29 octombrie 2011

Manifest pentru speranţă
Ce resorturi interioare te mai pot face să-ţi doreşti să rămâi în joc? Să lupţi pentru o comunitate mai bună? Cât de solid înrădăcinată trebuie să-ţi fie încrederea în oameni astfel încât să poţi suporta cu stoicism derapajele celor care ne conduc? Culmea este că multora li se pare aproape normal să se întâmple asta şi nici măcar nu mai au puterea să se revolte.
Fac parte din generaţia care imediat după 1989 a ieşit constant în stradă, când lucrurile chiar erau delicate, când Securitatea, minerii sau “tovarăşii de bine” chiar puteau să te sperie şi o făceau. Dar milioane de oameni, majoritatea tineri şi foarte tineri, nu se gândeau la repercursiuni. Sperau să forţeze schimbarea în bine a lucrurilor. Nu ne păsa dacă pierdem sau câştigăm, important era să transmitem mesajul că suntem prezenţi, că ne pasă de ceea ce se întâmplă în jur, că nu vom lăsa lucrurile să se ducă înspre rău, că nu vom pleca aiuriţi capetele.
Ce s-a ales astăzi din toată această atitudine? Ştiu că dezamăgirile au fost mari de-a lungul celor 20 de ani, dar de ce majoritatea a ales să se retragă tăcut din prim plan? De ce am considerat că “statul în spate” şi “vorbitul pe la colţuri” ajută mai mult decât lupta deschisă? De ce nu ne mai afirmăm cu putere valorile şi credinţele? Oare nu le mai avem sau nu mai credem în ele? De ce nu ne asociem mai mulţi pentru a schimba actuala mentalitate depăşită că “nimic nu poate fi schimbat”?
Am fost încă din studenţie implicat în politica adevărată, adică în “implicarea în viaţa cetăţii” şi n-am putut sta pur şi simplu liniştit în banca mea, privind doar cum ceilalţi fac şi desfac realităţile din jur. Nu întâmplător deviza mea a devenit “răul înfloreşte când oamenii buni nu fac nimic”, a lui Burke. Provocarea mea acum pentru voi toţi cei din jur sunt câteva simple întrebări: De ce vă mulţumiţi cu o stare evident proastă a lucrurilor? De ce v-aţi potolit? De ce nu mai credeţi că lucrurile se pot schimba? De ce aţi îmbătrănit înainte de vreme? De ce aţi ajuns să vă împăcaţi cu soarta? De ce neimplicarea o vedeţi ca pe o o soluţie? De ce nevotând credeţi că faceţi o mare faptă de curaj? De ce credeţi că înjurătura în barbă îi atinge pe mai marii zilei? De ce luaţi de bune vorbele “toţi sunt la fel, nimeni nu are soluţii”? De ce nu vii TU cu soluţii? De ce nu le propui, de ce nu le promovezi? De ce nu îi sileşti pe ceilalţi să ţi le ia în considerare? Să le asculte, să le corecteze, poate, şi într-un final să le pună în practică, spre binele nostru al tuturor ca şi comunitate?
Pentru toţi cei în care n-a murit speranţa, pentru cei care mai cred că a respira nu e un act de curaj, pentru cei care mai cred că pot ridica privirea spre cer, neuitând de unde au pornit, dar fixându-şi ţeluri spre înainte, pentru cei care cred că fiecare dintre noi trebuie să fim schimbarea pe care ne-o dorim în lume, vă invit să acţionăm! Oriunde puteţi şi mai ales, acolo unde doriţi şi ştiţi că puteţi face ca lucrueile să funcţioneze mai bine! Să vă implicaţi şi să vă pese de ceea ce vă înconjoară! Să nu înghiţiţi pe nemestecate idei preconcepute, prejudecăţi stupide şi fără sens! Să puneţi argumentele mai presus de frazele frumos meşteşugite şi să acţionaţi în consecinţă! Să vă adunaţi în grupuri şi să loviţi constant dar sigur incompetenţa oriunde ea îşi arată faţa!
La sfârşitul acestor rânduri vin cu o veste bună, care sper să vă dea încrederea maximă să faceţi toate acestea. Nu este necesar să fiţi majoritari. Nu vă temeţi niciodată că sunteţi puţini. Nu este necesar să faceţi parte din curentul dominant. O comunitate poate fi salvată prin acţiunea unora, a câtorva. Numai zece oameni buni ar fi fost de-ajuns să salveze cetatea în care răul era dominant, spune Biblia. Poţi fi socotit între acei 10?

Mădălin Guruianu, 
Sfântu Gheorghe, octombrie 2011

  

26 octombrie 2011

Mesaje PNL în campanie - bilingve, pro comunitate şi fără tentă etnică


Agerpres - Covasna: Mesaje PNL în campanie - bilingve, pro comunitate şi fără tentă etnică

Liberalii covăsneni şi-au stabilit principalele coordonate ale mesajelor din cadrul viitoarei campanii electorale pentru alegerile locale - bilingve, pro comunitate şi fără conotaţii etnice.
Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu a declarat miercuri pentru AGERPRES că 'în judeţul Covasna bilingvismul nu este numai necesar, ci şi obligatoriu din respect pentru populaţia maghiară, majoritară în zonă'.

Acesta a mai adăugat că în campanie se va pune accent pe promovarea unor mesaje pozitive şi procomunitate. În acest context, a ţinut să menţioneze că liberalii nu vor face comentarii răutăcioase şi jignitoare la adresa celorlalte partide ori competitori, iar dacă vor avea ceva de spus îşi vor asuma şi susţine deschis punctele de vedere, inclusiv pe internet.
'Ne vom asuma toate comentariile cu nume şi prenume, nu aşa cum fac alţii sub anonimat', a spus Mădălin Guruianu.
Nu în ultimul rând, liderul PNL a menţionat că unul dintre principalele mesaje în campania electorală se va axa pe colaborarea dintre români şi maghiari pentru eliminarea incompetenţei şi criteriului etnic din viaţa publică.

'Cheia de bază este ceea ce noi susţinem de o vreme şi anume o colaborare intensă între români şi maghiari şi darea la o parte, practic, a naţionalităţii. Să nu mai permitem ascunderea incompetenţei în spatele etniei (...) N-o să apărăm un român doar pentru că este român dacă nu este potrivit pentru un anume post şi cerem şi partenerilor noştri maghiari să nu apere un maghiar doar pentru că este maghiar în condiţiile în care este incompetent (...) Acesta va fi unul dintre mesajele în jurul căruia se va construi întreaga campanie', a mai spus Mădălin Guruianu.
În baza unei decizii luate la nivel central de conducerea USL, PNL va face nominalizările pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Covasna şi pentru cea de primar al municipiului Sfântu Gheorghe, pentru aceste două funcţii fiind vehiculate numele profesorului universitar Cziprian Lorand, respectiv al lui Mădălin Guruianu.

"Ţara am luat-o cu împrumut de la copiii noştri"

Zile extrem de pline după week-end-ul de la Orăştie / Cugir... ieri dimineaţă am depus o coroană din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Armate şi apoi am onorat invitaţia domnului comandant Cristea la dineul de la Casa Armatei... de la 13 am fost doar pentru o oră prezent la şedinţa Comisiei Juridice a Consiliului Local, pentru că de la 14 a trebuit să ajung la Consiliul de Administaţie din Colegiul Naţional Mihai Viteazul, cu subiecte firbinţi pe ordinea zilei, legate de rectificările la buget şi de reorganizarea reţelei şcolare şi implicaţiile acesteia la nivelul comunitpţii locale. După ora 16 am reuşit să ajung la PNL unde am pregătit şedinţa organizaţiei municipale, care a avut loc între 17 şi 18.30, cu transmiterea datelor suplimentare obţinute în deplasările de la sfârşitul săptămânii, dintre care cea mai importantă este organizarea la Sfântu Gheorghe a Conferinţei Teritoriale a Tineretului Naţional Liberal în data de 20 noiembrie. Seara am încheiat-o cu dicuţii generale, dar şi aplicate asupra viitorului an electoral 2012, care sperăm să aducă în prim-plan oameni tineri şi mai ales mentalităţi normale şi implicate în viaţa comunităţii! ... abia seara am reuşit să văd "King's speech" ţinut astăzi în Parlament şi mi-a rămas în cap fraza "ţara nu e o moştenire de la părinţii noştri, ci una pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri."... dacă toţi am gândi aşa...
astăzi e ziua mamei şi a Cristinei, dar avem şi conferinţă de presă, de la 12, împreună cu Corina Bote, preşedinte TNL Covasna şi membru în Biroul Politic Naţional al TNL, apoi şedinţă de la 16 la Comisia de Tineret şi Sport în Consiliul Local, iar de la 17 la Filiala Judeţeana a PNL şi abia mâine e şedinţa de plen a Consiliului Local şi seara extrem de plăcuta întâlnire de la Clubul de Debate...

24 octombrie 2011

Week/end cu liberali la Orăştie şi Cugir...

Sfârşitul de săptămână m-a găsit în deplasare cu mai mulţi colegi liberali, vineri şi sâmbătă la Orăştie, cu secretarii şi comunicatorii din organizaţii şi duminică la Cugir, la întâlnirea cu tinerii liberali. Eficienţă, brain-storming, exemple de bună practică dar şi destindere au fost conceptele în jurul cărora am petrecut cele 3 zile, în urma cărora am venit acasă cu un suflu nou pe care sper să-l transmit şi colegilor din judeţ şi celor din Sfântu Gheorghe, plus data concretă a alegerilor din TNL Covasna, 20 nov 2011, fix la o zi după şedinţa lunară a TNL, din 19 nov. de la Cluj... să sperăm că vom avea oaspeţi mulţi pentru că este nevoie de suflul tinerilor din ce în ce mai mult şi mai apăsat în politicile locale, dar şi în cele de la nivel naţional, acolo unde a noastră Corina Bote a făcut deja pasul, devenind în premieră pentru judeţul Covasna, membru în Biroul Politic Naţional al TNL... Am avut şi discuţii teoretice şi ateliere de lucru, dar şi Treasure Hunt, plus decizii care trebuie instituite în scurt timp în filialele teritoriale...
Felicitări organizatorilor evenimentelor, în special domnilor Eduard Helvig - secretar general PNL, Dan Mihalache - director comunicare PNL şi Mircea Moloţ, preş C.J. Hunedoara şi nu ne rămâne decât să sperăm că vor da roade astfel de întâlniri...
LIBERALISMUL CONTEAZĂ!
 câteva fotografii aici