15 octombrie 2010

Să vă ferească Dumnezeu de oamenii împotriva tinerilor şi a bunei înţelegeri interetnice!

Ieri mi-a fost dat să trăiesc unul dintre cele mai stupide momente din cei doi ani şi jumătate petrecuţi în Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Printre alte proiecte de hotărâre s-a discutat şi despre acordarea în acest an a "Burselor Sfântu Gheorghe", o iniţiativă de-a mea de anul trecut, transformată în hotărâre votată de colegii din Consiliu în unanimitate ăn 2009... de data aceasta, deşi nu era vorba decât de stabilirea calendarului - s-a prelungit data de depunere a dosarelor până în 12 noiembrie! şi de stabilirea sumei - aceeaşi 10.000 lei ca şi în 2009, împărţită în 5 burse a câte 2000 de lei,a existat un vot impotrivă al dnei Bereczki de la PCM. Stupefiant, dar, cu totul si cu totul pe lângă subiect, doamna a argumentat că "nu poate vota un proiect depus de Madalin Guruianu, atat timp cât a existat în oras un panou cu Viitorii Lideri ai Comunităţii, în care nu existau copii maghiari"... Atât de eronata pseudo-argumentare avea la bază o mulţime de erori atât la nivelul formei, dar şi al conţinutului. Odată că proiectul "viitorii lideri ai comunităţii" este unul iniţiat acum mai bine de 5 ani de către Asociaţia pentru Comunitate şi care constă în promovarea şi pregătirea unei noi generaţii de lideri, dar care nu are legătură directă cu Bursele Sf. Gheorghe şi nici cu activitatea mea la Consiliul Local, ci în afara lui, la clubul de debate, la festivalurile, cursurile, întâlnirile, concursurile, excursiile şi activităţile organizate în ultimii ani de tinerii reprezentativi din oraş...
I-am mai reproşat doamnei consilier în şedinţă un alt aspect şi mai interesant pentru dânsa şi nu numai - anul trecut dintre cei 5 câştigători, 4 erau copii maghiari şi unul român, iar în acest an cine Dumnezeu ştie cum vor arăta dosarele celor care se înscriu, alegerea bursierilor neavând de a face cu etnia lor, dar dna Bereczki şi-a menţinut mentalitatea împotriva tinerilor, indiferent de etnia lor, votând contra, chiar dacă, în mod evident, dosare pentru burse vor depune şi copii maghiari...!  Jenant şi complet deplasat...
Pare incredibil ceea ce s-a întâmplat, dar această doamnă a votat împotriva unei hotărâri prin care se acordă în 2010 încă 5 burse de câte 2000 de lei elevilor din Sfântu Gheorghe! Trist, dar adevărat...

Ceea ce m-a bucurat totuşi, este că până şi colegii domniei-sale din PCM au înţeles aberanta şi falsa poziţie a doamnei Bereczki şi au votat pentru... toţi cei 17 consilieri prezenţi - PCM, UDMR, PNL, PDL, PSD, mai puţin dna Bereczki, votând pentru Bursele Sfântu Gheorghe!

Nu pot decât să reflectez cu amărăciune la adresa mentalităţii depăşite a oamenilor deplasaţi şi anacronici, tip doamna Bereczki, dar şi cu speranţa că ei reprezintă o minoritate şi că ÎMPREUNĂ putem lupta şi îi putem lăsa în "afara jocului", arătându-le goliciunea totală a spuselor şi mai ales lipsa faptelor... căci fără pic de materie pozitivă, fără să fie preocupaţi de construcţie sau dezvoltare de proiecte de perspectivă, aceşti oameni nu vor, din păcate, decât să otrăvească atmosfera din jur, să "sară" imediat la atac şi să se preocupe exact şi în exclusivitate de "capra vecinului"... ei chiar aşa cred că-şi pot acoperi lipsa proiectelor concrete şi a oricăror gânduri de transformare în bine a realităţii din jur...
În ciuda acestor "oameni şi mentalităţi ale trecutului", vă promit că împreună cu prietenii şi colegii mei activi la nivelul comunităţii, români şi maghiari deopotrivă, vom continua să ne străduim constant şi coerent să construim cât mai multe punţi de comunicare româno-maghiare, mai ales la nivelul tinerilor, pentru că în asta credem şi nu vedem o altă cale de reuşită în această comunitate... Aşa să ne-ajute Dumnezeu!

14 octombrie 2010

Trupa Teatrului ”Tamási Áron” în Polonia

Trupa Teatrului ”Tamási Áron” din Sf. Gheorghe va pleca într-un turneu în Polonia cu Ivona, principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz. Spectacolul, în regia lui László Bocsárdi, se va juca pe 21 octombrie la Festivalul Internaţional Gombrowicz, ediţia IX, organizat de Teatrul Powszechny din Radom. Turneul se va realiza cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Ivona, principesa Burgundiei este un spectacol cu care regizorul László Bocsárdi şi trupa sa au cucerit nu doar publicul, ci şi numeroase premii: Marele Premiu al Ministerului Educaţiei şi Culturii, la Festivalul din Kisvárda 2008, şi premii de interpretare pentru actorii Kicsid Gizella, Mátray László şi Pálffy Tibor în cadrul aceluiaşi eveniment; Premiul Special al Televiziunii Duna pentru actorul Nemes Levente; Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar actorului Pálffy Tibor la Festivalul Naţional de Teatru din Pécs 2008; tot în anul 2008 Pálffy Tibor a câştigat şi Premiul Criticilor de Teatru din Ungaria pentru Cel mai bun actor în rol secundar. În 2009 spectacolul a fost nominalizat la Premiile UNITER la cinci categorii: pentru cel mai bun spectacol, Bocsárdi László – pentru cea mai bună regie, Bartha József –  pentru cea mai bună scenografie, Mátray László – pentru cea mai bună interpretare în rol principal, Pálffy Tibor – pentru cea mai bună interpretare în rol secundar; în mai 2008 spectacolul a fost prezentat la Budapesta în cadrul Programului  Seri teatrale maghiare de peste hotare, iar în februarie 2010 a ajuns pe scena Teatrului Bulandra, unde s-a bucurat de mare succes în faţa publicului bucureştean. Înainte de turneul din Polonia, pe 16 octombrie, sâmbătă de la ora 19:00, spectacolul va putea fi vizionat încă o dată de publicul din Sfântu Gheorghe, în sala Kamara.

Witold Gombrowicz şi-a identificat sursa obsesiilor sale artistice în “intenţia de a răzbate prin formă la sinele-mi autentic şi la realitate” (notă din Jurnal). Bocsárdi László s-a apropiat de farsa tragi-grotescă a lui Gombrowicz pentru a ne spune o poveste despre teroarea Formei în drumul nostru spre căutarea sinelui autentic. Teroarea Formei care deformează, a Formei care nu admite iesirea din rând, gestul de revoltă, diferenţa – care nu admite dezordinea! Ivona este o fiinţă fragilă şi ciudată care tace, şi tace într-o lume în care a răspunde la comandă este o regulă de comportament. Dar haina în care Ivona se simte bine este tăcerea – o tăcere care în ochii celor din jur devine un periculos şi mizerabil gest de sfidare a ordinii! Tăcerea misterioasei Ivona, din spectacolul lui Bocsárdi László, este neagră ca nămolul, este de nepătruns, este înnebunitoare şi răscoleşte întreaga Curte din absurda poveste a regelui Ignaţiu. Într-o lume  anesteziată de etichete şi paraetichete, tăcerea unui singur om provoacă panică, dezleagă limbi şi scoate la suprafaţă ascunse păcate, perverse dorinţe, înăbuşite patimi.

Asumarea Legii Educaţiei, contestată în plan local

Preşedintele PNL Covasna, Mădălin Guruianu, consideră că asumarea răspunderii de către Guvern pe Legea Educației este o măsură neconstituțională, având aviz de nelegalitate din partea Curții Constituționale, drept pentru care PNL nu o va vota în Parlament.
Dincolo de acest aspect, Guruianu crede că atât politicienii români, cât și cei maghiari, încearcă să tragă foloase pe marginea unor elemente controversate din această Lege, cum ar fi învățarea limbii în limba maternă a Istoriei și Geografiei.
„Nu ştiu dacă PNL are un punct de vedere pe acest subiect, dar eu nu cred că este o atât de mare problemă pe cât se face şi de o parte şi de alta. Spectrul politic s-a împărțit în a-şi trage foloase din acest subiect, dar trebuie să amintim că vorbim de două sau trei ore pe săptămână dintr-o arie curiculară care cuprinde în jur de 30 de ore pe săptămână. Faptul că elevii maghiari care studiază în limba maghiară învață mai puțin de zece la sută în limba română, ceea ce înseamnă istoria şi geografia, nu cred că trebuie făcut un capăt de țară şi transformat în marea problemă a învățământului (…) Nu cred că este important ca elevii maghiari să știe metempsihoza din romanul lui Eminescu dar să nu se poată descurca pe stradă sau unde e nevoie“, a arătat Mădălin Guruianu.
În acest context, Mădălin Guruianu s-a referit și la politicienii maghiari, arătând că nici ei nu vor să spună că de fapt câştigul este „minor, infim“ în noua Lege, dar că se vor folosi de aceasta la următoarele alegeri.
Guruianu a subliniat că Legea Educației în forma dorită a fi asumată are inclusiv puncte bune, însă este inacceptabilă prin faptul că lovește în autonomia universitară, deoarece permite demiterea rectorilor prin ordin de ministru.
(Moniva Vajna, www.covasnamedia.ro)

13 octombrie 2010

Guvernul are şanse să 'pice' înainte să-şi asume răspunderea pe Legea Educaţiei

Agerpres - PNL Covasna: Guvernul are şanse să 'pice' înainte să-şi asume răspunderea pe Legea Educaţiei

Conducerea organizaţiei din Sfântu Gheorghe a Partidului Naţional Liberal e de părere că Guvernul are 'şanse să pice' înainte de a-şi asuma răspunderea pe Legea Educaţiei.
Preşedintele organizaţiei liberale Mădălin Guruianu a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei este o procedură neconstituţională, iar PNL nu va vota în Parlament acest proiect de lege, deoarece nu poate fi de acord cu o serie de prevederi, cum ar fi cele ce 'calcă în picioare' autonomia universitară. În ceea ce priveşte predarea istoriei şi geografiei în limbile minorităţilor naţionale, Guruianu a ţinut să menţioneze că, în opinia sa, subiectul este prea mult disputat şi speculat politic atât de către partidele româneşti, cât şi de UDMR.
Potrivit liderului PNL, reprezentanţii partidelor româneşti 'bat câmpii' atunci când enumeră istoria şi geografia printre ultimele bastioane ale limbii române, iar reprezentanţii comunităţii maghiare se 'bat în piept' pentru un câştig minor. 'Oricum toponimele vor fi menţionate în limba română, prin urmare nu vor învăţa despre Nagy Istvan în loc de Ştefan cel Mare', a declarat Mădălin Guruianu.
În opinia acestuia, important este ca elevii aparţinând minorităţilor naţionale să poată studia limba română după manuale şi metode accesibile, pentru a o deprinde uşor şi corect. 'Nu e atât important ca elevii maghiari să ştie despre metempsihozele lui Eminescu, cât să ştie limba română ca să se poată descurca pe stradă', a spus liderul PNL.
Acesta crede că Guvernul nu va apuca să îşi asume răspunderea pe Legea Educaţiei, aşa cum a anunţat recent, deoarece are toate şansele să 'pice' în urma moţiunii de cenzură ce va fi depusă de Opoziţie. '(...) Salariile au scăzut, oamenii ies în stradă...Parlamentarii vor trebui să se gândească nu de două, ci de şapte ori înainte de a vota sau nu moţiunea de cenzură (...) Părerea mea e că actualul Guvern are de trăit ultimele zile', a conchis Guruianu.

Bucureşti şi zile pline - SERI ALBASTRE + Expoziţie Damokos Csaba!

Începutul de săptămână m-a găsit la Bucureşti, unde am ajuns şi la Federaţia de Baschet, dar şi la Facultate şi la câţiva prieteni din capitală... mersi Laura şi Adina că m-aţi însoţit la Gala Premiilor Oscar de la Opera Naţională, unde au fost premiate mari personalităţi ale vieţii culturale şi ştiinţifice din ţară, printre care Corina Drăgotescu, Cristian Ţopescu, Gheorghe Zamfir etc.... totul pigmentat cu o expoziţie şi o prezentare de modă, în coordonarea Agenţiei DesignYourself, unde de la o vreme colaborează şi prinţesa mea cea mică, Cristina... Felicitări, domnişoară şi la cât mai multe "Seri Culturale de Luni"!

Astăzi am avut şedinţe de comisie la juridic şi la tineret şi sport, cu destule subiecte sensibile pentru şedinţa de mâine de Consiliu... iar la 11 am avut o conferinţă de presă la sediul PNL... mîine, în afară de şedinţa de la 14, urmează o după-amiază aglomerată: lansare de la 17 la CSM, apoi Seri Albastre de la 18 şi Lansare expoziţie a prietenului Macko, artistul şi designerul Damokos Csaba, astfel încât Debate Club rămâne pe vineri de la 18.00 tot la Centrul de Tineret din CNMV...