Radio Mureş: În municipiul Sfântu Gheorghe s-a deschis o nouă librărie care va oferi cititorilor atât carte în limba română, cât şi în limba maghiară.

Apariţia acesteia este considerată un eveniment, deoarece ultima librărie bilingvă autentică s-a închis în primăvara acestui an din motive financiare. Odată cu deschiderea librăriei  vor fi reluate şi lansările de carte, întâlnirile cu cititorii şi cluburile de carte.
În fiecare luni, de la ora 18, sub genericul „Clubul umaniştilor" vor avea loc întâlniri în limba română, iar în fiecare joi, în limba maghiară. În ultimii ani, librăriile din Sfântu Gheorghe nu au avut viaţă prea lungă, pierzându-şi clienţii pe măsură ce criza s-a accentuat.
Singura librărie care putea oferi cititorilor ultimele apariţii editoriale în limba română a fost librăria pentru  „Pentru comunitate" închisă în urmă cu trei ani, după cinci ani de funcţionare.
Momentul a fost marcat printr-o expoziţie de cărţi în gangul librăriei, care au fost ulterior dăruite celor prezenţi, precum şi printr-o retrospectivă a ceea ce a însemnat librăria în viaţa micii comunităţi româneşti din zonă. După închiderea acestei librării,  singura cale de achiziţionare a ultimelor apariţii editoriale în limba română a fost internetul, pentru că celelalte librării din municipiu erau specializate  pe cărţi în limba maghiară şi alte limbă străine. (Mara Deleanu)

O nouă Librărie la Sfântu-Gheorghe 

Sfântu-Gheorghe are o nouă librărie centrală, pe strada Oltului, iar denumirea acesteia este Ex-Libris. Aici se vor găsi atât cărți în limba română, cât și cărți în limba maghiară, iar printre acțiunile de promovare a noii locații se numără organizarea săptămânală a unor cluburi de lectură; astfel, lunea se va organiza un club de lectură cu cititorii de carte în limba română, iar joia unul cu cititorii de carte în limba maghiară.
Clubul de carte pentru cititorii în limba română va purta denumirea Lumea Cărților și se va deschide luni, 14 noiembrie. În cadrul Clubului, iubitorii de lectură vor purta discuții pe marginea unei cărți alese, iar organizatorii vor încerca să aducă în fața celor prezenți inclusiv autorii. Astfel, primele cărți discutate vor fi cele ale lui Mădălin Guruianu – Picătura din Cer, Manualul de blockflote (primul de acest gen scris în România), precum și un volum cu editoriale aparținând lui Horia Kraus.
Librăria Ex-Libris vine în completarea unui mare gol lăsat de închiderea, în primăvară, a ultimei librării centrale din oraș – Corvina. În urmă cu câțiva ani, la Sfântu-Gheorghe a fost închisă și Librăria Humanitas (din lipsă de vânzări), iar acum trei ani, Librăria Pentru Comunitate își închidea și aceasta ușile, după cinci ani de activitate. (Monica Vajna, Observatorul de Covasna)

Librărie cu carte românească, la Sfântu Gheorghe

O librărie care oferă cititorilor şi carte în limba română a fost deschisă în municipiul Sfântu Gheorghe, apariţia acesteia fiind considerată un eveniment deoarece ultima librărie bilingvă autentică a fost închisă în primăvara acestui an pe motiv că nu e rentabilă.

Odată cu deschiderea librăriei ”Ex libris” îşi va relua activitatea şi ”Clubul umaniştilor”, care a funcţionat în cadrul ”Librăriei pentru co­munitate” închisă în urmă cu trei ani pe fondul crizei.
Activitatea clubului va fi coordonată de consilierul local Mădălin Guruianu, unul dintre iniţiatorii ”Librăriei pentru comunitate”, şi va include lansări şi schimburi de carte, întâlniri cu cititorii, serate de poezie şi muzică, etc.
Guruianu a subliniat că noua librărie este bilingvă, dar că proprietarul acesteia, Kisgyorgy Tamas, l-a rugat să se ocupe de cartea în limba română pentru că are experienţă în acest domeniu.
”Întâlnirile de club vor începe săptămâna viitoare, în fiecare luni vor fi în limba română şi în fiecare joi în limba maghiară. Vom aduce autori din judeţ, dar şi din restul ţării şi din străinătate, de la Braşov, Bucureşti şi Budapesta”, a declarat Mădălin Guruianu, menţionând că în acest scop va fi reluată şi o mai veche colaborare cu Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe.
În context, a amintit că în cadrul ediţiei din 14 noiembrie a ”Clubului umaniştilor” va pre­zenta publicului, printre alte apariţii editoriale, şi cartea sa intitulată ”Picătura din cer”, precum şi lucrarea profesoarei de muzică Liliana Grosar din Sfântu Gheorghe care a elaborat un manual de blockflote, singurul de acest gen din România.
În ultimii 20 de ani, dar mai cu seamă de când criza şi-a făcut simţită prezenţa, librăriile din Sfântu Gheorghe au început să aibă tot mai puţini clienţi. În urmă cu trei ani, după cinci ani de funcţionare, a fost închisă ”Librăria pentru comunitate”, singura care oferea carte în limba română (chiar şi pe credit), pentru că celelalte erau specializate preponderent pe carte în limba maghiară.
Momentul a fost marcat printr-o expoziţie de cărţi în gangul librăriei, care au fost ulterior dăruite celor prezenţi, precum şi printr-o re­trospectivă a ceea ce a însemnat librăria în viaţa micii comunităţi româneşti din zonă. După închiderea acesteia, pentru locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe singura cale de achiziţionare a ultimelor apariţii editoriale în limba română a fost internetul.
Punctul culminant a fost atins în primăvara acestui an, când a fost închisă şi cea mai mare şi veche librărie din Sfântu Gheorghe, ”Corvina”. La vremea respectivă vânzătoarele spuneau că mulţi dintre clienţi treceau doar pentru a răsfoi ultimele apariţii editoriale, fără a cumpăra mare lucru. (Oana Mălina NegreaAGERPRES)


Comentarii