12 octombrie 2011

Deputatul UDMR de Covasna, Marton Arpad luptă împotriva integrităţii


Infestaţi probabil de atmosfera de la Centru, în care “combinaţiile sunt la putere”, juriştii UDMR din Parlament încearcă din când în când să tragă perdele de fum pentru a nu se vedea adevărata faţă a “politicienilor maghiari descurcăreţi”.  De data asta este vorba de suita de propuneri ale domnului deputat de Covasna, Marton Arpad, prin care practic se “desfiinţează Agenţia Naţională de Integritate”, potrivit  secretarului general ANI, Horia Georgescu. Mi-am permis să generalizez, deoarece UDMR nu este la prima tentativa de a restrânge competenţele ANI. In iunie 2010 senatorul Gyorgy Frunda a reusit sa impuna cateva amendamente care practic amputau preogative ANI.  Prevederile legii elimnate de senatorul Frunda au fost reintroduse de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor iar legea a fost votata cu toate articolele ulterior.  Inca inainte ca ANI sa functioneze UDMR a contestat vocal atributiile si necesitatea institutiei. In 2006 tot UDMR a fost partidul care a propus amendamente in parlament prin care atributiile ANI sa fie reduse şi tot Marton Arpad a fost varful de lance al UDMR pentru restrangerea atributiilor ANI. Recent, doi deputaţi UDMR investigaţi de ANI, Andras Mate şi Petru Lakatos, au trimis Agen­ţiei o serie de scrisori dure, în care au acuzat inspectorii de calomnie şi rea-credinţă şi le-au cerut să justifice sumele cheltuite cu anchetarea lor. Lakatos este, de altfel, parlamentarul care a cerut micşorarea bugetului ANI şi recent a fost recompensat cu funcţia de consilier la Curtea de Conturi a României.


Deputatul Alina Gorghiu, presedintele Comisiei de Justitie a liberalilor a declarat clar şi ferm poziţia Partidului National Liberal de a nu sustine si nu  vota amendamentele de modificare a Legii Agentiei Nationale de Integritate depuse de UDMR in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor.

Ce vrea UDMR si de ce sunt grave modificările cerute de aceştia? 


-         - eliminarea declaratiilor de avere pentru candidatii la orice tip de alegeri
-         - eliminarea posibilitatii ANI de a cere informatii de la institutiile statului pentru verificarea averilor
-         - eliminarea obligatiei de a afisa declaratiile de avere pe site-ul institutiei.
-         contractele incheiate de o persoana aflata in conflict de interese si care fac obiectul conflictului de interese nu mai sunt anulate.
-         - eliminarea posibilitatii de a declara starea de incompatibilitate pentru un ales sau functionar in declaratia caruia s-au determinat, in urma investigatiei ANI, diferente majore intre averea declarata si cea reala.. 

      Nu cred că tânărul preşedinte al UDMR, Kelemen Hunor, poate fi de acord cu aceste practici împotriva angajamentelor pe care România şi le-a luat în faţa Uniunii Europene şi sper că se va delimita de iniţiativele colegului său deputat de Covasna, Marton Arpad.


Am completat fără nici o problem până acum declaraţiile de avere şi interese cerute de lege şi mai ales, ca orice candidat la alegerile de anul viitor sunt foarte interesat de competiţia corectă şi de aceea am dorit să atrag atenţia asupra acestei modificări complet nefericite a legii.

10 octombrie 2011

Pentru natură sau pentru suflet?


La cei 550 de ani ai săi, Sfântu Gheorghe a arătat anul acesta ca un oraş extraordinar de plin de viaţă! Evenimentele legate de aniversare au atins un nou punct culminant în ultimul sfârşit de săptămână din septembrie, când am avut în numai 3 zile de toate pentru toţi: Critical Mass, Festivalul Toamnei - cu târg, meşteşugari, concerte, fanfară, organizaţii civile, dar şi multe acţiuni pentru copii, plus Zilele Teatrului Masca, vernisaje artistice la Casa cu Arcade şi la Arcuş, premieră la Teatrul Tamasi Aron, spectacole la Studio M şi marea acţiune ecologică la nivel naţional „Let’s do it, Romania!”
Mii de oameni au participat la evenimentele enumerate mai sus, iar ceea ce a rămas peste toate a fost impresia de bucurie şi împlinire că se poate, că putem face anumite acţiuni ÎMPREUNĂ şi mai ales că genul acesta de acţiuni au succes! Fără conotaţii strict entice şi segregaţioniste, fără discriminări şi lucruri denaturate de către cei care vor să se folosească de noi toţi, maghiari şi români deopotrivă, tensionând inutil zona. Comunitatea noastră cred că a dat încă odată măsura adevăratei sale valori, organizând extrem de civilizat o mulţime de evenimente de amploare, care ne pot aduce din nou în atenţia celorlalţi mult mai mult şi mult mai bine decât întreţinutele artificial conflicte interetnice.
Am fost foarte mândru de sutele de participanţi care au pedalat cei 10 km prin oraş pentru a atrage atenţia împotriva poluării şi pentru promovarea mersului pe bicicletă, dar şi de miile de covăsneni prezenţi cu mic şi mare la cel de-al doilea an de “Let’s do it, Romania!”, campanie în care s-au adunat din nou, tone de mizerie şi s-a atras atenţia asupra gunoaielor din jurul oraşelor, celebrele “spaţii de grătar”…
Ambele vernisaje din week-end au adus calitate şi bun gust, atât cel de fotografie de la Casa cu Arcade, marca artiştii locali Henning Janos şi Vargyasi Levente, dar şi cel de la Arcuş din Galeria din Grajd, al pictoriţei din Bacău, Luminiţa Radu.
 Extrem de sensibil şi “Fragil”, spectacolul cu acelaşi nume de la Studio M, unde timp de o oră, actorii / dansatorii reuşesc să aducă o emoţie rară în sufletele spectatorilor. Regret că n-am ajuns la cea mai recent premieră de la Tamasi Aron, în regia directorului instituţiei, regizorul Bocsardi Laszlo, dar până luna viitoare promit să vă împărtăşesc opiniile cu privire la aceasta.
Unele dintre întâlnirile de suflet pentru mulţi dintre iubitorii de artă din Sfântu Gheorghe, au fost cele 4 reprezentaţii ale celor de la Teatrul Masca, două în Castelul din Arcuş şi două în Parcul Elisabeta din centrul oraşului Sfântu Gheorghe.
Feţele zâmbitoare, acţiunile cu sens şi scop, atât pentru suflet, dar şi pentru mediul înconjurător au fost ingredientele necesare care au făcut ca această a cincisutecincizecea toamnă să debuteze extraordinar pentru Sfântu Gheorghe!  Felicitări, tuturor iniţiatorilor, dar mai ales participanţilor!

*(text publicat bilingv în singura revistă pentru oameni pozitivi din judeţ, HALLO, numărul din octombrie)