19 noiembrie 2011

Lunea Cărţilor vă invită la „Prăjiturele de buzunar”


Luni 21 noiembrie de la ora 5 seara, librăria Ex Libris din Sfântu Gheorghe va fi gazda unei noi lansări de carte pentru cititorii în limba română. Am avut deja trei întâlniri de club, cea de lunea trecută cu relansarea volumului de eseuri „Picătura din cer”, de Mădălin Guruianu şi două în zilele de joi, cu autorii de carte în limba maghiară, Sylvester Lajos şi Bogdán László.
De data aceasta, cei cărora le e dragă cartea, se pot întâlni cu Horia Kraus şi cu sensibilele sale gânduri despre comunitatea locală şi nu numai în mica, dar preţioasa colecţie de idei, intitulată „Prăjiturele de buzunar”. După lansare, iubitorii de carte sunt invitaţi să continuăm discuţiile la un ceai fierbinte fix vis-a-vis de librărie, la „Bastion”.
Programul „Lunea Cărţilor”, preluat de la fosta Librărie „Pentru Comunitate” se doreşte a fi un proiect interactiv de promovarea a lecturii prin schimburi de cărţi, recomandări directe, discuţii libere pe marginea cărţilor citite, urmând ca ulterior să se ajungă chiar şi la un soi de cenaclu literar local, prin invitarea celor care mai scriu în comunitatea noastră, sau prin alte părţi.

Mădălin Guruianu,
Librăria EX LIBRIS Sfântu Gheorghe, str. Oltului, nr. 7
Coordonator “Lunea Cărţilor”, “Sfântu Gheorghe, schimb de cărţi”

17 noiembrie 2011

SHORTCUT student contest

Mesagerul De Covasna: Provocare inedită: SHORTCUT – student contest

Aa Alina Costache, noiembrie - 17 - 2011

În perioada 2-4 decembrie, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna, în parteneriat cu Primăria Sfântu Gheorghe, Asociaţia Culturală şi de Tineret Regös şi Asociaţia de Tineret Ecou, organizează proiectul SHORTCUT – student contest.


 
Proiectul se adresează studenţilor din Sfântu Gheorghe plecaţi la studii în diversele centre universitare din ţară, acesta desfăşurându-se  sub forma unui concurs care promovează interacţiunea. Aşadar, se vor organiza echipe formate din 5 studenţi, dintre care maximum 2 trebuie să fie născuţi în Sfântu Gheorghe. Aceştia vor aduce cu ei, pe perioada 2-4 decembrie, încă 3 studenţi din centrul universitar în care învaţă.
Potrivit organizatorilor, scopul proiectului este crearea unei platforme de întâlnire pentru studenţi români şi maghiari, cu ajutorul unei întreceri în cadrul căreia  îşi pot demonstra abilităţile privind rezolvarea problemelor, dar totodată  îşi pot testa curajul, stăruinţa şi caracterul într-o mică comunitate, echipa.
„Concursul este conceput pentru a cunoaşte cumva oraşul, pentru a încerca să interacţioneze cu destul de multe  activităţi interesante pe care le propune Sfântu  Gheorghe. Tinerii studenţi vor interacţiona cu teatrele, cu biblioteca, cu ansamblurile de dans, cu sportul etc. Programul este gândit pentru a fi interactiv. Bineînţeles, vor avea parte de provocări, vor trage la sorţi la care dintre instituţii se duc. Ideea e să interacţioneze cât mai mult cu oraşul Sfântu Gheorghe, aşa cum este el în ansamblul format dintr-o comunitate de maghiari şi români deopotrivă”, ne-a explicat Mădălin Guruianu, preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport din cadrul Consiliului Local, şi totodată, unul dintre organizatori.
Concursul este conceput pentru 16 echipe. Potrivit organizatorilor, 4 echipe trebuie să fie formate din studenţi care învaţă la universităţile din Cluj-Napoca, alte 4 echipe din studenţi care învaţă la universităţile din Braşov, 3 echipe formate din studenţi care învaţă la universităţile din Bucureşti, 3 echipe formate din studenţi care învaţă la universităţile din Târgu Mureş, o echipă formată din studenţi care învaţă la universităţile din Timişoara sau Odorheiu Secuiesc sau Gheorgheni, şi o echipă formată din studenţi care învaţă la universităţile din Miercurea Ciuc.
Găzduirea studenţilor musafiri este responsabilitatea celor doi participanţi originari din Sfântu Gheorghe. Pe durata concursului, organizatorii asigură o masă caldă pe zi, iar la sfârşit promit multe premii. În plus, în ultima zi aceştia le-au pregătit tinerilor studenţi o mulţime de activităţi relaxante, în mai multe puncte din oraş considerate puncte de atracţie (Piscina oraşului,  Bowling Center etc).
Doritorii se pot înscrie la  concurs până în data de 21 noiembrie, trimiţând un e-mail la adresele regosegyesulet@gmail.com sau guruianu@gmail.com: “Nu există taxe de înscriere,  dar organizatorii îşi rezervă dreptul de a alege concurenţii pe baza CV-urilor şi a unor scrisori de intenţie pe care aceştia le vor înainta către organizatori, pentru că evident, ne dorim oameni care sunt din Sfântu Gheorghe, cel puţin doi dintre ei, dar care au ceva de oferit acestui oraş. În acelaşi timp, şi oraşul vrea să-i  premieze cumva cu această ocazie oferindu-le trei zile, după părerea noastră, pline de distracţie şi de interacţiune cu mai multe lucruri cu care ne mândrim în acest oraş”, a încheiat Mădălin Guruianu.Observatorul de Covasna: Proiect Shortcut la Sfântu Gheorghe


Centrul de Cultură al judeţului Covasna, Asociaţia Regős şi Asociaţia de Tineret Ecou organizează în perioada 2-4 decembrie un concurs interactiv destinat studenţilor. Sunt aşteptate echipe formate din cinci persoane, dintre care două să fie din Sfântu Gheorghe, iar restul din marile centre universitare din ţară. După ce echipele sunt formate, acestea se vor întrece într-un concurs interactiv de cunoaştere a oraşului. Echipele vor merge la instituţiile din oraş, unde vor purta discuţii cu angajaţii, acesta fiind drumul prin care vor cunoaşte oraşul. În ultima zi de concurs, studenţii vor fi răsfăţaţi cu program la piscină, bowling sau saună. Preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport din Consiliul Local, Mădălin Guruianu, este de părere că după această experienţă toţi participanţii se vor îndrăgosti de oraşul Sfântu Gheorghe. Nu se percepe taxă de participare, iar organizatorii îşi rezervă dreptul de a alege membrii echipelor pe baza unui CV şi o scrisoare de intenţie care trebuie trimise pe una dintre următoarele adrese de e-mail: guruianu@gmail.com sau regoselet@gmail.com.
 

Radio Mureş: Centrul de Cultură al judeţului Covasna, în parteneriat cu două organizaţii nonguvernamentale din Sfântu Gheorghe, a lansat astăzi proiectul „Shortcut”.
  • Mara Deleanu, Covasna, 16 noiembrie 2011
Acesta îşi propune să valorifice multiculturalitatea specifică zonei, dar şi să promoveze potenţialul acesteia prin intermediul unor tineri studenţi înscrişi la mai multe centre universitare din ţară.
Proiectul se va derula sub forma unui concurs la care se pot înscrie 16 echipe formate din câte cinci studenţi, dintre care doi trebuie să fie obligatoriu originari din municipiul Sfântu Gheorghe.
Participanţii vor fi supuşi unor teste prin care îşi vor putea demonstra abilităţile, deprinderile şi caracterul, dar în acelaşi timp vor avea ocazia de a cunoaşte mai îndeaproape municipiul Sfântu Gheorghe şi obiceiurile comunităţii locale.
Organizatorii au impus obligativitatea ca patru echipe să provină de la universităţile din Cluj Napoca, patru din Braşov, câte trei din Bucureşti şi Târgu Mureş, una din Miercurea Ciuc şi  una din Timişoara, Odorheiul Secuiesc sau Gheorgheni.
Mădălin Guruianu, unul dintre organizatorii evenimentului, a declarat că acest proiect are o miză foarte importantă, deoarece tinerii studenţi ar putea deveni pe viitor „vectori de imagine" ai municipiului Sfântu Gheorghe.
Competitia va avea loc  în perioada 2-4 decembrie, dar termenul limită de înscriere este 21 noiembrie.

16 noiembrie 2011

Mesagerul de Covasna

La Ex Libris, mai aproape de cultură

Adaugat: noiembrie - 16 - 2011
La începutul săptămânii, Librăria Ex Libris din Sfântu Gheorghe a fost gazda unei duble relansări pentru cititorii în limba română: relansarea programului Lunea Cărţilor”şi relansarea volumului de eseuri „Picătura din cer”, al lui Mădălin Guruianu.
Prin relansarea volumului său „Picătura din cer”, Mădălin Guruianu a dat startul lansărilor la Librăria Ex Libris. În fiecare luni, iubitorii lecturii vor fi aşteptaţi la librărie unde va avea loc un club de carte. Astfel, preţ de câteva minute, covăsnenii vor avea ocazia să asiste la scurte prezentări de carte, în cadrul cărora, vor fi prezenţi atât scriitori locali, cât şi scriitori naţionali:


Mădălin Guruianu
“Cel mai important e că se lansează o idee, o idee care sper să continue (…) Avem autori locali pe care e păcat să nu îi punem în valoare. Bineînţeles, vom invita şi autori de la Braşov şi de la Bucureşti. Sper ca până la urmă librăria să devină un loc de întâlnire, iar «Lunea Cărţilor» să devină un fel de obicei”.
În ceea ce priveşte relansarea cărţii, acesta ne-a spus că a fost impresionat de faptul că a avut alături atât de mulţi prieteni: “În primul rând sunt impresionat că am avut alături de mine mulţi prieteni, şi în aş doilea rând sunt foarte foarte încântat că unele dintre visurile care nu s-au împlinit anul trecut, iată, acum a prins contur: avem o librărie cu cărţi în limba română şi în limba maghiară, un loc de întâlnire a celor două comunităţi şi un loc care sper să crească în timp, pentru că el poartă cu adevărat seminţele a ceea ce ar trebui să devină cu adevărat o comunitate locală”,  a încheiat Mădălin Guruianu.
Ana Alina Costache

15 noiembrie 2011

Observatorul de Covasna


„Lunea cărţilor” a revenit la Sfântu Gheorghe

În cadrul primei ediţii, Mădălin Guruianu şi-a relansat volumul „Picătura din cer”.

Librăria Ex Libris pare a fi o librărie care înlocuieşte măcar în parte ceea ce a fost Librăria pentru Comunitate. Luni după-masa Mădălin Guruianu şi-a relansat volumul „Picătura din Cer”, iar după spusele lui, acesta a fost doar începutul unei serii de lansări şi prezentări de carte ce vor avea loc în perioada următoare. În opinia autorului, lectura nu este un lucru apreciat zilele acestea, dar Librăria Ex Libris face un pas care contravine acestui principiu. „În spaţiul mic de la Librăria pentru Comunitate nu ne-am putut permite să avem atât cărţi în limba română, cât şi cărţi în limba maghiară, dar iată că la Ex Libris se realizează acest lucru” – a declarat Mădălin Guruianu.
În fiecare luni la Ex Libris va avea loc un club de carte, prezentările vor fi scurte şi concise, iar printre cei care vor lua parte se numără scriitori din judeţ dar şi din ţară. Lunea viitoare iubitorii de lectură vor avea ocazia să îl întâlnească pe Horia Kraus vorbind despre propriul volum şi nu numai.