UDMR va ieşi de la guvernare şi "se va recalibra" pe un discurs naţionalist

Mediafax - Lider PNL Sfântu Gheorghe: UDMR va ieşi de la guvernare şi "se va recalibra" pe un discurs naţionalist

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, consideră că UDMR va încerca să forţeze adoptarea Statutului minorităţilor, apoi va ieşi de la guvernare şi "se va recalibra" pe un discurs naţionalist, inclusiv campaniile electorale din 2012 "urmând să fie bruiate" de subiectul Ţinutului Secuiesc.
Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că reorganizarea administrativă a ţării, respectiv subiectul Ţinutului Secuiesc, sunt teme nu numai false, ci complet în afara oricărei logici, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit liderului PNL Sfântu Gheorghe, Traian Băsescu "a manipulat din nou" opinia publică, ducând-o către un subiect care nu se află pe ordinea de zi a Parlamentului şi "nici nu va putea să se afle", doar pentru a ascunde anumite probleme cu adevărat reale.
"Prinzând cumva din zbor trenul acesta, UDMR i-a convenit foarte mult discuţia despre Ţinutul Secuiesc, fără să-şi dea seama că este doar o capcană pentru a ieşi de la guvernare, întinsă de Traian Băsescu", apreciază Guruianu.
Potrivit acestuia, UDMR preia acum din plin acest subiect pentru că i se pare că ar fi o oportunitate bună de a fi adoptat, pe ultima sută de metri, Statutul minorităţilor.
Liderul PNL Sfântu Gheorghe a subliniat că despre statutul minorităţilor nu s-a discutat cu adevărat la nivelul opiniei publice, dar proiectul ar putea să treacă "pur şi simplu pe sub masă".
Guruianu este de părere că proiectul statutului minorităţilor ar putea fi adoptat, forţat de Uniune, doar în urma unui troc politic între PDL şi UDMR, însă nu va fi însuşit cu adevărat nici de români, nici de maghiari, şi va fi modificat ulterior în urma unor amendamente.
Potrivit sursei citate, UDMR va încerca să forţeze adoptarea proiectului legii statutului, după care va considera că este oportun să iasă de la guvernare din cauza reorganizării administrative.

"Este praf în ochi şi UDMR cred că va prinde acest tren şi va considera că este bine pentru ea, din punct de vedere electoral, să iasă de la guvernare şi să se recalibreze pe un discurs naţionalist, care, din punctul meu de vedere, va face foarte mult rău în această zonă. UDMR este principala vinovată pentru că a marşat la această idee, iar capul răutăţilor şi tatăl manipulării este Traian Băsescu", a afirmat preşedintele PNL Sfântu Gheorghe.
Potrivit lui Guruianu, campaniile electorale din 2012, atât pentru alegerile locale, cât şi pentru cele generale, "vor fi bruiate masiv" de discuţia despre Ţinutul Secuiesc.
În ce priveşte reorganizarea administrativă, liderul PNL Sfântu Gheorghe este de părere că declaraţiile "contrare şi nefericite" ale reprezentanţilor UDMR şi PDL despre Ţinutul Secuiesc arată că mai există 'o zonă latentă de naţionalism dur".
"Declaraţiile contrare şi nefericite atât ale reprezentanţilor UDMR, cât şi ale liderilor PDL pe subiectul Ţinutului Secuiesc m-au făcut să-mi aduc aminte că mai există încă, din păcate, o zonă latentă de naţionalism dur. Naţionalism care abia aşteaptă să fie redeşteptat, în ciuda loviturilor dure pe care le-a primit în ultimii ani de la alegători, conştienţi din ce în ce mai mult de retorica găunoasă, fără alt sens şi scop decât a aduna voturi prin manipularea ideii de «duşman comun»", a afirmat preşedintele PNL Sfântu Gheorghe.
Potrivit acestuia, Sfântu Gheorghe este o oază de normalitate şi bun simţ, unde maghiarii şi românii chiar se simt bine împreună, adăugând că diversitatea este creatoare de tensiuni, dar majoritatea sunt constructive şi ţin de necunoaştere.
"Aşa că, fraţii mei maghiari şi români deopotrivă, aflaţi vremelnic în funcţii de conducere sau în rol de formatori de opinie, încercaţi să vă îndepărtaţi de discursuri veninoase şi de teoria «bătutului cu pumnul în masă», pentru că adevăratele consecinţe pot fi dezastruoase pentru noi toţi şi nu va rămâne loc de învingători şi învinşi", a conchis Mădălin Guruianu.

Comentarii