DREAPTA CALE!


Eşichierul politic a fost reconfigurat în aceste zile de o improbabilă alianţă PNL-PC, pe care, totuşi, o vedem cu ochiul liber. Pentru a clarifica câteva aspecte pe plan local, am purtat un scurt dialog, prin intermediul messenger-ului cu liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, pe care îl redăm mai jos sub forma unui scurt interviu.

Reporter.: De ce a fost necesară pentru PNL o astfel de alianţă? Nu riscă să îndepărteze electoratul liberal alianţa cu un partid al cărui preşedinte fondator şi de onoare este un fost turnător al Securităţii? Ce avantaje poate avea PNL în raport cu dezavantajele?
Mădălin Guruianu: O astfel de alianţă a fost parafată la nivel naţional şi credem că va aduce beneficii în perspectiva unor alegeri generale extrem de dure, în care divide et impera va fi deviza pe care va juca PDL.... Nu putem să nu o anticipăm şi să nu reacţionăm pentru a o contracara.
La întrebarea a doua ştiu că voi da un răspuns care pare nonconformist, dar speranţa mea este ca tonurile strident naţionaliste ale anumitor conservatori să fie temperate prin apropierea de cel mai deschis partid din punct de vedere ideologic faţă de drepturile minorităţilor de orice fel, aşa cum suntem noi, liberalii... (...) Pe plan local sunt convins că nu vor exista efecte spectaculoase, conservatorii fiind aproape inexistenţi în zona discursului public din Sfântu Gheorghe, mai ales în ultimii ani. Asta nu înseamnă că nu ne dorim să ne apropiem de orice fel de oameni cu mentalitate de dreapta, care cred în valorile liberale, fie ei conservatori sau nu.    
Rep.: Date fiind raporturile mai mult decât încordate - aş spune ireconciliabile - între PSD, PC şi PNL pe plan local cum vezi o colaborare cu aceştia din perspectiva alianţei?
M.G.: În principiu, nu cred că există lucruri ireconciliabile cu oricine, important este să existe valori comune în numele cărora să acţionăm. Spun valori şi nu duşmani, în sensul în care eu cred că, dacă ne-am uni doar ca să distrugem ceva sau pe cineva, ar fi o eroare pe termen lung. Atât timp cât vor exista două avantaje majore: conservatorii vor trebui sa renunţe la retorica naţionalistă şi să-şi însuşeasca valorile liberale de deschidere faţă de drepturile minorităţilor, eu cred că va exista o variantă de colaborare, daca nu, nu. Mai mult, se cuvine să reamintesc faptul că această abordare a noastră a adus rezultate concrete mult superioare altor tipuri de abordări.
Rep.: Nu credeţi ca aceasta alianţă este o gafă de tip vizita lui Geoană la Vântu în ajunul alegerilor prezidenţiale?
M.G.: În nici un caz.... Efectele pe plan naţional au fost mai mult ca sigur calculate de unii mult mai pricepuţi decât mine, sau decât noi, cei din Sfântu Gheorghe, iar aici, la noi, unde chiar ne interesează, efectul va fi slab, având în vedere, cum am mai spus, anonimitatea conservatorilor. Şi, de altfel, vă rog să nu uitaţi precizarea din documentul Alianţei: la alegerile locale, fiecare va merge pe liste separate, lucru care se schimbă numai dacă se stabileşte altceva pe plan local, conducerea de la Bucureşti neputând să impună aşa ceva! 
(A consemnat Bianca Stupu, Mesagerul de Covasna)

Comentarii

Mihai Pop a spus…
Like.

Dar daca alianta se extinde la PSD va fi o greseala. Adica nu poate fi batut PDL decat cu o astfel de reduta? Este PDL atata de important? Bad publicity is better than no publicity.

PDL va creste pe baza aliantei tuturor celorlalti. O data prin mesajul "singuri impotriva tuturor", dar si prin masa de dreapta care va vota PDL cand PSD va dori cota progresiva. Asta vor cere daca se mentin in sondaje ca cel mai mare partid din Romania. Ce va zice ACD atunci?
Mădălin Guruianu a spus…
Mă bucur că ţi-a plăcut Popik ...
şi eu cred că va fi o greşeală, dar Alianţele strict electorale sunt făcute pentru a maximiza şansele în alegeri...
e greu asta cu "singuri împotriva tuturor", după ce guvernezi pe baza trădătorilor din parlament pe care i-ai racolat "la bucată"...

despre cota progresivă, cred că Dreapta nu va renunţa prea uşor la ea, după câte beneficii a adus economiei, dar ...vom vedea... oricum, "divide et impera" promovat constant de PDL şi mai ales de Băsescu în ultimii ani se apropie de final... aşa cum se şi cuvine, de altfel

sunt curios care va fi mesajul pozitiv promovat de un partdi cu doctrină nedefinită, care a pendulat din Internaţionala Socialistă în zona de dreapta, iar acum a staţionat în zona popularilor... mă refer la PD, evident...
Mihai Pop a spus…
E greu, darv cam asa a functionat (e ideea lui Cristian Tudor Popescu) PD/PDL/Basescu pana acum.

2004: Nastase era sustinut de presa, TVR era super controlat, Alianta DA insemna renuntarea completa la

2007: Basescu vs 322

2008: Dupa Nastase si Tariceanu, PDL trebuia sa vina la guvernare, pe fondul "sustinerii indirecte a PSD a guvernului minoritar Tariceanu" (celebra sintagma)

2009: Inainte de turul 2 Geoana avea PSD, PNL, UDMR, minoritati, PRM, PNG, etc.

Si, desigur, ma refeream si eu la maximizarea sanselor in alegeri. PDL ar castiga voturi pe fondul acordarii de atentie. Adica batalia se da intre PDL si toti restu? Adica PDL face singur un intreg taler al balantei? Mai mult, din perspectiva PNL, cred ca ar trebui sa se lupte in mod direct cu PSD. Adica, sa anunte public treaba asta inainte de alegeri. Nu numai doctrinar, dar si electoral. Ultimul sondaj pe luna ianuarie: PSD 38% PNL-PC 24% (au fost calculate separat, dar le-am adunat) PDL 18%
Alin a spus…
Stiti vorba ceea:
"Fă-te frate cu dracul, ca să treci puntea"

cam asta se aplica si in alianta PNL-PC, desi in politica si nu numai faci orice e posibil pentru a fi in fata. Doar ca acest "orice e posibil" nu inseamna ca e "musai sa faci", dar fiecare isi alege ce si cum sa faca, "cum iti asterni, asa dormi".

Astept sa vad ce se mai intampla. Revazand evenimentele cuprinse in comentariul anterior, tare mi-e ca iar se va intampla la fel cu "marea alianta".