RAPORT DE ACTIVITATE PENTRU ANUL 2010 / CONSILIER LOCAL MĂDĂLIN GURUIANU

MĂDĂLIN DORU GURUIANU (0729.499.833, www.guruianu.blogspot.com)
Consilier local în Sfântu Gheorghe şi Preşedinte al Comisiei de Tineret şi Sport începând cu data de 20 iunie 2008

 „Nu sunt împotriva nimănui. Fidel unei filosofii care m-a călăuzit o viaţă,  vreau să construiesc, nu să demolez. Vreau să fiu Pentru, nu Împotrivă. Vreau să spun DA, în loc de NU! Vreau să privesc spre Viitor, nu în Trecut.”
PARTENERIAT PENTRU COMUNITATE

În temeiul art.51 alin.(4) din Legea administraţiei publice locale, republicată, prezint următorul
RAPORT DE ACTIVITATE pentru anul 2010

I. PREZENŢE

1. Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe.
 34 şedinţe.     Prezent la 33 de şedinţe de Consiliu.

2. Comisia de Tineret şi Sport - preşedinte
 24 şedinţe.     Prezent la toate cele 24 de şedinţe de Comisie.

3. Comisia Juridică - membru
26 şedinţe.      Prezent la 25 de şedinţe de Comisie.

II. ACTIVITATE

Cu o singură absenţă din plen şi 1 din comisia juridică / ambele în aceeaşi zi când nu eram în localitate, consider că am încercat, împreună cu colegii consilieri să schimbăm lucrurile în bine pentru comunitatea noastră. Descurajarea politizării excesive a activităţii Consiliului Local Sfântu Gheorghe a fost una dintre priorităţile mele pe parcursul acestor ani de când am ajuns în acest for şi sper că rezultatele pozitive pentru toţi cetăţenii oraşului, indifferent de etnie, reprezintă dovezi concludente în acest sens. 

Am condus toate şedinţele Comisiei de Tineret şi Sport şi împreună cu colegii din Comisia Juridică am analizat într-o atmosferă destinsă proiectele prezentate spre avizare, majoritatea primind avizul favorabil, dar beneficiind şi de observaţiile de formă sau fond, atunci când a fost cazul să fie completate prin amendamente.

Tineret şi Sport

Am reuşit menţinerea unei susţineri consistente de la buget a proiectelor Comisiei al cărui preşedinte sunt, în condiţiile unui an de austeritate: tineret 200.000 lei, la fel ca în 2009  şi sport, 1.405.000, faţă de 1.600.000 în 2009, dar şi 3.060.000 din fonduri extrabuget local pentru reabilitarea infrastructurii la pârtia de schi din Sugas Băi.

Oval: Tineret şi SportAm susţinut şi participat la multe evenimente organizate cu ocazia Zilelor Sportive Sfântu Gheorghe 2010, ca şi concurent - şah, fotbal, baschet, alergare, ping-pong – sau arbitru - arte marţiale. Tot cu această ocazie am iniţiat şi ulterior a fost aprobată în unanimitate o hotărâre prin care s-au instituit “Bursele Sportive Sfântu Gheorghe”, începând cu anul 2010, în valoare de 15.000 lei, prin care mai  mulţi sportivi, antrenori şi junior vor primi în fiecare an diploma şi bani pentru activităţile lor din anii trecuţi, recompensând şi încurajând astfel calitatea în domeniul sportului, la nivelul municipiului nostru. În 2010 au existat două burse speciale: Sportivul Anului – Estera Dobre şi Antrenorul Anului – Matefi Arpad, 10 burse pentru antrenorii: Oltean Petru, Revesz Katalin, Vancsa Kata, Nemes Aron, Siklodi Ferenc, Bărbos Viorel, Bende Janos, Kertész Dá­vid, Hatos Péter, Simon Teodor; 9 pentru sportivii Szoke Attila, Tulit Zsombor, Loghin Mihaela,  Szabo Csongor, Diaconu Florina, Bujdoso Lorant,  Ianculovici Roxana, Orban Bara Gabor, Deak Zsombor şi 12 pentru juniorii: Bajzat Brigitta, Trofin Cosmin, Csillag Angela, Kuti Nandor, Kisgyorgy Zsolt, Lohan Alexandru,  Vlej Zsombor, Tatar Otilia, Ene Gheorghe, Tompa Krisztian, Onofrei Rareş, Daniel Attila.

Am continuat promovarea pogramului special de recompensare a excelenţei la nivelul liceenilor, intitulat “Bursele Sfântu Gheorghe”, un program prin care în anul trecut  6 tineri au primit câte 2000 de lei/an din bugetul oraşului. În 2010 ei au fost: Orbán Szabolcs (“Székely Mikó”), Szabó Lilla (“Mikes Kelemen”), Vlej Zsombor – Barna (“Mikes Kelemen”), Tulit Gyopár (“Mikes Kelemen”), Mihály Judit (“Szekely Mikó”), Panaitiu Ioana (“Mihai Viteazul”).

Ambele programe iniţiate de mine, atât “Bursele pentru tineri”, cât şi “Bursele pentru sportivi” sper că vor avea efect pe termen lung şi mai ales că simbolizează deja recunoaşterea, aprecierea şi încurajarea constantă a tinerei generaţii din comunitate, în toate direcţiile pozitive şi pe toate planurile ei de acţiune.

Am analizat propunerile şi am acordat împreună cu colegii din Comisia de Tineret şi Sport finanţări pentru proiectele din 2010. Am continuat punerea în aplicare a programului-cadru de susţinere a sportului, intitulat “Sfântu Gheorghe sprijină sportul!” şi iniţiat de mine în 2008, prin care s-au pus bazele unei finanţări consistente pentru sportul din municipiu, atât cel de masă, cât şi cel de performanţă, cu precădere echipele de primă ligă, cea de baschet feminin şi cea de futsal, dar şi cele de handbal masculin şi feminin, ping-pong, baschet masculine şah, atletism, ski etc. atât la seniori, dar şi la juniori, cu precădere prin susţinerea secţiilor Clubului Sportiv Şcolar. Am continuat pentru al doilea sezon rolul onorific de PR Manager al echipei de baschet şi cred că-mi pot pune astfel în aplicare toate cunoştinţele acumulate pentru a face ca oamenii să realizeze că SEPSI BC este mai mult decât o echipă de baschet, ci un fenomen în jurul căruia ne putem uni şi putem crede în valoarea noastră ca şi comunitate demnă de “a ne ridica vocea” în simfonia universal.

Oval: Tineret 
şi SportAm avut întâlniri cu tinerii din Sfântu Gheorghe în cadre informale – Clubul de Tineret din C.N.M.V. /  Zilele Elevilor / excursii şi tabere de tineret / evenimente culturale, artistice sau sportive - pentru “a lua pulsul” mişcărilor de tineret din municipiu şi mai ales  pentru a le sprijini iniţiativele diverse.

Am participat la şedinţe cu reprezentanţii Primăriei şi cu ceilalţi preşedinţi de Comisii pentru stabilirea unor strategii de promovare a zonei, dar şi de atragere a tinerilor care nu-şi prea mai doresc să se întoarcă în zonă, oferindu-le acestora perspective noi şi speranţe prin construirea de locuinţe, dar şi prin punerea bazelor pentru dezvoltarea unui oraş mai curat, mai civilizat, mai  ofertant pentru investitori.

Am participat şi susţinut şi în acest an toate ediţiile programului cultural de sprijinire a tinerilor artişti, Seri Albastre, inclusiv spectaculoasa Şcoală de Toamnă Seri Albastre, unde au participat profesorii universitari Miltiade Nenoiu şi Cristian Mihăilescu - directorul Operei Braşov - şi soprano de renume mondial, Felicia Filip.

Am continuat să conduc Clubul de Dezbateri Academice din Sfântu Gheorghe, participând la mai multe competiţii locale şi naţionale, cu rezultate dintre cele mai notabile vicecampion naţional Danmiel Cruceriu, 8 debateri calificaţi la Naţionala (!), locul I la studenţi prin Bianca Dragomir, etc., - şi organizând a patra ediţie a OPEN-ului naţional “Saint George, City of Debate” – cea mai amplă competiţie de dezbateri academic din ţară, plus ediţia din acest an a Campionatelor Regionale de Dezbateri Academice din România, la ambele participând câteva sute de tineri talentaţi din ţară. Am sprijinit deasemenea participarea celor doi actuali studenţi, foşti campioni naţionali la debate din Sfântu Gheorghe, Bianca Dragomir şi Radu Cotarcea, la Campionatele Europene şi la Oxford Open, ei reuşind performanţe istorice, calificându-se în semifinalele ambelor competiţii, motiv pentru care au şi fost păremiaţi ca Debaterii Anului în Sfântu Gheorghe cu ocazia Galei Hallo din decembrie 2010.

Am susţinut şi participat la multe programe sportive în Sfântu Gheorghe, printre care, pentru a doua oară la proba de ştafetă a semi-maratonului de pe străzile oraşului şi la marşul pe biciclete în Săptămâna mobilităţii europene, ş.a.

Am sprijinit constant activitatea Clubului de şah “Cavalerul” din Sfântu Gheorghe, atât pe partea logistică, dar şi pe cea de promovare, acţiunea “Împreună prin şah” din Sala Consiliului Local fiind o bună expunere pentru toţi iubitorii “sportului minţii” din oraş, dar şi campionatele de la sediul Colegiului Naţional Mihai Viteazul şi de la Direcţia Judeţeană pentru Sport.

Am acordat lunar din indemnizaţia mea de consilier, o bursă de 300 de lei către Roxana Chiper, o tânără sportivă din Sfântu Gheorghe, practicantă de ping-pong şi fotbal, dar care şi-a pierdut în mod tragic tatăl în 2009.

Cultură şi Religie

Oval: Cultură şi MulticulturalitateAm participat la majoriatea spectacolelor cultural din oraş, indiferent de limba în care au fost interpretate şi, în deplină cunoştinţă de cauză, am sprijinit iniţiativele particulare sau comunitare ale celor două teatre din oraş, “Andrei Mureşanu” şi “Tamási Áron”, dar şi Trupa Osono, condusă de actorul Fazakas Misi. Am susţinut şi promovat în continuare abonamentul “Eugene Ionescu” şi supratitrarea în limba română a spectacolelor în limba maghiară de la Teatrul “Tamási Áron”.

Am participat şi sprijinit toate manifestările organizate cu ocazia “Festivalului Multicultural de Colinde Adolescent 2010”, unde datorită unei echipe extraordinare de peste 80 de voluntari, condusă de Emil Pantelimon, sute de colindători şi mii de spectatori au putut fi martori la acţiuni caritabile şi concerte extraordinare în spaţii publice, în şcoli, licee, fabrici, autobuze etc., cu ocazia celebrării Sărbătorii Naşterii Domnului.

Am propus şi realizat din bani de la buget, dar şi al sponsorilor locali un concert extraordinar şi gratuit Ducu Bertzi în cadrul manifestărilor prilejuite de organizarea Zilei Naţionale României, 1 dec. 2010, dar şi o dezbatere publică pe tema “1 decembrie, Ziua Naţiunii vs. Ziua Naţională”.

Am lucrat la proiectul de hotărâre “Împreună pentru Sfântu Gheorghe”, prin care sper ca din 2011 să existe un fond special pentru proiecte multiculturale, pentru a încuraja spiritual civic, colaborarea interetnică şi empatia oamenilor din comunitatea noastră, indiferent de apartenenţa etnică.

Mediu înconjurător

Am continuat să fim pe harta oraşelor din România care  sprijină oficial demersul “Ora pământului” şi Sfântu Gheorghe s-a alăturat sutelor de oraşe din lumea întreagă care au stins lumina timp de o oră în 27 martie 2010, de data aceasta cu o petrecere cu chitări în Parcul Elisabeta, la lumina torţelor.

Am sprijinit şi am participat activ ca şi voluntar în cadrul mai multor proiecte pentru un mediu înconjurător mai curat, printre care “Let’s do it, Romania”, „Sfântu Gheorghe, capitala verde a României”, „1 mai  muncitoresc”, „Verde pentru Cultură” etc.

Comisii speciale

Oval: Comisii specialeAm făcut parte din Comitetul de Organizare a Zilelor Sfântu Gheorghe, ediţia 2010, şi, pe lângă programele cultural-artistice de mare succes la public, în premieră locală, am reuşit să avem un spaţiu comun, Cortul Tineretului Român şi Maghiar cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe şi toată pleiada de evenimente organizate împreună, "Marşul de Deschidere", "Treasure Hunt", "Karaoke party" etc. la ale căror acţiuni au participat mii de oameni de toate vârstele şi toate categoriile sociale.

Precizez că fac parte deasemenea din Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional “Mihai Viteazul”, unde am participat la majoritatea şedinţelor care au avut loc şi de unde am preluat informaţiile necesare pentru a suţine cu succes cauzele ridicate de elevii, cadrele didactice şi direcţiunea Colegiului în faţa Consiliului Local şi a Primăriei Sfântu Gheorghe, iniţiind şi dezvoltând pe larg programul de promovare “Viitorii lideri ai comunităţii, ediţia 2010”.

          Am luat parte la mai multe manifestări pentru promovarea comunităţii locale şi a bunelor practice la nivel local: “balul Întreprinzătorilor ASIMCOV”, “Bal de Caritate Pro Humanity”, “Ziua Europei”, “Parada Cârnaţilor”, “Joia Gurmanzilor”, “Festivalul Tinereţii”, "Ia atitudine! Pro Democraţia pentru transparenţă", “Balul de Ziua Naţională”, “Gala Hallo”, dar am şi iniţiat câteva, printre care toate evenimentele aşezate sub semnul “I love Saint George” şi aducerea în plan local a proiectului naţional “Schimb de cărţi”.

Diverse
           
            Am continuat amplificarea procesului de transparenţă şi desecretizare a actului decizional, informând instantaneu mass-media locală despre noutăţile apărute în cadrul şedinţelor Consiliului Local şi ajutând departamentul de comunicare şi imagine de câte ori am fost solicitat pentru diverse proiecte.

Nu am pretenţia că modestele mele iniţiative pot schimba esenţial comunitatea, dar şi dacă sunt doar o “picătură”, fidel principiului că “răul înfloreşte când oamenii buni nu fac nimic”, am convingerea că din ce în ce mai mulţi oameni gândesc şi acţionează pentru o comunitate locală mai bună şi mai prosperă, în care soluţiile să fie găsite ÎMPREUNĂ, niciodată separat, spre binele comun al tuturor, români şi maghiari deopotrivă. 
Aşa să ne-ajute Dumnezeu!

 17 ianuarie 2011

Comentarii

Mihai Pop a spus…
Like.

Citesc cu placere fiecare cuvant din aceasta postare si ma intreb unde sunt guruienii Romaniei, de ce nu candideaza si daca o fac, de ce nu sunt alesi. La SG e unul, dar mai sunt multi sau mai avem nevoie de multi.

Felicitari pentru tot!