acele 2 ore de geografie şi istorie a României în limba maghiară şi a votat o lege proastă. Cu atât mai grav mi se pare că nu s-au făcut dezbateri publice utile pentru un asemenea document important, iar acolo unde s-au făcut, ministerul nu a ţinut cont absolut deloc de observaţiile trimise de părinţi, profesori, elevi... păcat că din nou cei care vor suferi vor fi copiii, nevoiţi să se adapteze din nou la a nu-ştiu-câta schimbare a sistemului de învăţământ...


5. aseară am văzut împreună cu prietenii mei un meci super în care Mourinho şi-a arătat din nou clasa, demonstrând că e cel mai bun antrenor din lume, iar apoi mi-am petrecut câteva ore la o limonadă cu Radu Cotarcea, absolvent deja al Facultăţii de Resurse Umane din Londra, reîntors acasă pentru o vreme...sper să reuşească în toate cele ce şi-a propus în viitor, - cu precădere sunt încântat că vrea să se ocupe în această vară îndeaproape de debaterii de la club... Mulţumim, Radu!


închei cu o fotografie din Caffe Passage, de la începutul săptămânii, de la ziua Adinei Stoica, una dintre cele mai "adevărate" persoane pe care mi-a fost dat să o cunosc vreodată! La mulţi ani, încă odată, Adina şi să te-ajute Domnul în viaţă!