Liberalismul promovează deschiderea


Consecvent idealurilor de bună înţelegere dintre români şi maghiari pe care le-am urmat încă de începutul intrării în viaţa cetăţii, adică în politică, nu pot să nu fiu surprins de ultimele declaraţii expuse de curând de preşedintele PSD Covasna, domnul deputat Horia Grama. Sunt convins că numai timpul va putea da dreptate unuia dintre noi doi, în ceea ce priveşte relaţiile româno-maghiare, dar diferenţele de opinii se dovedesc a fi din nou, majore. Chiar dacă nu pot fi de acord cu logica domniei sale şi am formulat următoarele rânduri, îl asigur de toate bunele mele intenţii.
Domnia sa presupune foarte corect că românii pot fi segmentaţi politic în Secuime, pot avea preferinţe liberale, social-democrate, populare etc., dar presupune că maghiarii nu şi nu. Aceştia vor vota întotdeauna disciplinaţi etnic. O primă întrebare aici: dacă ar fi aşa, nu ar trebui tocmai să le oferim candidaţi maghiari în numele mai multor partide în zona noastră? ... Totuşi, cum şi de ce mai credem încă asta, după atâţia ani şi atâtea segmentări în rândul etniei maghiare? După apariţia a două partide noi în ultimii ani, PCM şi PPMT, fără ideologii clare, dar care au divizat puternic voturile? După scăderea dramatică a popularităţii UDMR, mai ales după actuala participare la guvernare? După pierderea foarte clară a mai mult de jumătate din numărul alegătorilor, comparativ cu începutul anilor 90? După extrem de multele voturi obţinute de candidaţii români la preşedinţia ţării acum 2 ani?
Trecând mai departe, pe logica de mai sus expusă de domnul Grama, românii ar trebui să se unească, să renunţe la doctrine, ideologii, credinţe şi ţeluri, totul în numele unei presupus câştigătoare Alianţe Româneşti de tip UDRM (Uniunea Democrată a Românilor din Maghiarime, ca să translatez cât mai aproape de UDMR)...
Pare doar teorie, aşa e? Ei bine, nu e! Există câteva exemple care demonstrează că din punct de vedere electoral calea de urmat este cea a normalităţii şi a conservării doctrinelor politice, pentru că ele vor câştiga pe termen lung bătălia. Dar pentru aceasta ar trebui ca partidele să aibe abilitatea de a atrage electorat din partea minorităţilor, demonstrând deschidere maximă şi nu numai la nivel de declaraţii. În nici un caz nu poţi refuza accesul unui minoritar la vreo funcţie din partea formaţiunii tale, ba chiar ar trebui să o stimulezi puternic. Pentru că este benefică atât la nivel electoral şi mai presus de asta, la nivel de îmbunătăţire a relaţiilor interetnice pe termen lung.
Mai mult decât atât, chiar şi tipul de Alianţă Românească a fost încercat în 2008. Cu mai toate partidele importante din zonă reprezentate, mai puţin UDMR şi PCM, evident. Scorul electoral a fost modest, uniunea neaducând nici un plus de reprezentativitate, românii nepărând deloc dornici să voteze o listă cu un amalgam din toate formaţiunile politice locale, ba chiar majoritatea celor din partidele mari fiind convinşi că ar fi obţinut separat mai multe locuri de consilieri locali sau judeţeni. Exact ceea ce se poate întâmpla şi la anul...
Ei bine, dacă evidenţele arată astfel, cum Dumnezeu să consideri eronat din start faptul că un posibil candidat maghiar din partea liberalilor pentru preşedintele Consiliului Judeţean, asumat de întreg USL Covasna, nu ar avea şanse mai bune? Asta bineînţeles, dacă şi numai dacă Biroul Politic Judeţean al PNL Covasna va hotărî o asemenea direcţie de acţiune. Este posibil să se decidă aşa sau altfel, pentru că există colegi importanţi şi competenţi în judeţ, urmând ca într-un asemenea caz, noi, cei din Sfântu Gheorghe să urmăm linia partidului. Asta nu înseamnă că cineva ne pune pumnul în gură. Sau că „ne dă peste nas”. Sau că nu ne putem susţine cu argumente propriile noastre păreri şi opinii. Nu pot să nu remarc acest spirit liber şi viu care a caracterizat dintotdeauna PNL în general şi poate că şi acesta este unul dintre motivele pentru care ni s-a dat nouă, liberalilor, dreptul de a nominaliza cei doi candidaţi ai USL în Covasna, atât la nivelul Primăriei Sfântu Gheorghe, dar şi la Consiliul Judeţean Covasna. Vom vedea ce se va decide în Biroul Judeţean, dar noi, în PNL Sfântu Gheorghe, am avut această viziune interetnică şi am făcut propunerile în consecinţă, Cziprian Lorand pentru Consiliul Judeţean şi subsemnatul pentru Primărie.
Mădălin Guruianu,
Preşedinte P.N.L. Sfântu Gheorghe
7 octombrie 2011

Comentarii

I.I. a spus…
Repet, ma repet , domnule Guruianu, sunteti singurul om politic pentru care, la urmatoarele alegeri, as iesi din casa si as pune stampila pe un buletin de vot.
In acelasi timp, insa, ma intreb si va intreb, sunteti constient 100 % de ce implica un eventual 51% in favoarea dumneavoastra?!