Pentru natură sau pentru suflet?


La cei 550 de ani ai săi, Sfântu Gheorghe a arătat anul acesta ca un oraş extraordinar de plin de viaţă! Evenimentele legate de aniversare au atins un nou punct culminant în ultimul sfârşit de săptămână din septembrie, când am avut în numai 3 zile de toate pentru toţi: Critical Mass, Festivalul Toamnei - cu târg, meşteşugari, concerte, fanfară, organizaţii civile, dar şi multe acţiuni pentru copii, plus Zilele Teatrului Masca, vernisaje artistice la Casa cu Arcade şi la Arcuş, premieră la Teatrul Tamasi Aron, spectacole la Studio M şi marea acţiune ecologică la nivel naţional „Let’s do it, Romania!”
Mii de oameni au participat la evenimentele enumerate mai sus, iar ceea ce a rămas peste toate a fost impresia de bucurie şi împlinire că se poate, că putem face anumite acţiuni ÎMPREUNĂ şi mai ales că genul acesta de acţiuni au succes! Fără conotaţii strict entice şi segregaţioniste, fără discriminări şi lucruri denaturate de către cei care vor să se folosească de noi toţi, maghiari şi români deopotrivă, tensionând inutil zona. Comunitatea noastră cred că a dat încă odată măsura adevăratei sale valori, organizând extrem de civilizat o mulţime de evenimente de amploare, care ne pot aduce din nou în atenţia celorlalţi mult mai mult şi mult mai bine decât întreţinutele artificial conflicte interetnice.
Am fost foarte mândru de sutele de participanţi care au pedalat cei 10 km prin oraş pentru a atrage atenţia împotriva poluării şi pentru promovarea mersului pe bicicletă, dar şi de miile de covăsneni prezenţi cu mic şi mare la cel de-al doilea an de “Let’s do it, Romania!”, campanie în care s-au adunat din nou, tone de mizerie şi s-a atras atenţia asupra gunoaielor din jurul oraşelor, celebrele “spaţii de grătar”…
Ambele vernisaje din week-end au adus calitate şi bun gust, atât cel de fotografie de la Casa cu Arcade, marca artiştii locali Henning Janos şi Vargyasi Levente, dar şi cel de la Arcuş din Galeria din Grajd, al pictoriţei din Bacău, Luminiţa Radu.
 Extrem de sensibil şi “Fragil”, spectacolul cu acelaşi nume de la Studio M, unde timp de o oră, actorii / dansatorii reuşesc să aducă o emoţie rară în sufletele spectatorilor. Regret că n-am ajuns la cea mai recent premieră de la Tamasi Aron, în regia directorului instituţiei, regizorul Bocsardi Laszlo, dar până luna viitoare promit să vă împărtăşesc opiniile cu privire la aceasta.
Unele dintre întâlnirile de suflet pentru mulţi dintre iubitorii de artă din Sfântu Gheorghe, au fost cele 4 reprezentaţii ale celor de la Teatrul Masca, două în Castelul din Arcuş şi două în Parcul Elisabeta din centrul oraşului Sfântu Gheorghe.
Feţele zâmbitoare, acţiunile cu sens şi scop, atât pentru suflet, dar şi pentru mediul înconjurător au fost ingredientele necesare care au făcut ca această a cincisutecincizecea toamnă să debuteze extraordinar pentru Sfântu Gheorghe!  Felicitări, tuturor iniţiatorilor, dar mai ales participanţilor!

*(text publicat bilingv în singura revistă pentru oameni pozitivi din judeţ, HALLO, numărul din octombrie)


 

Comentarii