UDMR la un punct de cotitură...

Guruianu (PNL): După Congres politica UDMR se va schimba, Uniunea fiind la un punct de cotitură (MEDIAFAX)

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, consideră că după Congres politica UDMR se va schimba, deoarece formaţiunea va trebui să ţină cont de faptul că la alegerile locale din 2012 va avea doi contracandidaţi - PCM şi Partidul Popular Maghiar din Ardeal (PPMA).
Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, în opinia sa, în momentul de faţă UDMR este într-un punct de cotitură, transmite corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, Guruianu este de părere că, oricare dintre cei trei candidaţi la preşedinţia Uniunii ar câştiga, politica UDMR se va schimba.
"Cred că în momentul de faţă oricare dintre cei trei candidaţi la preşedinţia Uniunii ar cîştiga, politica UDMR trebuie şi sunt convins că o să se schimbe. Se va schimba în primul rând pentru că UDMR nu este un partid care să stea doar la guvernare fără să se gândească la ce se va întâmpla la anul, la alegerile locale", a afirmat liderul PNL Sfântu Gheorghe.
Potrivit acestuia, spre deosebire de anii trecuţi, la alegerile locale din 2012 UDMR se poate aştepta la doi contracandidaţi în ceea ce priveşte electoratul maghiar.
"Este în primul rând PCM, care a arătat la ultimele alegeri că se pot lua voturi de la UDMR pe fondul unei nemulţumiri faţă de politicile greşit duse de Uniune, dar mai ales de noul partid pe care Tokes Laszlo anunţă că vrea să îl înregistreze, Partidul Popular (Maghiar din Ardeal - n.r.)", a subliniat Guruianu.
În opinia sursei citate, UDMR este într-o situaţie "delicată", cum n-a fost în ultimii 20 de ani, aşa că oricine va fi noul preşedinte acesta va trebui să schimbe ceva în politica Uniunii la nivel central şi local.
"Cred că UDMR va cântări mult şi bine, dar nu pentru mult timp, dacă va mai putea sta asociată cu PDL, pentru a-şi asuma după aceea, probabil, ori o neintrare în Parlament, ori o intrare la limită, dar în niciun caz a nu mai accede în următorii ani la guvernare", a conchis preşedintele PNL Sfântu Gheorghe.
Congresul UDMR se va desfăşura, sâmbătă şi duminică, la Oradea, iar la acesta va fi stabilit, prin vot, noul lider al Uniunii, după ce actualul preşedinte, vicepremierul Marko Bela, a anunţat că nu îşi mai doreşte un nou mandat. Candidaţii înscrişi în cursă sunt ministrul Culturii, Kelemen Hunor, consilierul prezidenţial pentru minorităţi Eckstein Kovacs Peter şi deputatul Olosz Gergely.

Comentarii

Anonim a spus…
UDMR, punct de cotitură

Tatian IORGA (TELEGRAF)

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, consideră că, după Congres, politica UDMR se va schimba, deoarece formaţiunea va trebui să ţină cont de faptul că la alegerile locale din 2012 va avea doi contracandidaţi - PCM şi Partidul Popular Maghiar din Ardeal (PPMA). Mădălin Guruianu a spus că, în opinia sa, în momentul de faţă, UDMR este într-un punct de cotitură. De asemenea, Guruianu este de părere că oricare dintre cei trei candidaţi la preşedinţia Uniunii ar câştiga. „Cred că UDMR va cântări mult şi bine, dar nu pentru mult timp, dacă va mai putea sta asociată cu PDL, pentru a-şi asuma după aceea, probabil, ori o neintrare în Parlament, ori o intrare la limită, dar în niciun caz a nu mai accede în următorii ani la guvernare”, a spus preşedintele PNL Sfântu Gheorghe. La rândul său, vicepreşedintele PDL Elena Udrea susţine, într-o postare pe blogul său, că în politică “indecizia e un păcat capital”, ea subliniind că este necesar ca, după Congresul UDMR, PDL să ia “o decizie tranşantă” pentru recâştigarea încrederii românilor. „Presiunea competiţiilor interne, atât în PDL, cât şi în UDMR, este mare. Scopul final este însă mult mai important”, susţine Elena Udrea. Ea menţionează că sunt mai multe variante la îndemână, fiecare cu avantaje şi dezavantaje, care trebuie cântărite atent. Congresul UDMR se va desfăşura, sâmbătă şi duminică, la Oradea, iar la acesta va fi stabilit, prin vot, noul lider al Uniunii, după ce actualul preşedinte, vicepremierul Marko Bela, a anunţat că nu îşi mai doreşte un nou mandat. Candidaţii înscrişi în cursă sunt ministrul Culturii, Kelemen Hunor, consilierul prezidenţial pentru minorităţi Eckstein Kovacs Peter şi deputatul Olosz Gergely.

http://www.telegrafonline.ro/1298498400/articol/153440/udmr_punct_de_cotitura.html
Mădălin Guruianu a spus…
25.02.2011

Agerpres - Crin Antonescu susţine că UDMR ar putea, printr-o decizie 'curajoasă', să determine crearea unei noi majorităţi

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Oradea, că UDMR ar putea, printr-un ''act curajos'', să rezolve ''marea problemă de pe scena politică românească'' determinând formarea unei noi majorităţi.

''Credem că UDMR poate, printr-o decizie clară şi curajoasă, să rezolve şi să simplifice, în acest moment, marea problemă de pe scena politică românească, în sensul reconstituirii unei majorităţi solide şi responsabile, aşa cum nu este majoritatea din care actualmente UDMR face parte'', a spus Crin Antonescu, într-o conferinţă de presă.

Acesta consideră că cea mai simplă, mai rapidă şi ''mai sănătoasă'' cale ar fi ca UDMR, împreună cu Uniunea Social Liberală (USL), să constituie o majoritate de ''necontestat'' şi de ''neîmpiedicat''.

''Dacă asta se va întâmpla sau nu, noi nu avem de unde să ştim. Este decizia UDMR şi noi nu ne permitem să facem mai mult decât chemări la căutarea unei variante responsabile şi sănătoase'', a spus Antonescu.

Acesta a salutat, totodată, şi protocolul încheiat de UDMR Bihor cu reprezentanţii locali ai USL, considerându-l ''nu doar un pas sau o deschidere'', ci ''un moment cu semnificaţie extrem de importantă pentru viitor''.

''Eu cred că ceea ce a animat, a inspirat şi a determinat acest act politic este modelul în care fiecare dintre liderii acestor formaţiuni înţeleg să răspundă situaţiei şi cerinţelor de responsabilitate pentru prezentul şi viitorul politic al României. Aceasta este de altfel aşteptarea şi speranţa noastră legată şi de Congresul UDMR şi mai ales de ceea ce va urma după acest congres, ca strategie şi ca decizii politice majore din partea acestei formaţiuni, indiferent de conducerea pe care UDMR o va alege'', a menţionat Antonescu.
Mădălin Guruianu a spus…
25.02.2011

Agerpres - Crin Antonescu: Dacă vom fi în situaţia de a discuta USL cu UDMR, problema PRM nu există

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a declarat vineri că nu vede deloc cu ochi buni o colaborare a Uniunii Social Liberale (USL) cu Partidul România Mare (PRM), dar nu pentru că aceasta nu este pe placul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), ci pentru că nu este de acord cu ce a făcut, de-a lungul vremii, partidul condus de Corneliu Vadim Tudor.

'Eu nu văd cu ochi buni ... Nu văd deloc o colaborare cu Partidul România Mare, dar nu pentru că asta ar conveni sau nu ar conveni UDMR. Problema PRM nu este că nu este simpatic UDMR-ului şi că de asta eu aş socoti că ar trebui să îl evităm. Este o chestiune de principiu. În decursul vremii există partide şi lideri care fac rău prin ceea ce spun, alţii care fac rău prin ceea ce fac propriu-zis', a susţinut Antonescu, la Oradea.

Liderul liberal a spus, într-o conferinţă de presă, că, în eventualitatea discutării unei coaliţii între USL şi UDMR, 'problema PRM nu există'.

'Sigur că nu PRM guvernează România azi şi sigur că marele rău al României nu îl face azi PRM. Pe de altă parte, pentru mine spusa, discursul politic, înseamnă într-o bună măsură şi faptă şi de aceea continui să susţin că PRM pentru noi, pentru PNL, este nefrecventabil. (...) Dacă vom fi în situaţia de a discuta USL cu UDMR, problema PRM nu există. Dacă unii vor să o folosească drept pretext, este altceva, în ceea ce ne priveşte lucrurile sunt destul de clare', a spus Antonescu.
NewsIn - Antonescu: Aşteptăm un răspuns al UDMR pentru a părăsi guvernarea, dacă nu, în 2012 USL merge singur

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri seară la Oradea, înaintea congresului UDMR, că aşteaptă un răspuns din partea Uniunii faţă de susţinerea actualei guvernări, precizând că dacă UDMR nu se va alătura USL în următoarea perioadă, în 2012 nu va mai fi nevoie de formaţiune în majoritate.

“Credem că UDMR poate printr-o decizie clară, curajoasă, să simplifice şi să rezolve în acest moment marea problemă de pe scena politică românească în sensul reconstituirii unei majorităţi solide şi responsabile, aşa cum nu este majoritatea din care actualmente UDMR face parte. (...) Aşteptăm răspunsul UDMR”, a declarat Antonescu.

Întrebat dacă este de părere că UDMR s-ar izola politic dacă girează actualul Guvern până la alegerile parlamentare, şi pentru câtă vreme, preşedintele PNL a spus ironic că nu vrea să “cobească” înainte de congresul Uniunii.“Nu e frumos să vii să cobeşti sau să se poată interpreta că ameninţi, ceea ce ar fi întrutotul neadevărat. Cred sincer că UDMR a intrat la guvernare în condiţiiile destul de confuze de la sfârşitul anului 2009 pentru că a sperat să răspundă unor obligaţii pe care şi le asumase faţă de propriul electorat. Am înţeles acest lucru la sfârşitul lui 2009, pe parcursul lui 2010, şi dacă aţi remarcat, noi cei din opoziţie am vorbit foarte critic pe tot parcursul anului 2010 despre guvernul PD, guvernul Băsescu, guvernul Boc, etc. Sigur însă că nu ne poate scăpa la nesfârşit că dnul Băsescu şi partidul său nu ar putea să guverneze şi nu ar putea să chinuiască România în felul acesta dacă nu ar exista condiţiile de majoritate oferite de UDMR(...) Cred că un an de zile este suficient pentru ca politicieni de experienţa, de talia liderilor UDMR să înţeleagă că speranţe legitime şi serioase nu se mai pot lega de un guvern condus de dnul Băsescu. Aşadar, cred că în faţa propriului electorat UDMR are responsabilitatea unei decizii care să pornească de la ideea că totuşi o forţă politică normală şi democratică guvernează în interesul celor guvernaţi”, a expus liderul PNL.
Anonim a spus…
Previziunea d-voastra s-a dovedit total eronata. Spre binele d-voastra poate ar trebui sa fiti mai rezervat cu previziunile si sa va ocupati mai mult de ceea ce stapaniti.
Mădălin Guruianu a spus…
"previziune eronata"?...

hai sa mai asteptam un pic, dar daca politica UDMR nu se va schimba, va fi dramatic pentru ei... eu doar asta am declarat... si apropo, nu cred ca "stapanesc" nimic, doar imi expun parerile... bune, proaste, timpul va decide.... sic!