PROPUNERE PENTRU PROGRAMUL LIBERAL NAŢIONAL PENTRU TINERET

Lecţii de istorie despre perioada comunistă, cu foşti deţinuţi politici – acesta este proiectul iniţiat de preşedintele PNL Sfântu Gheorghe Mădălin Guruianu, care vrea să îl extindă la nivel naţional.

Guruianu a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, din păcate, tinerii din ziua de azi ştiu prea puţin despre ororile comunismului, iar informaţiile cuprinse în cărţile de istorie studiate în şcoli nu sunt suficiente pentru a-şi forma o imagine reală despre acele vremuri. De aceea liderul liberal s-a gândit să organizeze o serie de cursuri la care să fie invitaţi membri ai Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România care au plătit cu ani grei de puşcărie îndrăzneala de a se opune regimului ori de a avea alte idei.
“Vrem să organizăm nişte cursuri pentru tineri, nişte cursuri deschise, faţă în faţă, în care foştii deţinuţi politici să ne spună ce s-a întâmplat, ce au trăit ei (…) Să fie un fel de istorie pe viu, să vorbească despre acei ani de teroare în care intelectualitatea românească a fost decapitată şi băgată în lagăre”, a declarat Mădălin Guruianu, care e convins că dacă s-ar vorbi mai mult despre comunism atunci nimeni nu ar mai vedea în “culori roz” acea perioadă şi nu ne-am mai confrunta cu mitul “comuniştilor buni”.
Guruianu a menţionat că va propune colegilor săi de partid să cuprindă acest proiect şi în Programul Naţional al Tineretului Liberal, pentru a fi perpetuat în cât mai multe şcoli, cluburi de dezbateri şi de idei, precum şi în alte cercuri de tineret.
Acesta a adăugat că ideea acestui proiect s-a născut în mintea sa încă din vremea când era licean şi a avut iniţiativa de a invita la şcoală câţiva foşti deţinuţi politici, dar, neavând un suportul logistic necesar, a fost nevoit să îl abandoneze după prima reuniune.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES


Observatorul de Covasna: Foștii deţinuţi politici le-ar putea vorbi tinerilor despre ororile comunismuluiPNL Sfântu-Gheorghe intenționează să le propună celor din Tineretul Național Liberal (TNL) să introducă în Programul Național un proiect referitor la dezbaterea comunismului, în cadrul unor ore și discuții speciale în acest sens, inclusiv în școli.
Președintele PNL Sfântu-Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat că tinerii prezentului cunosc prea puține despre comunism și despre ororile acestuia – inclusiv despre distrugerea și ”decapitarea” intelectualității din anii ’50, astfel că nu de puține ori această perioadă din istoria țării noastre este văzută ca fiind oarecum ”roz”.
Subliniind faptul că nici la orele de istorie din școli prea mult nu se stăruie pe cei 50 de ani de comunism ai României, Mădălin Guruianu vrea să inițieze o serie de discuții, dezbateri și cursuri la care să fie invitați membri ai Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România, oameni care au trecut prin comunism fiind victime ale acestui regim din cauză că nu s-au supus ideologiei acestuia.
”Vrem să organizăm întâlniri cu cei care au trăit comunismul, cu cei din Asociaţia foştilor deţinuţi politici, astfel încât acești oameni să poată povesti direct tinerilor prin ce au trecut, ce au trăit ei…”, a explicat Mădălin Guruianu.
Liderul PNL Covasna a arătat că această propunere către TNL-ul național se va face după alegerile din TNL Covasna, care vor avea loc pe 20 noiembrie; după acest moment, tinerii liberali covăsneni vor creiona mai multe idei și propuneri pe care le vor prezenta colegilor de la centru, în dorința și speranța ca acestea să fie cuprinse în Programul Național.

Radio Mureş: Lecţii de istorie despre perioada comunistă, cu foşti deţinuţi politici. 
  • Covasna, 02 noiembrie 2011

Lecţii de istorie despre perioada comunistă, cu foşti deţinuţi politici - acesta este proiectul iniţiat de preşedintele PNL Sfântu Gheorghe Mădălin Guruianu, care vrea să îl extindă la nivel naţional.
Guruianu a declarat că, din păcate, tinerii din ziua de azi ştiu prea puţin despre ororile comunismului, iar informaţiile cuprinse în cărţile de istorie studiate în şcoli nu sunt suficiente pentru a-şi forma o imagine reală despre acele vremuri, de aceea s-a gândit să organizeze o serie de cursuri la care să fie invitaţi membri ai Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România care au plătit cu ani grei de puşcărie îndrăzneala de a se opune regimului ori de a avea alte idei.
Guruianu e convins că dacă s-ar vorbi mai mult despre comunism atunci nimeni nu ar mai vedea în „culori roz" acea perioadă şi nu ne-am mai confrunta cu mitul „comuniştilor buni".
Acesta  a menţionat că va propune colegilor săi de partid să cuprindă acest proiect şi în Programul Naţional al Tineretului Liberal, pentru a fi perpetuat în cât mai multe şcoli, cluburi de dezbateri şi de idei, precum şi în alte cercuri de tineret.

Mara Deleanu


Comentarii