Deputatul UDMR de Covasna, Marton Arpad luptă împotriva integrităţii


Infestaţi probabil de atmosfera de la Centru, în care “combinaţiile sunt la putere”, juriştii UDMR din Parlament încearcă din când în când să tragă perdele de fum pentru a nu se vedea adevărata faţă a “politicienilor maghiari descurcăreţi”.  De data asta este vorba de suita de propuneri ale domnului deputat de Covasna, Marton Arpad, prin care practic se “desfiinţează Agenţia Naţională de Integritate”, potrivit  secretarului general ANI, Horia Georgescu. Mi-am permis să generalizez, deoarece UDMR nu este la prima tentativa de a restrânge competenţele ANI. In iunie 2010 senatorul Gyorgy Frunda a reusit sa impuna cateva amendamente care practic amputau preogative ANI.  Prevederile legii elimnate de senatorul Frunda au fost reintroduse de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor iar legea a fost votata cu toate articolele ulterior.  Inca inainte ca ANI sa functioneze UDMR a contestat vocal atributiile si necesitatea institutiei. In 2006 tot UDMR a fost partidul care a propus amendamente in parlament prin care atributiile ANI sa fie reduse şi tot Marton Arpad a fost varful de lance al UDMR pentru restrangerea atributiilor ANI. Recent, doi deputaţi UDMR investigaţi de ANI, Andras Mate şi Petru Lakatos, au trimis Agen­ţiei o serie de scrisori dure, în care au acuzat inspectorii de calomnie şi rea-credinţă şi le-au cerut să justifice sumele cheltuite cu anchetarea lor. Lakatos este, de altfel, parlamentarul care a cerut micşorarea bugetului ANI şi recent a fost recompensat cu funcţia de consilier la Curtea de Conturi a României.


Deputatul Alina Gorghiu, presedintele Comisiei de Justitie a liberalilor a declarat clar şi ferm poziţia Partidului National Liberal de a nu sustine si nu  vota amendamentele de modificare a Legii Agentiei Nationale de Integritate depuse de UDMR in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor.

Ce vrea UDMR si de ce sunt grave modificările cerute de aceştia? 


-         - eliminarea declaratiilor de avere pentru candidatii la orice tip de alegeri
-         - eliminarea posibilitatii ANI de a cere informatii de la institutiile statului pentru verificarea averilor
-         - eliminarea obligatiei de a afisa declaratiile de avere pe site-ul institutiei.
-         contractele incheiate de o persoana aflata in conflict de interese si care fac obiectul conflictului de interese nu mai sunt anulate.
-         - eliminarea posibilitatii de a declara starea de incompatibilitate pentru un ales sau functionar in declaratia caruia s-au determinat, in urma investigatiei ANI, diferente majore intre averea declarata si cea reala.. 

      Nu cred că tânărul preşedinte al UDMR, Kelemen Hunor, poate fi de acord cu aceste practici împotriva angajamentelor pe care România şi le-a luat în faţa Uniunii Europene şi sper că se va delimita de iniţiativele colegului său deputat de Covasna, Marton Arpad.


Am completat fără nici o problem până acum declaraţiile de avere şi interese cerute de lege şi mai ales, ca orice candidat la alegerile de anul viitor sunt foarte interesat de competiţia corectă şi de aceea am dorit să atrag atenţia asupra acestei modificări complet nefericite a legii.

Comentarii