Masa rotundă liberală româno-maghiară la Sfântu Gheorghe...Magyar–román kerekasztal
„Kolozsvári magyar egyetemre szükség van“

image
A liberális gondolkodók: Dinu Zamfirescu, Salat Levente, Liviu Radu, Mădălin Guruianu

A liberalizmus eszméje köré épült az a magyar–román kerekasztal beszélgetés, amelyet múlt pénteken tartottak a sepsiszentgyörgyi Babeş- Bolyai Tudományegyetem Platón- termében.
Jelen volt többek között Dinu Zamfirescu publicista, Salat Levente, a kolozsvári BBTE Politikatudományi Tanszékének docense, Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője, Mădălin Guruianu, a sepsiszentgyörgyi NLP elnöke, Marius Obreja, a párt megyei elnöke, valamint Dénes István, a Nemzeti Szabadelvű Kör RMDSZ-platformjának vezetője is. Az ismerkedést követően a felszólalást Salat Levente kezdte, aki elmondta, hogy a liberalizmus sok esetben ellentmondásos ideológia, amely történelmi korszakonként változott.
– A liberalizmus nagyon fontos szerepet játszott a mai politikai világkép kialakításában, ilyen a jogállam létrejötte, a hatalmi ágak szétválasztása, ugyanakkor a parlamentarizmust is a liberális gondolkodásnak köszönhetjük – közölte a professzor. Dinu Zamfirescu, akit a kommunista érában politikai okokból ötször tartóztattak le, elmondta, hogy ebben a régióban, a decentralizáció keretein belül, lehetőség van kulturális autonómia létrehozására. Ugyanakkor a kolozsvári magyar egyetem mindig is szükséges volt, és szükség van most is ráhúzta alá Zamfirescu. 

Comentarii