09 decembrie 2011

ÎMPREUNĂ CHIAR AM REUŞIT!

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat joi, cu majoritate de voturi, deschiderea unei linii de finanţare distincte din bugetul anului viitor pentru proiectele multiculturale.

Mădălin Guruianu, consilier local (PNL)
Propunerea a venit din partea consilierului PNL Mădălin Guruianu, care a declarat pentru AGERPRES că s-a zbătut aproape un an pentru reuşita acestei idei menite să apropie membrii comunităţilor etnice care trăiesc în judeţul Covasna.
În pledoaria ţinută în faţa consilierilor locali, Mădălin Guruianu a menţionat că votul lor este decisiv pentru viitorul întregii comunităţi.
”Putem să îi încurajăm pe cei care vor să muncim, să ne bucurăm şi să trăim împreună sau le cerem să acţioneze separat, ca două şine paralele de cale ferată. (…) Trebuie să ştiţi că din punct de vedere al tendinţei şi al viitorului, votul fiecăruia dintre dumneavoastră contează şi poate fi decisiv”, a spus Mădălin Guruianu.
În context, acesta a amintit că până acum Consiliul Local a finanţat proiectele menite să contribuie la păstrarea şi afirmarea valorilor şi tradiţiilor românilor, ale maghiarilor ori ale altor etnii, dar mereu separat, niciodată împreună, iar perpetuarea acestei practici nu va putea conduce la conlucrare, la cunoaşterea reciprocă, ci la segregare etnică.
”În opinia mea, cel mai mult contează mesajul pe care l-am transmis comunităţii locale prin deschiderea acestei linii de finanţare. (…) Desigur, trebuie făcute proiecte pentru păstrarea culturii, obiceiurilor şi tradiţiilor fiecărei etnii, dar şi proiecte comune, multiculturale, pentru a ne deschide unii faţă de alţii, de a ne apropia şi a ne cunoaşte”, a mai spus Mădălin Guruianu.


Observatorul de Covasna: Şi totuşi, CL sprijină multiculturalismul

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat ieri hotărârea privind sprijinirea activităţilor multiculturale şi interculturale.
Aşa cum era de aşteptat, şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Local Sfântu Gheorghe a avut discuţii aprinse. Pe ordinea de zi s-a aflat proiectul de hotărâre cu privire la sprijinirea activităţilor multiculturale şi interculturale, proiect care a primit aviz nefavorabil din partea Comisiei pentru Cultură a Consiliului Local. Militantul multiculturalismului în Sfântu Gheorghe, consilierul Mădălin Guruianu, a prezentat proiectul astfel: „Acest proiect, până la urmă, vrea în momentul de faţă să arate spre ce direcţie putem să ne îndreptăm. Ştiu foarte bine că nu există niciun ban, în momentul de faţă, prevăzut în buget. Ştiu foarte bine că urmează să încercăm să găsim o anumită sumă de bani, de aceea am şi pus întrebarea. Cum de bugetul din Sfântu Gheorghe poate fi mai bogat cu o sumă atât de mare, de peste un milion de lei noi? Până la urmă, este vorba de o tendinţă, este vorba despre cei 25.000 de lei pe care i-am solicitat încă de anul trecut, în discuţiile pe care le-am avut şi cu o parte dintre dumneavoastră, şi cu domnul primar. Este, până la urmă, o chestiune pe care mi-o doresc foarte mult, şi cred că ar trebui să ne-o dorim fiecare dintre noi.”
Consilierii PCM, dar şi Rodica Pârvan (PSD), au fost împotriva acestui proiect de hotărâre, şi şi-au susţinut punctul de vedere şi în plen. „Acest tip de proiecte de multiculturalitate nu funcţionează nicăieri în Europa. Deci, are rost să ne asumăm o tendinţă care nu mai este populară? Merită să ne gândim şi la acest aspect, pentru că, din păcate, sub semnul multiculturalităţii se realizează multe lucruri care sunt în defavoarea populaţiei autohtone. Deci, în acest sens, eu consider că nu e nevoie de înfiinţarea unui fond separat” – a spus consilierul PCM Bereczki Kinga. Consilierul Rodica Pârvan este de părere că o astfel de iniţiativă este o simplă speculaţie, şi a cerut ca înainte de a adopta hotărârea, proiectul să se mai discute în comisii pentru a lămuri câteva noţiuni.
Până la urmă, proiectul de hotărâre care priveşte finanţarea evenimentelor culturale organizate de către români şi maghiari, împreună, a trecut cu 11 dintre cei 18 de consilieri prezenţi votând „pentru”.

08 decembrie 2011

interventia de azi din Consiliul Local Sfantu Gheorghe...


Multiculturalism - Teorie socială şi educaţională care încurajează reprezentarea intereselor mai multor culturi diferite în societate, decât să favorizeze cultura majoritară

Perspective
1.      Finanţăm în exclusivitate valori şi tradiţii aparţinătoare unei singure culturi!
-          Continuăm tradiţia necunoaşterii simbolurilor celui de lângă noi, a tradiţiilor şi obiceiurilor celuilalt – vezi imaginea românilor asupra lui 15 martie sau a coroniţei de Advent, dar şi a maghiarilor asupra colindătorilor de Crăciun…  
-          Mai grav este că în lipsa unei cunoaşteri de bază, nu putem lansa dezbateri adevărate, pentru că întotdeauna va exista întrebarea cine ş ice urmăreşte cu un anume demers – vezi încercările timide de punere în discuţie asupra oportunităţii Zilei de 1 dec. ca Zi Naţională vs. Ziua Naţiunii Române, sau altele asemenea
-          Judecaţi riscurile impuse de cele două perspective – ne cunoaştem reciproc valorile, încurajăm colaborarea şi ajungem prin dialog la soluţii mai bune sau amplificăm discursurile naţionaliste şi xenofobe – vezi Noua Dreaptă care vine să demonstreze câteva ore cum e să fii român în Secuime, lăsându-mă pe mine să trăiesc restul de 364 de zile după aceea aici cu majoritatea maghiară, fără să-I pese cum şi în ce fel mă înţeleg cu ei, dar şi incitantele discursuri la marşuri şi manifestaţii de protest fix la 1 dec. reiterate în mod repetat de liderii PCM…
-          Cum Dumnezeu nu vedem că după eroarea din ce în ce mai recunoscută a ambelor comunităţi în privinţa segregării şcolilor de după 1990, suntem în faţa unui moment extreme de important, un moment de tendinţă luminată a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, care poate, de-a dreptul, să scrie istorie astăzi, adoptând o hotărâre favorabilă păcii şi bunei înţelegeri, trăgând covorul de sub picioarele discursurilor alarmist şi ultranaţionaliste care vor să amplifice efectul de “caste separate”, românii cu românii, maghiarii cu maghiarii?
-          Din păcate nu e deloc simplu şi nu e un proiect de hotărâre oarecare, este chiar cel care ne arată aşa cum suntem în interior, ca oameni, ca reprezentanţi ai oamenilor care ne-au ales… vom arăta că avem sufletele deschise faţă de cei de lângă noi, faţă de ceilalţi, cu toate riscurile pe care le implică o asemenea decizie de a încuraja mersul ÎMPREUNĂ în vederea unei comunităţi adevărate în zonă, formată dintr-o majoritate maghiară şi o minoritate română, sau vrem să amplificăm segregarea, vrem să le transmitem oamenilor de afară mesajul simplu – SEPARAT E MAI BINE! Sau ca să-l traduc pe înţelesul tuturor, pentru că mulţi deja perpetuează starea aceasta de spirit, din păcate, CELĂLAT, maghiarul sau românul, ÎMI ESTE DUŞMAN sau poate am fost prea dur, pardon! CU CELĂLALT NU TREBUIE SĂ COLABOREZ!
Poate v-au atins vorbele mele, poate nu, dar îmi doresc, totuşi, pe lângă ceea ce am spus până acum, să vă mai aduc încă 2 categorii de exemple pentru a avea imaginea completă asupra a ceea ce votaţi şi mai ales asupra efectului pe termen lung al hotărârii de astăzi.
Odată vă voi prezenta câteva exemple de colaborare din ultimii ani, pentru că ele există …
şi cu scuzele de rigoare pentru cei pe care i-am omis din enumerarea de mai jos…

Încep cu începutul sperând că nu vă plictisesc, dar v-am promis o intervenţie mai lungă, pentru că
am convingerea că este unul dintre cele mai importante puncte din actual legislatură a Consiliului Local
-          Acum câţiva ani, Asociaţia pentru Comunitate a propus şi “Teatrul Tamasi Aron” a reacţionat extrem de pozitiv şi, împreună cu directorul adjunct de atunci, Pal Attila,  am lansat împreună idea de supratitrare în limba română a spectacolelor şi de lansare a abonamentului Eugen Ionesco, pentru spectatorii de limbă română… ideea între timp a căpătat notorietate, trupa de teatru-dans “M Studio” şi tinerii de la “Osono” conduşi de Fazalas Misi au preluat-o cu succes şi cred că de la o vreme, numărul spectatorilor români care vin la aceste instituţii de cultură a crescut exponenţial şi cred că aveţi motive să mă credeţi, merg foarte des la teatru, nu cred că sunt multe spectacole care să-mi fi scăpat la nici una dintre instituţii, incluzând aici şi “Andrei Mureşanu”…
-          Cortul Tineretului Român şi Maghiar la Zilele Sfântu Gheorghe în ultimele 3 ediţii (iniţiat şi coordonat de voluntarii HARIT si Pentru Comunitate sau Ecou în decursul celor 3 ani a adunat zeci de tineri ca voluntari, sute de tineri ca participanţi şi mii de oameni ca vizitatori la programe şi separate, dar mai ales comune – tip Treasure Hunt, jocuri, concursuri, prezentări, karaoke etc.)
-          Let’s do it! – program naţional, coordonat la nivel local de reprezentanţi de la Harit şi Ecou, cu larga participare a voluntarilor din ambele etnii
-          Sfântu Gheorghe, Capitala Verde a României – titlul obţinut pe internet în primul rând datorită implicării extraordinare în acest proiect a tinerilor bloggeri maghiari şi români, deopotrivă
-          SHORTCUT, student contest – iniţiat de Centrul de Cultură al judeţului Covasna, în parteneriat cu “Regos” si “Ecou”, programul de promovare a oraşului Sfântu Gheorghe prin intermediul studenţilor din mai multe centre universitare, recent încheiat cu mare succes şi ale căror fotografii şi filmuleţe positive despre oraş, în română, maghiară sau engleză vă invit să e urmăriţi pe internet, proiect care, cu o finanţare corespunzătoare, poate deveni un punct de referină pozitivă pentru oraşul nostrum, aşa cum competiţia “Saint George, city of debate” a devenit pentru lumea dezbaterilor, ediţia din acest an reuşind să fie cea mai mare din ţară, cu peste 400 de participanţi şi fiind deja exemplu de bună practică pentru Asociaţia Română de Dezbateri şi Oratorie din România, câştigătoare a Marelui Premiu de 20.000 de euro şi a titlului de ONG-ul anului la Gala Fundaţiei Patriciu… în premieră vă anunţ, că în premieră, de la ediţia din 2012, competiţia va avea meciuri şi în limba maghiară, împreună cu Asociaţia Disputa, de oratorie şi dezbateri în limba maghiară.   
-          Am lăsat intenţionat la urmă un proiect de suflet care anul acesta a ajuns la o ediţie eveniment, a şasea şi care a început în curtea Colegiului Naţional Mihai Viteazul, dar care s-a extins de la an la an, cucerind pas cu pas întreaga comunitate şi implicând zeci de tineri români şi maghiai deopotrivă, invitând anul acesta artişti şi coruri de renume şi stabilindu-şi acum evenimentele în punctele cheie ale comunităţii: Centrul de Cultură din Arcuş, Teatrul, Biblioteca, Casa de Cultură, Colegiile Miko, Mikes, Mihai Viteazul si Scoala Varadi, Univ. Babes Bolyai, Catedrala Ortodoxa, dar mai ales Biserica Romano-Catolica Kristus Kiraly, cea în care va concerta maestrul naiului Gheorghe Zamfir, acompaniat de directorul Ateneului Român, Nicolae Licareţ şi Gheorghe Palcu…
Veşti bune, nu, domnilor şi doamnelor? Excelente, aş spune, mai ales că nu mai există bilete la acest super eveniment… Surpriza negativă vine acum… acest eveniment care a atras deja atenţia a mii de oameni din comunitatea noastră, dar şi a celor de mai departe, nu a beneficiat de nici o finanţare de la Comisia pentru Cultură a Consiliului Sfântu Gheorghe… 0 lei acordaţi la sesiunea din semestrul al II-lea … ştiţi care au fost motivaţiile … există deja un festival de colinde, cu vechime mai mare şi reprezentativ pentru comunitatea românească: Festivalul Crăciunul la Români! … departe de mine gândul să-l vorbesc de rău pe cel al doamnei Peligrad…este binevenit, de conservare a tradiţiilor specific, aşa cum sunt şi cele iniţiate de asociaţiile maghiare, dar, oameni buni, vă daţi seama de falsitatea argumentului: a contat vechimea şi tradiţia nu neapărat valoarea, deschiderea către cealaltă parte,  partenerii implicaţi – care sper că înţelegeţi că sunt enorm de mulţi şi sunt privaţi – e vorba de un buget de mult peste 10.000 de euro atras de la sponsori şi parteneri…
ACESTEA FIIND SPUSE ŞI CU ACEST EXEMPLU FINAL ÎN MINTE, VĂ ROG SĂ VĂ EXPRIMAŢI VOTUL ÎN DEPLINĂ CUNOŞTINŢĂ DE CAUZĂ, ODATĂ CA SĂ NU FIE NICI O NEÎNŢELEGERE LA MIJLOC ŞI MAI MULT, SĂ REALIZAŢI CĂ PROPUNEREA MEA INIŢIALĂ A FOST EXTREM DE POZITIV MODIFICATĂ ÎN DISCUŢIILE DIN CADRUL COMISIEI, PENTRU FINANŢARE PE TREI PALIERE – PROIECTE CULTURALE, MULTICULTURALE ŞI DE TINERET …apropos, ştiţi că la tineret am acceptat că există o discriminare pozitivă şi nu vrem să punem proectele tinerilor să concureze cu cele ale maturilor şi de aceea avem deja acest exemplu al FINANŢĂRII SEPARATE NUMAI PENTRU PROIECTE DE TINERET! ŞI ESTE EXCELENT CĂ E AŞA! TOT CE SPER ESTE SĂ AVEM ŞI LINIA SEPARATĂ DE FINANŢARE PENTRU PROIECTE ÎMPREUNĂ! Sper să înţelegeţi cu toţii importanţa votului de astăzi pentru viitorul acestei comunităţi! Este important ce le vom transmite!
Putem să îi încurajăm pe cei care vor să muncim, să ne bucurăm şi să trăim ÎMPREUNĂ, sau le cerem să acţioneze SEPARAT, ca două şine paralele de cale ferată…
Nu vreau să pun o presiune inutilă asupra dumneavoastră, dar trebuie să ştiţi că din punct de vedere al tendinţei şi al viitorului, actualul vot al dumneavoastră va fi ţinut minte şi va conta enorm!
Votul fiecăruia dintre dumneavoastră poate fi decisiv!

(EVIDENT AM VORBIT LIBER ŞI NU CHIAR CUM SCRISESEM ÎNAINTE, DAR ASTEA AU FOST PUNCTELE ESENŢIALE ATINSE!)


a urmat 1 ora de discutii pro si contra subiectului, mai multi consilieri de la PCM si dna Parvan au vorbit impotriva proiectului, eu, dl Serban, dl primar, dl Klarik si initiatoarea proiectului, dna Sztakics au vorbit pentru...
iar la vot situatia a stat astfel
pentru scoaterea de peste tot a ideii de multiculturalitate din proiect, propunere dl Gazda, au votat cei 8 consilieri de la PCM prezenti si dna Parvan...din 18 cei prezenti...9 la 9...iar la votul final asupra proiectului, surpriza....11 voturi pentru si a trecut!!!... se pare ca pana la urma au inteles... Slava, Domnului!


azi în Observatorul de Covasna...

Mădălin Guruianu – supărat pe colegii consilieri locali

Motivul: Comisia de Cultură a dat aviz nefavorabil unui proiect de hotărâre ce viza finanţarea evenimentelor culturale organizate de către români şi maghiari, împreună.
Consilierul local Mădălin Guruianu spune că şedinţa Consiliului Local Sfântu-Gheorghe de azi se anunţă a fi una lungă. Asta pentru că el s-a arătat foarte supărat din cauza faptului că membrii Comisiei de Cultură din cadrul CL au dat aviz nefavorabil unui proiect de hotărâre ce viza finanţarea evenimentelor culturale organizate de către români şi maghiari, împreună.
„Finanţarea nerambursabilă a proiectelor şi acţiunilor culturale a fost discutată pe larg în ultimul an, iar eu am propus introducerea unui capitol pentru proiecte multiculturale. Surpriza neplăcută este că, după atâtea luni de discuţii, la ultima şedinţă a Comisiei de Cultură, în afară de iniţiatoarea hotărârii, doamna Sztakics Eva, nimeni nu a votat „pentru”. Doi colegi s-au abţinut, iar doi au votat împotrivă, transmiţând faptul că grupul PCM va fi împotriva ideii de finanţare a proiectului de multiculturalitate, iar doamna Rodica Pârvan îşi susţine punctul de vedere de a fi împotriva acestei hotărâri” – a declarat Mădălin Guruianu.
El spune că nu este atât de idealist, precum ar crede mulţi, conştientizează faptul că mai este mult de lucru pentru ca românii şi maghiarii să depăşească obstacolele impuse de mentalitatea unora, dar în opinia lui, proiectele comune ale românilor şi maghiarilor ar putea fi un pas important în acest sens.
„Ca şi două şine de cale ferată, ne vom finanţa proiectele separat şi de acum încolo, vor fi bani pentru Crăciunul la români şi Crăciunul la maghiari, fără să avem nici cea mai mică posibilitate de a-i încuraja pe cei care se străduiesc de câţiva ani să facă lucruri împreună. Am simţit că ne întoarcem cu mulţi ani înapoi, iar faptul că ne întoarcem oarecum în trecutul medieval, în care fiecare castă îşi vedea de treaba ei, şi nici măcar nu se intersectau, dar eu nu pot să accept aşa ceva, şi mă voi bate până la capăt pentru această idee” – a spus Guruianu.

07 decembrie 2011

Zile extrem de aglomerate, dar SUPERBE!

n/am mai scris demult pe acest blog, dar programul a fost infernal...

pentru cei dintre voi care nu aţi urmărit ce s-a întâmplat în ultimele zile în Sfântu Gheorghe, vă împărtăşesc faptul că am avut o suită incredibilă de întâmplări, acţiuni şi programe fericite ale căror urmări pozitive sper să se vadă din plin în mica noastră comunitate locală...

1. Deschiderea evenimentelor prilejuite de Sărbătoarea Zilei de 1 dec. prin lansarea la Librăria EX Libris, în cadrul programului LUNEA CĂRŢILOR, a volumelor autorului Ambrus Mihai, "Oglinda din beznă" şi "Frânturi de timp", apoi un spectacol de gală CAMERISTELE, cu sala arhiplină la Teatrul Andrei Mureşanu.

2. Balul Pentru Comunitate - pentru al doilea an consecutiv, Balul Asociaţiei Pentru Comunitate, ajuns la a 4-a ediţie, a adunat la Orhideea Events peste 100 de persoane din tot spectrul politic, dar şi din afara acestuia, persoane care s-au simţit bine până târziu în noapte, pe acordurile formaţiei Grup 89 din Întorsura Buzăului.detalii si foto aici http://pentrucomunitate.blogspot.com/

3. Depunerile de coroane din dimineaţa de 1 dec., atât în numele Consiliului Local Sfântu Gheorghe, al PNL, dar şi al Asociaţiei pentru Comunitate, plus organizarea sonorizării pentru spectacolul folcloric de după, din Piaţa Mihai Viteazul, au însemnat puncte împlinite şi apreciate de majoritatea celor prezenţi.

4. Momentul culminant al sărbătorilor prilejuite de 1 dec. la Sfântu Gheorghe a fost spectacolul extraordinar VASILE ŞEICARU, un moment de mare bucurie pentru cei peste 600 de spectatori, plus o cină cu artistul folk, un om deosebit şi cu multe calităţi, pe lângă cele de extrem de valoros cântăreţ... detalii, foto si filme aici http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=25984

5. fără nici un timp de odihnă, am intrat direct în proiectul SHORTCUT, student contest, a cărei ediţie pilot mi-a prilejuit întâlnirea cu 25 de studenţi valoroşi de acasă, dar şi din afara localităţii, tineri care s-au simţit excelent în cele 3 zile şi nopţi în care şi-au petrecut vremea prin Sfântu Gheorghe, descoperindu-i mare parte dintre părţile sale bune, atât din trecut, cât şi din prezent şi încercând să ofere soluţii pentru un viitor
mai bun şi producând filmuleţe şi prezentări extrem de utile pentru atitudinea pozitivă pe care o tot promovăm de la o vreme, de tip I LOVE SAINT GEORGE! detalii, foto si filme aici https://www.facebook.com/pages/SHORTCUT-student-contest/246162808774695

6. spre finalul precedentului eveniment, s-a dat startul la POVESTEA DIN AJUN, un super eveniment de Sărbători, care va cuprinde spectacole de teatru, de muzică, lansări de carte şi multe, multe cadouri de la Spiriduşi, mai ales în urma colaborării cu site-ul firmei MULTI NR., www.creeazacadou.ro., mijloc publicitar la crearea şi întreţinerea căruia încerc să pun şi eu umărul de câteva săptămâni bune...

şi urmează un program fascinant al Poveştii din Ajun - spectacol vineri la Arcuş, apoi în fiecare zi a săptămânii următoare!!!, plus şedinţe de final de an la PNL Covasna şi la municipiu, plus Balul pentru Voluntari de sâmbătă de la Sugas şi mini-revelionul de la CNMV, tot sâmbătă, dar la Park, plus GALA de Premiere 550 şi Târgul de Crăciun organizat de Primărie şi programul de Revelion în stradă, din nou...

aglomeraţie mare, dar extrem de plăcut în oraşul nostru...
VĂ INVITĂM PE TOŢI SĂ SIMŢIŢI MAGIA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ, CU COZONAC ŞI KURTOS KALACS, CU LUMÂNĂRI ŞI CORONIŢE DE ADVENT!

WE LOVE SAINT GEORGE!