DE CE IES LA MITING JOI DE LA ORA 17.00 ÎN FAŢA PREFECTURII COVASNA!„Înţeleg că prietenii şi colegii mei din alte partide politice se pregătesc de manifestații de stradă, aşa că aş vrea să le amintesc că democrația pentru care am luptat în decembrie ’89 înseamnă vot o dată la patru ani.” spune domnul Dan Manolăchescu, preşedintele PDL Covasna...

Sunt atâtea erori în afirmaţia de mai sus, încât merită să dau un răspuns detaliat.

1.      Democraţia înseamnă vot fix la 4 ani, nu la patru ani şi jumătate, sau la cinci, aşa cum încearcă actuala Putere prin comasarea alegerilor.

2.      Democraţia înseamnă să respecţi alegerile cetăţenilor, nu să le falsifici opţiunile, cumpărându-i la bucată pe parlamentarii din Opoziţie, transformându-i în „oamenii tăi” şi „inventând” în Parlament un partid, UNPR, care nu a candidat niciodată pentru nici un fel de alegeri, dar se află la guvernare.

3.      Democraţia înseamnă mai mult respect pentru „zona dezbaterilor”, adică a Parlamentului, dar puzderia de legi trecute prin asumare nu poate fi caracterizată decât ca o scădere a democraţiei.

4.      Democraţia înseamnă şi dreptul de a protesta împotriva guvernării, cerându-i demisia, inclusiv prin manifestaţii publice, atunci când se îndepărtează de doleanţele majorităţii populaţiei, pentru că este evident că nici maghiarii, majoritari în zona noastră, dar nici românii, nu o duc deloc bine şi trebuie schimbată această stare de lucruri.

“Îţi resping ideile, dar mă bat pentru dreptul tău de a le exprima”, spunea Ion Raţiu în 1990 în cea mai frumoasă definiţie după mine a conceptului de democraţie, motiv pentru care joi de la ora 17 mă voi alătura cetăţenilor, maghiari şi români, deopotrivă, care vor să-şi expună părerile critice la adresa guvernării, în faţa simbolului acesteia din judeţ, Prefectura Covasna.

 

Mădălin Guruianu

Comentarii

Anonim a spus…
Democraţia însemnă între altele şi regularitate respectiv previzibilitate!
Regula însemnă că toţi participanţii la joc respectă regulile dinainte stabilite ale jocului. Singură regularitatea nu însemnă nimic, dacă această regularitate este schimbată din mers, în funcţie de voinţa jucătorului, temporar cel mai bine plasat. Regula stabilită înaintea jocului permite jucătorilor să cunoască limitele acţiunilor partenerilor de joc. Exemplu: Dacă mingea iese de pe terenul de joc, ce faci? Măreşti suprafaţa de joc? Nu de alta, dar în acest caz asta s-a întâmplat!
Democraţia nu însemnă economie!
Respecţi un drept dacă ai bani, nu-l respecţi dacă nu-i ai? Să dau citire unui judecător la Curtea Supremă de Justiţie a SUA: “când fondatorii acestui stat au pus bazele guvernării democratice, s-au gândit la drepturi şi libertăţi şi nu la eficienţa managerială. Drepturile nu pot fi confundate cu spiritul intreprinzător şi eficienţa în cheltuiala banilor!”

Din păcate din pur interes politicianist PDL şi aripa maghiară a acesteia UDMR, au shimbat din mers regulile jocului, şi şi-au bătut joc de elementarele principii ale democraţiei!

Cziprián K. Loránd
De acord cu argumentatia!

PS. maxima “Îţi resping ideile, dar mă bat pentru dreptul tău de a le exprima”, nu îi aparţine lui Ioan Raţiu, ci lui Voltaire, aşa cum am aflat şi eu după lectura acestui articol.
De acord cu argumentatia!
PS. Maxima “Îţi resping ideile, dar mă bat pentru dreptul tău de a le exprima”, nu apartine lui Ioan Ratiu, ci lui Voltaire, aşa cum am aflat şi eu după lecturarea acestui articol.
Mădălin Guruianu a spus…
Multumesc pentru continuarea liniei de argumentare domnu' profesor Cziprian!

Corecta observatie, Oana si multumesc pentru ea, dar sa stii ca mie mi/a ramas in minte modul in care a spus/o si mai ales cand a ales sa spuna aceasta fraza Ion Ratiu, in iunie 1990 intr/un Parlament asediat de mineri... Fabulos!
Misi Bako a spus…
În opinia mea democrația nu este o stare de fapt - mai degrabă un proces continuu - bazat pe dialog și respect reciproc. Totodată necesită o masă critică de cetățeni activi și responsabili. Dacă cetățenii devin pasivi sau prea puțin numeroși gradul de democrație descrește și societatea are de suferit.