20 august 2010

optimismul la pământ...

Studiul Institutului pentru Cercetarea Calitatii Vietii al Academiei Romane se numeste chiar asa : “Calitatea vietii - 2010″ si este o ampla cercetare sociologica privind conditiile de trai si asteptarile romanilor. Astfel de studii se realizeaza periodic. In acest deceniu au mai fost realizate in 2003 si 2006...din  concluziile acestei cercetari:
“Studiul arată faptul că în 2010 oamenii resimt o înrăutăţire a condiţiilor de viaţă comparativ cu anul trecut. De asemenea, nivelul optimismului înregistrează cele mai scăzute valori din 1990 şi până în prezent iar temerile populaţiei au crescut, dominanta acestora fiind teama de creşterea preţurilor.
Există şi aspecte ale vieţii personale care rămân relativ constante în timp, acesta fiind cazul evaluării relaţiilor din familie, locuinţei sau evaluării stării de sănătate.Cele mai abrupte deteriorări se înregistrează în cazul evaluărilor vieţii politice. Atât aprecierea modului în care este condusă ţara cât şi satisfacţia faţă de viaţa politică au scăzut semnificativ în timp.În general, valorile înregistrate de indicatori în anul 2010 sunt similare cu cele ale anilor 1998-1999, o altă perioadă de criză în istoria tranziţiei postcomuniste. Rezultatele cercetărilor întreprinse de-a lungul timpului evidenţiază faptul că, în România, calitatea vieţii are valori relativ modeste, cu puţine elemente de sprijin pentru populaţie, acestea din urmă situându-se, de obicei, în zona vieţii personale şi de familie.”

aşa cum spuneam şi acum ceva vreme, asta mi se pare cel mai grav efect al dezastruoasei guvernări B.B. (Băsescu - Boc)... în ciuda lor, eu sper că vom continua să credem că lucrurile se vor schimba şi că actuala guvernare va rămâne în cel mai scurt timp, amintire...

18 august 2010

Apocalipsa ultranaţionalistă după Iliescu ...Preşedintele PNL local face o paralelă între PSD şi “EMI”

Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat ieri într-o conferinţă de presă că poziţia adoptată de PSD la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului este una care încurajează diversiunile naţionaliste, în condiţiile în care românii sunt din ce în ce mai săraci. “Comentariul meu la ultimele vorbe vehiculate despre Covasna, Harghita, Ţinutul Secuiesc şi alte lucruri asemenea şi de o parte şi de alta, după părerea mea, duc la o revigorare a naţionalismului. Nu cred că e întâmplător că tabăra extremiştilor de la EMI s-a desfăşurat în acelaşi timp cu tabăra extremiştilor din PSD. Unii s-au adunat la Izvorul Mureşului, alţii la Gheorghieni ca să se amplifice unii pe alţii şi să-şi transmită practic mesajele unii împotriva celorlalţi, pentru că, evident, unii fără alţii nu ar avea nici o valoare. Eu speram ca, în România, după 20 de ani nu vom mai sări atât de uşor pe orice subiect naţionalist, uitând că actuala guvernare le face românilor viaţa foarte, foarte grea”, a spus Mădălin Guruianu, care a adăugat că acest tip de manipulare a fost adoptată de preşedintele Traian Băsescu de la Ion Iliescu, pentru a abate atenţia de la problemele adevărate cu care se confruntă şi românii şi maghiarii deopotrivă.
Şeful PNL Sfântu Gheorghe nu a dorit să comenteze punctele prezentate în “Raportul din umbră”, de la Geneva, conceput, printre alţii şi de Asociaţia “Pro Regio Siculorum”, printre ai cărui membri se numără şi primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. Mădălin Guruianu a susţinut că raportul oficial de ţară prezentat la Geneva, la Comisia pentru Combaterea Discriminării din cadrul ONU, este cel care contează şi pe baza căruia România a primit “toate laudele posibile”. “Mie mi se pare că, din nou, amplificăm, sau dăm valoare unui act mult mai puţin important. După părerea mea, importanţa acordată acestui “raport din umbră” este din nou o probă de manipulare. Eu cred că prima dată ar fi trebuit să citim raportul oficial, să-l comentăm şi să vedem ce urmări va avea. Aş vrea să vedem că politicienii de la Bucureşti sau din Bruxelles, mai nou, încearcă să arunce cumva săgeţi otrăvite, sau să pună subiecte din această zonă, fără să realizeze că oamenii trăiesc aici mult mai bine decât vor ei să ne facă să crede. Mă refer la relaţiile interetnice”, a susţinut Guruianu, care a mai adăugat că naţionalismul din zona est-europeană este unul de factură specială, întreţinut de sărăcie.
“După părerea mea, PSD-ul doreşte acum să prindă toţi nemulţumiţii şi iese în faţă cu discursuri antimaghiare. Eu cred că este o eroare majoră pentru care PSD-ul va plăti scump în foarte scurt timp. Să devii Jobbik-ul românilor mi se pare la ora aceasta inacceptabil”, a încheiat Mădălin Guruianu.
(Bianca Stupu, Mesagerul de Covasna, 16.08.2010)

Ceea ce au făcut ei a fost o mizerie...“Am înţeles cu brio ieri (luni, n.n.), că această guvernare nu este doar incompetentă, ci este chiar răuvoitoare” a declarat şeful PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu. Liderul peneliştilor din municipiu a susţinut că îşi bazează această afirmaţie pe “bătaia de joc pe care am văzut-o ieri în Parlament”, referitoare la legea ANI, în condiţiile în care PNL avea două propuneri legislative, ambele conţinând măsuri concrete pentru combaterea crizei.
“Nici măcar nu au fost discutate, s-au amânat în condiţiile în care, dacă îmi spuneţi că viaţa cetăţenilor este schimbată prin legea ANI şi nu prin scăderea TVA-ului, sau prin scăderile propuse pentru anumite taxe pe care le plăteşti către stat, respectiv 50% contribuţii sociale pentru întreprinzătorii care creau locuri de muncă. Dacă era importantă legea ANI şi numai ea, eu cred că această guvernare şi-a demonstrat din plin reaua-voinţă şi faptul că nu vrea, efectiv, să mişte lucrurile în această ţară. Pentru un partid de dreapta, aşa cum se consideră PD-L, ceea ce au făcut ei a fost o mizerie”, a spus Mădălin Guruianu.
Liderul PNL la nivel de municipiu a mai susţinut că, în opinia sa, Guvernul va fi remaniat în toamnă, iar prim-ministrul Emil Boc este ţinut în fruntea executivului pe post de “burete”. “Tot ce mai face în momentul de faţă acest Guvern este să adune cât mai multă nemulţumire. Aş putea spune că e ca un burete, lăsat în momentul de faţă să mai adune nemulţumire, tocmai ca atunci când crapă să fie suficient de plin cu toată nemulţumirea oamenilor, a partidelor, chiar şi a propriilor parlamentari. Cred că este singura lor menire în acest moment, iar Boc va fi în mod cert sacrificat”, a declarat Mădălin Guruianu, care a mai spus că nu e sigur că PD-L va cere ajutorul liberalilor pentru formarea unui alt Guvern, dar că e mai sigur că va numi independenţi sprijiniţi de diverse partide.
În opinia lui Mădălin Guruianu aceasta este singura mişcare care va putea salva PD-L de un dezastru iminent la viitoarele alegeri din 2012, în condiţiile în care partidul lui Traian Băsescu a scăzut sub 10% în sondaje. (Bianca Stupu, Mesagerul de Covasna, 18.08.2010)

Multumesc, Varujan!


Mai multi bloggeri, membri ai clubului nostru, imi solicita imperios sa raspund mai vartos atacurilor lui Basescu-Boc privind guvernarea liberala. Anume sa nu pierd nici un prilej de a evoca cifre comparative, de a demonta toate imbecilitatile debitate de unii si de altii care nu mai stiu pe unde sa scoata camasa si nu le ramane decat sa priveasca chiondoras spre liberali. Mai nou aflu ca si Adrian Nastase s-a dedulcit la prostii, spunand, intr-o emisiune televizata. ca in timpul guvernarii liberale, numarul salariatilor a crescut de la 900 000 la 1, 4 milioane.
Dragii mei prieteni, doresc sa va informez pe aceasta cale ca nu voi da curs solicitarii voastre. Cred ca nu exista pericol mai mare decat sa intri intr-o polemica obsesiva cu psihopati ori cu netrebnici. Pana la urma te contaminezi si , in loc sa fii convingator, ajungi sa te aseameni cu ei. Ce va zice lumea daca, de fiecare data, in loc sa dau de inteles ca ma gandesc la soarta tarii, sa par ca ma gandesc doar la soarta mea? Oamenii ma vor privi cum ma iau la harta cu B.B. (nu Brigitte Bardot ci Basescu - Boc) si vor spune: astora nu le arde decat de cearta. In plus, voi ajunge sa plictisesc, caci nimic nu e mai periculos decat omul previzibil, care iti repeta acelasi lucru sugerand din doua una: ori ca s-a tampit, ori ca te crede tampit.
Cine te crede daca te explici singur, ca sa nu mai vorbim ca nimeni nu te crede daca te lauzi singur. Asa ca, daca sunteti convinsi ca liberalii au facut si lucruri bune, spuneti-le voi mai departe, caci noi le-am facut si le-am povestit destul. Noi sa privim intelepteste la de aici inainte.
(Varujan Vosganian)

Teatrul Andrei Mureşanu în pericol

Reducerile de posturi impuse administraţiei locale prin OUG nr. 63/2010 afectează direct Teatrul Andrei Mureşanu (TAM), care după ce din 2008 încoace a făcut economii prin desfiinţări de posturi, se află din nou în postura de a renunţa la alţi cinci angajaţi, astfel încât numărul de salariaţi să scadă de la 41 la 36.
Consilierul local Mădălin Guruianu a atras atenţia că, odată cu impunerile de reduceri, TAM se poate afla în pericol real de desfiinţare, instituţia nemaiavând cum să-şi desfăşoare activitatea dacă i se taie constant din posturi.
„Efectele Ordonanţei 36 de reducere a posturilor din administraţie pot fi distrugătoare pentru TAM, care intră în incidenţa acesteia, fiind subordonat Consiliului Local. Cu 13 actori, câţi mai rămân în TAM, este imposibilă o activitate coerentă, teatrul fiind în pericol tocmai acum când s-a rezolvat şi problema sediului – cu direcţionarea clădirii fostului Cinema Arta către TAM.  Sunt convins că astfel se putea realiza un centru cultural de valoare pentru această zonă, dar trebuie găsite soluţii prin care TAM să nu fie în pericol de desfiinţare”, a explicat Mădălin Guruianu.

Listă discriminatorie pentru teatrele din ţară

TAM nu s-a regăsit pe o listă ce cuprinde 37 de instituţii de spectacole din Bucureşti şi din ţară, ferite de efectele Ordonanţei de reduceri a cheltuielilor administrative. Potrivit respectivei liste, au fost scutite de efectele OUG 36  acele instituţii de spectacole formate înainte de 1989 şi nu de către Consiliile Locale. Denumită şi „ordonanţa disponibilizărilor în teatre”, măsura se referă şi la TAM şi Ansamblul de Dansuri Haromszek, în vreme ce Teatrul Tamasi Aron (TTA) a fost cuprins pe lista celor 37 de instituţii protejate de efectele Ordonanţei. Deşi în cadrul Teatrului Tamasi Aron a funcţionat o secţie a teatrului de limbă română, TAM a fost înfiinţat ca instituţie separată abia în 1992, ceea ce face ca reducerile din administraţie să se aplice şi teatrului românesc din Sfântu Gheorghe.

„Nu înţeleg logica acestei liste. Adică dacă un teatru e catastrofal, e scutit de reduceri de cheltuieli doar pentru că e înfiinţat înainte de 1989 şi nu prin Consiliul Local, iar un teatru cu rezultate excelente înfiinţat recent îl desfiinţăm doar pentru că aparţine de un Consiliu Local? Am înţeles mereu măsurile luate împotriva crizei, dar de data aceasta nu cred că e corect. Care e raţiunea acestei discriminări între teatre, asta aş vrea să se explice. Este un act eroic ce se întâmplă cu TAM, un teatru cu rezultate incredibile an de an, chiar dacă e într-o situaţie de avarie. TAM este competitiv cu teatre cu peste 100 de angajaţi din ţară, cu organigrame enorme. TAM este invitat la festivaluri, câştigă premii, dar nimeni nu s-a interesat pe plan local de acest lucru”, a explicat directorul TAM, Horaţiu Mihaiu.

Potrivit acestuia, Teatrul se poate descurca cu cei 13 actori pe care-i mai are doar până în luna ianuarie a anului viitor, dacă se doreşte continuarea activităţii fiind necesar să se apeleze la colaboratori… în vreme ce pentru aceştia nu există bani. Prin reducerile impuse, TAM renunţă de fapt la două posturi vacante – unul de actor şi altul de consilier artisic, în vreme ce alte trei posturi vor fi desfiinţate prin ieşiri la pensie sau concedieri. „Dacă această situaţie va persista – mai ales că la un moment dat ni s-a cerut să renunţăm la 12 angajaţi, adică să rămânem cu 12 angajaţi, nu văd altă soluţie decât cea a demisiei sau renegocierii contractului. Măsura desfiinţării TAM nu o voi lua eu şi nu ştiu dacă se mai doreşte fiinţarea acestui Teatru, căci deocamdată nu am văzut să se dorească salvarea sa, în acest moment fiind într-o situaţie asemănătoare unui bolnav ţinut în viaţă de aparatele din spital”, a mai spus Horaţiu Mihaiu, adăugând că în zilele următoare va avea noi discuţii punctuale pe problemele Teatrului cu reprezentanţii Primăriei şi ai Consiliului Local.
Instituţiile de spectacole din întreaga ţară, care au fost formate şi se află în subordinea Consiliilor Locale, vor trebui să facă reduceri de personal, înglobate fiind în aceste cerinţe ce se pretind de la nivel central autorităţilor locale din toată ţara, pentru reducerea cheltuielilor în scopul diminuării efectelor crizei.

17 august 2010

TOAMNA ASTA CAD FRUNZELE...SI GUVERNUL BOC!

Mediafax - Lider PNL Sfântu Gheorghe: Băsescu îl va sacrifica pe Boc pentru a salva PDL

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, crede că Guvernul nu va rezista mult timp, susţinând că preşedintele Traian Băsescu îl va sacrifica pe Emil Boc doar ca să salveze PDL şi că va încerca o retuşare a formaţiunii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Preşedintele organizaţiei municipale a PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în opinia sa Guvernul condus de Emil Boc nu va rezista mult timp.
"Cred că toamna aceasta este ultima toamnă a unui guvern condus de Emil Boc şi că tot ceea ce mai face în momentul de faţă este să adune cât mai multă nemulţumire din partea populaţiei. Este lăsat ca un burete tocmai ca să adune nemulţumiri", a spus Guruianu.
Liderul PNL Sfântu Gheorghe apreciază că preşedintele Traian Băsescu îl va sacrifica pe Emil Boc doar ca să salveze PDL, având în vedere că sunt doar circa doi ani până la alegeri.
"Va încerca o retuşare, o schimbare la faţă a PDL, eventual chiar şi o intrare într-un alt guvern în care să nu mai fie majoritar PDL. Pentru Traian Băsescu orice altă soluţie e posibilă pentru a îmbunătăţi imaginea PDL, care în momentul de faţă este sub zece la sută", a spus Mădălin Guruianu.
Acesta nu crede că PNL ar intra la guvernare cu PDL, dar ar putea susţine orice guvern condus de un independent, care să aibă câteva măsuri pentru creştere economică.
"În acest moment este atât de mare dezastrul încât orice ar fi mai bun decât un guvern condus de Emil Boc şi actuala garnitură de miniştri", a conchis Guruianu.

Există soluţii de dreapta!

Lovitura importantă pe care guvernele conduse de Boc au dat-o împotriva noastră, nu este numai de natură economisă - deşi, Dumnezeu ştie cum vom trece peste scăderea accentuată a veniturilor, cât mai ales morală! cea mai vehiculată idee este "nimeni nu ar fi putut să facă altfel, opoziţia nu are soluţii". dar iată că ieri s-a văzut minciuna grosolană din acest tip de abordare. ieri, parlamentarii s-au adunat în sesiune extraordinară şi, profitând de viteza cu care trebuia să fie adoptată legea ANI, PNL a introdus câteva măsuri pentru ieşirea din crtiză şi relansare economică... ghinion! ...n-au trecut nici de comisii! ...nici n-au intrat în plen să se discute!...jenant, domnilor de la putere!...foarte jenant!...adică ne putem grăbi pentru ANI, dar nu pentru discutarea eventuallelor soluţii?...nu spoun că erau perfecte, dar ar fi trebuit să se ţină cont de ele, să se amendeze, să se modifice, dar apoi să se voteze şi să se pună urgent în aplicare!...cum puteţi spune că nu sunt slte variante şi că PNL nu are soluţii, când vă sunt aduse şi le ignoraţi total!

Reprezentanții PDL și cei ai PSD din cadrul Comisiei pentru buget, finanțe, bănci din Camera Deputaților au absentat în 11 august a.c. de la lucrările Comisiei, fapt care a dus la suspendarea ședinței pe fondul lipsei de cvoru, iar în 16 au votat amânarea discuţiilor pe acest subiect.
Atragem atenția că cele două acte normative propuse de PNL erau extrem de importante pentru economia românească. Este vorba despre propunerea legislativă privind combaterea plăţilor întârziate in economie și propunerea legislativă pentru aprobarea unor măsuri de reducere a taxelor şi impozitelor pentru crearea de noi locuri de muncă, ambele proiecte fiind inițiate de PNL.
Primul proiect prevede o serie de măsuri menite să-i sprijine pe întreprinzătorii din mediul privat care se confruntă cu mari greutăţi administrative şi financiare ca rezultat al termenelor îndelungate de plată şi a întârzierii efectuării plăţilor, în relaţia cu autorităţile şi instituţiile publice, sau cu alţi parteneri contractuali. Printre acestea se numără:
o        reducerea termenului de 6 luni în care o instituţie publică are obligaţia de a-şi achita obligaţia de plată la 30 de zile, calculate de la data notificării de către creditor;
o        obligaţia plăţii unei compensaţii forfetare, în situaţia în care obligaţiile de plată nu sunt onorate în termen;
o        reglementarea unor termene fixe şi reduse pentru redactarea hotărârilor de către instanţele judecătoreşti, în practică fiind înregistrate întârzieri mai mari de 3 luni în redactarea acestora.
Al doilea proiect propune o serie de măsuri pentru stimulare a învestițiilor private, pentru reducerea costurilor cu forța de muncă și evitarea șomajului, pentru unor facilități la plata taxelor fiscale. Printre acestea se numără:
o        abrogarea prevederilor referitoare la impozitului minim;
o        acordarea de deduceri fiscale suplimentare pentru investiţii, în cote de până la 50% din profitul impozabil;       
o        stabilirea unei cote reduse de TVA, de 5%, pentru toate livrările de locuințe noi, până la 31.12.2011, care are rolul de a relansa domeniul construcțiilor;
o        reducerea majorărilor de întârziere la plata obligațiilor fiscale de la 0,05 %, la 0,02% pe fiecare zi de întârziere;
o        reducerea cu 50% a cotelor de contribuții sociale, până la 31.12.2011 pentru întreprinzătorii care creează noi locuri de muncă față de data aprobării acestui proiect de lege.

Toate aceste măsuri de centru-dreapta au ca scop stoparea declinului economic în care se află România și relansarea economică a țării, măsuri pe care actuala putere le ignoră, dovedind încă o dată viziunea stângistă și incapacitatea de a guverna pe principii economice corecte și coerente.

16 august 2010

Mulţumesc frumos!

mulţumesc frumos tuturor celor care mi-au transmis gândurile lor bune de ziua mea şi mai ales celor cu care am sărbătorit împreună vineri seara trecerea pragului de 35 de ani...(foto facebook...)
sâmbătă şi duminică am fost împreună cu echipele de debateri cu care ne vom prezenta la regionala de săptămâna următoare în tabîrî la Zăbala, unde împreună cu Radu şi Bianca am reuşit să întoarcem pe toate feţele problema "interzicerii importului de servicii produse de copii"... sper să aibe şi rezultate scontate la campionat... în plus am vizionat 2 filme superbe, unul vi-l recomandasem pe la începutul anului, INVICTUS, cu un excelent exemplu de convieţuire în Africa de Sud condusă de Nelson Mandela, iar al doilea, CRY FREEDOM, despre perioada grozăviilor regimului apartheid din aceeaşi Africă de Sud, de data aceasta cu alt protagonist, eroul Steve Biko...
sper să vă inspire la fel de mult ca şi pe noi, după ce le veţi vedea...

un început de săptămână frumos vă doresc!