ÎMPREUNĂ CHIAR AM REUŞIT!

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat joi, cu majoritate de voturi, deschiderea unei linii de finanţare distincte din bugetul anului viitor pentru proiectele multiculturale.

Mădălin Guruianu, consilier local (PNL)
Propunerea a venit din partea consilierului PNL Mădălin Guruianu, care a declarat pentru AGERPRES că s-a zbătut aproape un an pentru reuşita acestei idei menite să apropie membrii comunităţilor etnice care trăiesc în judeţul Covasna.
În pledoaria ţinută în faţa consilierilor locali, Mădălin Guruianu a menţionat că votul lor este decisiv pentru viitorul întregii comunităţi.
”Putem să îi încurajăm pe cei care vor să muncim, să ne bucurăm şi să trăim împreună sau le cerem să acţioneze separat, ca două şine paralele de cale ferată. (…) Trebuie să ştiţi că din punct de vedere al tendinţei şi al viitorului, votul fiecăruia dintre dumneavoastră contează şi poate fi decisiv”, a spus Mădălin Guruianu.
În context, acesta a amintit că până acum Consiliul Local a finanţat proiectele menite să contribuie la păstrarea şi afirmarea valorilor şi tradiţiilor românilor, ale maghiarilor ori ale altor etnii, dar mereu separat, niciodată împreună, iar perpetuarea acestei practici nu va putea conduce la conlucrare, la cunoaşterea reciprocă, ci la segregare etnică.
”În opinia mea, cel mai mult contează mesajul pe care l-am transmis comunităţii locale prin deschiderea acestei linii de finanţare. (…) Desigur, trebuie făcute proiecte pentru păstrarea culturii, obiceiurilor şi tradiţiilor fiecărei etnii, dar şi proiecte comune, multiculturale, pentru a ne deschide unii faţă de alţii, de a ne apropia şi a ne cunoaşte”, a mai spus Mădălin Guruianu.


Observatorul de Covasna: Şi totuşi, CL sprijină multiculturalismul

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat ieri hotărârea privind sprijinirea activităţilor multiculturale şi interculturale.
Aşa cum era de aşteptat, şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Local Sfântu Gheorghe a avut discuţii aprinse. Pe ordinea de zi s-a aflat proiectul de hotărâre cu privire la sprijinirea activităţilor multiculturale şi interculturale, proiect care a primit aviz nefavorabil din partea Comisiei pentru Cultură a Consiliului Local. Militantul multiculturalismului în Sfântu Gheorghe, consilierul Mădălin Guruianu, a prezentat proiectul astfel: „Acest proiect, până la urmă, vrea în momentul de faţă să arate spre ce direcţie putem să ne îndreptăm. Ştiu foarte bine că nu există niciun ban, în momentul de faţă, prevăzut în buget. Ştiu foarte bine că urmează să încercăm să găsim o anumită sumă de bani, de aceea am şi pus întrebarea. Cum de bugetul din Sfântu Gheorghe poate fi mai bogat cu o sumă atât de mare, de peste un milion de lei noi? Până la urmă, este vorba de o tendinţă, este vorba despre cei 25.000 de lei pe care i-am solicitat încă de anul trecut, în discuţiile pe care le-am avut şi cu o parte dintre dumneavoastră, şi cu domnul primar. Este, până la urmă, o chestiune pe care mi-o doresc foarte mult, şi cred că ar trebui să ne-o dorim fiecare dintre noi.”
Consilierii PCM, dar şi Rodica Pârvan (PSD), au fost împotriva acestui proiect de hotărâre, şi şi-au susţinut punctul de vedere şi în plen. „Acest tip de proiecte de multiculturalitate nu funcţionează nicăieri în Europa. Deci, are rost să ne asumăm o tendinţă care nu mai este populară? Merită să ne gândim şi la acest aspect, pentru că, din păcate, sub semnul multiculturalităţii se realizează multe lucruri care sunt în defavoarea populaţiei autohtone. Deci, în acest sens, eu consider că nu e nevoie de înfiinţarea unui fond separat” – a spus consilierul PCM Bereczki Kinga. Consilierul Rodica Pârvan este de părere că o astfel de iniţiativă este o simplă speculaţie, şi a cerut ca înainte de a adopta hotărârea, proiectul să se mai discute în comisii pentru a lămuri câteva noţiuni.
Până la urmă, proiectul de hotărâre care priveşte finanţarea evenimentelor culturale organizate de către români şi maghiari, împreună, a trecut cu 11 dintre cei 18 de consilieri prezenţi votând „pentru”.

Comentarii