24 iunie 2011

"SAINT GEORGE, BIKE FRIENDLY CITY" - Susţin proiectul Ambasador Umbrela Verde în blogosferă!

‘Care crezi ca sunt cele mai importante măsuri pe care autorităţile şi locuitorii ar trebui să le ia pentru a îmbunătăţi calitatea mediului din oraşul tău?’


Sunt multe direcţii în care ar merita investit timp, energie şi fonduri, de la promovarea reciclării şi a tot ce ţine de zona refolosirii deşeurilor, până la acţiunile de promovare a practicilor ecologice, atât la nivelul scăderii tăierii pădurilor, plantării copacilor, dar şi al înmulţirii parcurilor şi a locurilor verzi dintr-un oraş... dar eu am ales să vorbesc în acest moment despre promovarea mersului pe bicicletă, o alternativă cred extrem de bine venită la nivelul unei comunităţi ca a noastră. 
Cred că în scurtă vreme Sfântu Gheorghe poate deveni "SAINT GEORGE, BIKE FRIENDLY CITY" prin acţiuni de conştientizare a importanţei mersului pe bicicletă, prin critical mass-uri şi marşuri pe bicicletă, cu adăugarea a multor kilometri de piste pentru biciclişti, cu oferirea de avantaje întreprinzătorilor care încurajează asta prin instalarea de stative pentru biciclete şi mai ales prin implicarea a cât mai multor persoane din comunitate către mersul pe bicicletă prpriu-zis, dar şi către promovarea unui asemenea stil nu numai în rândul tinerilor, dar şi al adulţilor. Grupul de iniţiativă BIKE WALK SEPSI se alătură şi doreşte "să pună umărul" alături de toate persoanele fizice, ONG-urilor, persoanele juridice, instituţiile şi autorităţile care au promovat şi suntem convinşi că o vor face şi de-acum încolo, mersul pe bicicletă în Sântu Gheorghe.

în scurt timp va facebook/ul Umbrela Verde se va vota pentru idei de genul acesta şi să sperăm că această postare va atrage mulţi iubitori ai bicicletei din Sfântu Gheorghe, dar nu numai...sic! BRAVO UMBRELA VERDE!

22 iunie 2011

UDMR va ieşi de la guvernare şi "se va recalibra" pe un discurs naţionalist

Mediafax - Lider PNL Sfântu Gheorghe: UDMR va ieşi de la guvernare şi "se va recalibra" pe un discurs naţionalist

Liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, consideră că UDMR va încerca să forţeze adoptarea Statutului minorităţilor, apoi va ieşi de la guvernare şi "se va recalibra" pe un discurs naţionalist, inclusiv campaniile electorale din 2012 "urmând să fie bruiate" de subiectul Ţinutului Secuiesc.
Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că reorganizarea administrativă a ţării, respectiv subiectul Ţinutului Secuiesc, sunt teme nu numai false, ci complet în afara oricărei logici, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit liderului PNL Sfântu Gheorghe, Traian Băsescu "a manipulat din nou" opinia publică, ducând-o către un subiect care nu se află pe ordinea de zi a Parlamentului şi "nici nu va putea să se afle", doar pentru a ascunde anumite probleme cu adevărat reale.
"Prinzând cumva din zbor trenul acesta, UDMR i-a convenit foarte mult discuţia despre Ţinutul Secuiesc, fără să-şi dea seama că este doar o capcană pentru a ieşi de la guvernare, întinsă de Traian Băsescu", apreciază Guruianu.
Potrivit acestuia, UDMR preia acum din plin acest subiect pentru că i se pare că ar fi o oportunitate bună de a fi adoptat, pe ultima sută de metri, Statutul minorităţilor.
Liderul PNL Sfântu Gheorghe a subliniat că despre statutul minorităţilor nu s-a discutat cu adevărat la nivelul opiniei publice, dar proiectul ar putea să treacă "pur şi simplu pe sub masă".
Guruianu este de părere că proiectul statutului minorităţilor ar putea fi adoptat, forţat de Uniune, doar în urma unui troc politic între PDL şi UDMR, însă nu va fi însuşit cu adevărat nici de români, nici de maghiari, şi va fi modificat ulterior în urma unor amendamente.
Potrivit sursei citate, UDMR va încerca să forţeze adoptarea proiectului legii statutului, după care va considera că este oportun să iasă de la guvernare din cauza reorganizării administrative.

"Este praf în ochi şi UDMR cred că va prinde acest tren şi va considera că este bine pentru ea, din punct de vedere electoral, să iasă de la guvernare şi să se recalibreze pe un discurs naţionalist, care, din punctul meu de vedere, va face foarte mult rău în această zonă. UDMR este principala vinovată pentru că a marşat la această idee, iar capul răutăţilor şi tatăl manipulării este Traian Băsescu", a afirmat preşedintele PNL Sfântu Gheorghe.
Potrivit lui Guruianu, campaniile electorale din 2012, atât pentru alegerile locale, cât şi pentru cele generale, "vor fi bruiate masiv" de discuţia despre Ţinutul Secuiesc.
În ce priveşte reorganizarea administrativă, liderul PNL Sfântu Gheorghe este de părere că declaraţiile "contrare şi nefericite" ale reprezentanţilor UDMR şi PDL despre Ţinutul Secuiesc arată că mai există 'o zonă latentă de naţionalism dur".
"Declaraţiile contrare şi nefericite atât ale reprezentanţilor UDMR, cât şi ale liderilor PDL pe subiectul Ţinutului Secuiesc m-au făcut să-mi aduc aminte că mai există încă, din păcate, o zonă latentă de naţionalism dur. Naţionalism care abia aşteaptă să fie redeşteptat, în ciuda loviturilor dure pe care le-a primit în ultimii ani de la alegători, conştienţi din ce în ce mai mult de retorica găunoasă, fără alt sens şi scop decât a aduna voturi prin manipularea ideii de «duşman comun»", a afirmat preşedintele PNL Sfântu Gheorghe.
Potrivit acestuia, Sfântu Gheorghe este o oază de normalitate şi bun simţ, unde maghiarii şi românii chiar se simt bine împreună, adăugând că diversitatea este creatoare de tensiuni, dar majoritatea sunt constructive şi ţin de necunoaştere.
"Aşa că, fraţii mei maghiari şi români deopotrivă, aflaţi vremelnic în funcţii de conducere sau în rol de formatori de opinie, încercaţi să vă îndepărtaţi de discursuri veninoase şi de teoria «bătutului cu pumnul în masă», pentru că adevăratele consecinţe pot fi dezastruoase pentru noi toţi şi nu va rămâne loc de învingători şi învinşi", a conchis Mădălin Guruianu.

Fratele meu maghiar sau de ce nu cred în “duşmanul comun care ne uneşte”Întotdeauna am fost adversarul legitimării discursului propriu doar prin adversitate, prin opoziţie, prin viziuni egocentriste de tip ori cu noi, ori împotriva noastră. Fără măsuri constructive, pozitive, fără valori în care să crezi cu ardoare, pe care să le promovezi, pe care să eventual să le iniţiezi sau la care să participi cu entuziasm şi să le împărtăşeşti cu alţii…
Consecvent cu vorbele şi faptele mele, mă revolt în acest moment pe toţi cei care vor să inflameze publicul, indiferent că se află în Bucureşti sau la Sfântu Gheorghe. Nu pot fi de acord nici cu reacţia exagerată a unor formatori de opinie care interpretează şi răstălmăcesc mesajele, neînţelegând aproape nimic din problematica zonei noastre, asta când nu sunt de-a dreptul provocatori. Declaraţiile contrare şi nefericite atât ale reprezentanţilor UDMR, dar şi ale liderilor PDL pe subiectul Ţinutului Secuiesc m-au făcut să-mi aduc aminte faptul că mai există încă, din păcate, o zonă latentă de naţionalism dur. Naţionalism care abia aşteaptă să fie redeşteptat, în ciuda loviturilor dure pe care le-a primit în ultimii ani de la alegători, conştienţi din ce în ce mai mult de retorica găunoasă, fără alt sens şi scop decât a aduna voturi prin manipularea ideii de „duşman comun”. Asta nu mai pot suporta şi sper ca oamenii din comunităţile mixte să nu mai înghită asemenea erori grosolane de logică. Oraşul în care trăiesc, Sfântu Gheorghe, a devenit rapid o oază de normalitate şi bun simţ, un loc binecuvântat de Dumnezeu pentru maghiari şi români deopotrivă, un loc în care din ce în ce mai mulţi oameni, indiferent de vârstă, etnie, religie, îşi pun energiile în valoare, pentru binele comunităţii. De fapt nici nu are cum să fie altfel... Oamenii chiar se simt bine împreună, diversitatea este creatoare de tensiuni, dar majoritatea sunt constructive şi ţin de necunoaştere, nu de rea-voinţă...
Aşa că, fraţii mei maghiari şi români deopotrivă, aflaţi vremelnic în funcţii de conducere sau în rol de formatori de opinie, încercaţi să vă îndepărtaţi de discursuri veninoase şi de teoria „bătutului cu pumnul în masă”, pentru că adevăratele consecinţe pot fi dezastruoase pentru noi toţi şi nu va rămâne loc de învingători şi învinşi... reflectaţi, vă rog la delicateţea, calmul, diplomaţia şi umorul de care trebuie să dai dovadă într-un cuplu pentru a-l face să meargă în ciuda problemelor apărute, apoi înmulţiţi-l de câteva sute de mii de ori, atâţi câţi trăim pe aceste meleaguri şi vă veţi apropia de imaginea corectă a empatiei de care trebuie să daţi dovadă în fiecare dintre declaraţii, în fiecare dintre fapte... aceasta ar însemna că aţi redescoperit normalitatea... şi că vă pasă de ceilalţi, oricare ar fi ei...români, maghiari, romi, protestanţi, ortodocşi, catolici... până atunci vă invit să vă alăturaţi campaniilor pozitive de promovare a normalităţii în oraşul Sfântu Gheorghe, pentru că nu ştiu alţii cum sunt, dar eu IUBESC Sfântu Gheorghe! Sepsiszentgyörgy, én SZERETLEK! I LOVE Saint George!