RAPORT DE ACTIVITATE ÎN ANUL 2011
MĂDĂLIN DORU GURUIANU
(0732.594.251, 0753.431.421 www.guruianu.blogspot.com)
Consilier local în Sfântu Gheorghe şi Preşedinte al Comisiei de Tineret şi Sport începând cu data de 20 iunie 2008


Nu sunt împotriva nimănui. Fidel unei filosofii care m-a călăuzit o viaţă, vreau să construiesc, nu să demolez. Vreau să fiu Pentru, nu Împotrivă.
Vreau să spun DA, în loc de NU! Vreau să privesc spre Viitor, nu în Trecut.”RAPORT DE ACTIVITATE ÎN ANUL 2011

I. PREZENŢE

1. Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe.
26 şedinţe. Prezent la 25 de şedinţe de Consiliu.

2. Comisia de Tineret şi Sport - preşedinte
23 şedinţe. Prezent la 22 şedinţe de Comisie.

3. Comisia Juridică - membru
32 şedinţe. Prezent la 27 de şedinţe de Comisie.

II. ACTIVITATE

Fără să am decât o absenţă la şedinţele din Consiliul Local din 2011, am încercat, împreună cu colegii mei consilieri să propunem, să discutăm şi să votăm pentru proiecte de hotărâri care să aducă un plus de valoare în viaţa oamenilor din comunitatea noastră şi sperăm că rezultatele sunt din ce în ce mai vizibile. Votul meu nu a fost strict politic, ci s-a îndreptat întotdeauna acolo unde s-au aflat interesele cetăţenilor din Sfântu Gheorghe.
Am condus şedinţele Comisiei de Tineret şi Sport, cu excepţia uneia singure şi am avut 5 absenţe la cele din Comisia Juridică, analizând în general, într-o atmosferă propice de lucru, împreună cu colegii consilieri, indiferent de culoarea politică, proiectele prezentate spre avizare, majoritatea dintre proiecte primind avizul favorabil, dar beneficiind şi de observaţiile de formă sau fond, atunci când a fost cazul să fie completate prin amendamente.
Tineret şi Sport

Am propus şi promovat încă de la începutul anului trecut, iar la sfârşitul său am reuşit să-l trec prin plecul Consiliului Local cu o majoritate firavă, dar va fi pus în fine în practică în premieră pentru Sfântu Gheorghe un program special de încurajare a multiculturalităţii şi interculturalităţii, din 2012 existând deja un fond special pentru a încuraja spiritul civic, colaborarea interetnică şi empatia oamenilor din comunitatea noastră, indiferent de apartenenţa etnică.

Am susţinut şi participat la multe evenimente organizate cu ocazia Zilelor Sportive Sfântu Gheorghe 2011, ca şi concurent - şah, alergare, ping-pong – sau arbitru - arte marţiale. Tot cu această ocazie am continuat programul de burse pentru sportivi, iniţiat de mine în urmă cu 2 ani, 18 juniori, 7 sportivi şi 10 antrenori fiind recompensaţi în cadrul unei Gale a Sportului din Sfântu Gheorghe 2011, al cărui invitat de onoare a fost maestrul Cristian Ţopescu.

Am continuat promovarea pogramului special de recompensare a excelenţei la nivelul liceenilor, intitulat “Bursele Sfântu Gheorghe”, un program prin care în anul trecut 5 tineri au primit câte 3000 de lei/an din bugetul oraşului, o sumă majorată cu 50 % faţă de primii doi ani când a funcţionat programul.

Toate cele trei programe iniţiate de mine, atât “Bursele Sfântu Gheorghe”, cât şi “Bursele pentru sportivi”, dar şi cel “pentru multiculturalitate şi interculturalitate”, sper că vor avea efect pe termen lung şi mai ales că simbolizează deja recunoaşterea, aprecierea şi încurajarea constantă a tinerei generaţii din comunitate, în toate direcţiile pozitive şi pe toate planurile ei de acţiune, mai ales porninnd de la idea că ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI BUNI!
Am reuşit o susţinere consistentă de la buget a proiectelor Comisiei al cărui preşedinte sunt: menţinerea sumelor din anul anterior, 200.000 lei pentru tineret şi 800.000 pentru sport, în urma rectificărilor realizate până la sfârşitul anului.

Am analizat propunerile şi am acordat împreună cu colegii din Comisia de Tineret şi Sport finanţări pentru proiectele din 2011, conform programului-cadru de susţinere a sportului, intitulat “Sfântu Gheorghe sprijină sportul!” şi prin care s-au pus bazele unei finanţări consistente pentru sportul din municipiu, atât cel de masă, cât şi cel de performanţă, cu precădere echipele de primă ligă, cea de baschet feminin şi cea de futsal, dar şi cele de fotbal, ping-pong, baschet masculin, handbal etc. atât la seniori, dar şi la juniori, cu precădere prin susţinerea secţiilor Clubului Sportiv Şcolar.

Am avut multiple întâlniri cu tinerii din Sfântu Gheorghe în cadre informale – Zilele Sfântu Gheorghe / Proiectul Shortcut, student contest / Clubul de Tineret din C.N.M.V. / Zilele Elevilor / excursii şi tabere de tineret / evenimente culturale, artistice sau sportive - pentru “a lua pulsul” mişcărilor de tineret din municipiu, pentru a le sprijini iniţiativele şi pentru a le afla părerea despre subiectele puse în discuţie în cadrul Consiliului Local.

Am participat şi susţinut toate ediţiile programului cultural de sprijinire a tinerilor artişti, Seri Albastre, cu ediţiile sale de Gală cu tot, am continuat şi dezvoltat programul Viitorii Lideri ai Comunităţii şi am sprijinit consistent Festivalul de Colinde „Povestea din Ajun”, una dintre marile sărbători ale oraşului în 2011.
Am continuat să conduc Clubul de Dezbateri Academice din Sfântu Gheorghe, participând cu elevi sau studenţi la mai multe competiţii locale - Cluj, Bucureşti, Timişoara, Braşov, şi naţionale - Timişoara şi organizând cel mai mare OPEN naţional “Saint George, City of Debate”, la care au participat 78 de echipe şi peste 300 de tineri din ţară, iar proiectul a fost dat ca exemplu de către Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică în cadrul aplicaţiei pentru Gala Premiilor în Educaţie, unde am obţinut locul I naţional şi 20.000 de euro finaţare pentru programele din 2012. Am sprijinit deasemenea, în măsura posibilităţilor, participarea celor doi actuali studenţi, foşti campioni naţionali la debate din Sfântu Gheorghe, Bianca Dragomir şi Radu Cotarcea la Campionatele de dezbateri academice din 2011, Europene – vicecampioni europeni! şi Mondiale, dar şi la Open-urile din Cambridge şi Oxford – Radu Cotarcea, finalist.

Am susţinut şi participat la multe programe sportive în Sfântu Gheorghe, printre care marşul pe biciclete de la Zilele Sportive Sfântu Gheorghe 2010, activităţile Clubului de Şah „Cavalerul”, mai ales activitatea demonstrativă din sala Consiliului Local, „Împreună prin sportul minţii”, ediţiile de la sfârşitul fiecărei luni de vară a proiectului „Bike Walk Sepsi”, lansarea Asociaţiei Montane „CovAlpin” ş.a.

Am iniţiat şi organizat şi în 2011 omagierea publică a celui care a fost un simbol al prieteniei româno-maghiare, sportivul Marian Cozma, dispărut prea repede dintre noi.

Am continuat acordarea din indemnizaţia mea de consilier, a unei burse de aproximativ 300 de lei pentru Roxana Chiper, o tânără sportivă, practicantă de ping-pong şi fotbal, dar care şi-a pierdut în mod tragic tatăl şi care acum urmează cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport de la Braşov.


Cultură şi Multiculturalitate

Am participat şi ajutat la organizarea multor evenimente din cadrul suitei de acţiuni aşezate sub egida „Sfântu Gheorghe, Oraş de 550 de ani”, printre care evenimentele de lansare şi de închidere, dar şi „550 de minute de şah”, „550 de minute de lectură”, „Cupa Sprint la înot”, „Zilele Sportului cu rachete”, iar la „Gala de Decernare a Premiilor Sfântu Gheorghe 550”, primind o distincţie în numele Clubului de Dezbateri Academice din Sfântu Gheorghe.

Am participat la majoritatea spectacolelor culturale din oraş, indiferent de limba în care au fost interpretate şi, în deplină cunoştinţă de cauză, am sprijinit iniţiativele particulare sau comunitare dar şi ale celor trei teatre din oraş, “Andrei Mureşanu”, “Tamási Áron” şi „Studio M”. Am susţinut şi promovat în continuare abonamentul “Eugene Ionescu” şi supratitrarea în limba română a spectacolelor în limba maghiară de la Teatrul “Tamási Áron” şi de la „M Studio”

Am propus şi ulterior au fost acordate două premii de excelenţă în valoare de 3000 de lei pentru cei doi artişti exemplari care se preocupă cu trupe de tineri amatori de teatru în Sfântu Gheorghe, Fatma Mahomed, conducătoarea actuală a Trupei Ecou, şi Fazakas Misi, artizanul Trupei Osono.

Am participat şi sprijinit toate manifestările organizate cu ocazia “Festivalului de Colinde Povestea din Ajun 2011, unde datorită unor echipe extraordinare de organizare, conduse de Emil Pantelimon, am avut parte de concerte extraordinare, spectacole de teatru sau de muzică, lansări de carte şi acţiuni pentru copii, toate cu ocazia celebrării Sărbătorii Naşterii Domnului.
Am propus şi realizat din bani de la buget, dar şi al sponsorilor locali, împreună cu colegii din Asociaţia Pentru Comunitate, a unui concert extraordinar şi gratuit Vasile Şeicaru în cadrul manifestărilor prilejuite de organizarea Zilei Naţionale României, 1 dec. 2011.

Am iniţiat şi dezvoltat proiectul „Viitorii lideri ai comunităţii”, prin care cei mai buni şi mai activi absolvenţi din Sfântu Gheorghe primesc diplome de onoare şi premii, în promoţia 2011 fiind vorba de 13 de elevi din C.N.M.V.

Am participat la realizarea în oraşul nostru a proiectului internaţional contra discriminării şi prejudecăţii „Biblioteca Vie”, în cadrul căruia am fost una dintre „cărţile vii” care au putut fi „citite” de către doritori.

Am iniţiat şi realizat proiectul „Lunea Cărţilor”, împreună cu Librăria Ex Libris, în cadrul căruia am lansat 6 volume ale unor autori locali şi am încercat să impulionăm lectura mai ales în rândul tinerilor.


Mediu înconjurător
Am continuat sprijinirea demersului “Ora pământului” şi Sfântu Gheorghe s-a alăturat sutelor de oraşe din lumea întreagă care au stins lumina timp de o oră şi în 2011, împreună cu Asociaţia de Tineret ECOU şi Unitatea Militară “Vânătorii de Munte” organizând chiar o petrecere la lumina torţelor în Parcul Central.

Am promovat şi participat activ, ca şi voluntar, în cadrul campaniilor „Verde pentru Cultură”, Arcuş şi “Let’s do it, Romania!”, în judeţul Covasna, dar marea satisfacţie în zona ecologiei ne-a adus-o câştigarea titlului de Capitala Verde a României pentru bloggeri, titlu obţinut în urma unei acţiuni iniţiate de mine şi continuată de mai multe asociaţii sau persoane fizice din oraş, români şi maghiari deopotrivă.


Comisii speciale

Am continuat să conduc Comitetul de Organizare a Cortului de Tineret „Pentru Comunitate & HARIT”, cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe 2011, la ale căror acţiuni cultural / artistice sau de divertisment au participat mii de oameni de toate vârstele şi toate categoriile sociale. Am continuat colaborare eficientă între cele mai importante ONG-uri din municipiu, reprezentative atât pentru comunitatea românească, cât şi pentru cea maghiară, sute de voluntari participând şi acţionând pentru reuşita manifestărilor.

Am făcut parte şi în 2011 din echipa de organizare a Zilelor Sfântu Gheorghe şi mi-am adus aportul la buna desfăşurare a evenimentului, atât în ceea ce priveşte programele culturale, dar şi cele de divertisment, mai ales cele în limba română - spectacolele de teatru de la Nottara şi de la Naţional, formaţiile invitate – HI-Q, Mircea Baniciu, dar şi cele pentru tineret – trasure-hunt, karaoke etc. - având un succes extraordinar.

Sunt membru în “Comisia de verificare a realizării contractelor de management ale directorilor instituţiilor de cultură” şi am avut întâniri constante cu directorii instituţiilor, mai ales cei din teatrele “Andrei Mureşanu” şi “Tamasi Aron”, în urma căreia am susţinut festivalurile de teatru reprezentative pentru zona noastră – “Reflex - 2011” şi „Andrei Mureşanu 25 de ani”.

Sunt membru în Comisiile delegate ale Consiliului Local pentru Multitrans şi Adăpostul pentru Câini, iar ambele instituţii au avansat evident în acest ultim an, dezvoltând noi tehnologii şi reuşind investiţii consistente pentru o mai bună desfăşurare a activităţilor specifice.

Precizez că fac parte deasemenea din Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional “Mihai Viteazul”, unde am participat la majoritatea şedinţelor care au avut loc şi de unde am preluat informaţiile necesare pentru a suţine cu succes cauzele ridicate de elevii, cadrele didactice şi direcţiunea Colegiului în faţa Consiliului Local şi a Primăriei Sfântu Gheorghe, 2011 fiind anul în care finanţările au fost mai consistente pentru unitatea de învăţământ.

Am făcut parte din juriile a două festivaluri: “Parada Cârnaţilor”, tradiţionala întâlnire gastronomică şi „Shortcut”, un program inovator pentru studenţi, de promovare a oraşului nostru şi iniţiat de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna.


Diverse
Am continuat amplificarea procesului de transparenţă şi desecretizare a actului decizional, informând constant şi extrem de rapid mass-media locală despre noutăţile apărute în cadrul şedinţelor Consiliului Local şi ajutând departamentul de imagine de câte ori am fost solicitat pentru diverse proiecte, mai ales cele legate de îmbunătăţirea portalului de informaţii al oraşului: www.sfantugheorgheinfo.ro

Am participat la majoritatea evenimentelor din comunitatea noastră, prilejuite fie de sărbători oficiale, fie de evenimente locale, reprezentând Consiliul Local sau Primăria Sfântu Gheorghe, de fiecare dată când mi s-a solicitat acest lucru.

Paşii în direcţia potrivită ai acestui oraş făcuţi în ultimii nai se datorează multor factori, care ţin atât de conducerea oraşului, dar şi de întreaga comunitate, care a acordat încredere în cele mai multe cazuri, dar evident, odată cu aceasta au crescut şi aşteptările din partea cetăţenilor din Sfântu Gheorghe. Sunt absolut convins că pornind cât mai multe proiecte de impulsionare a oraşului şi mai ales a generaţiei tinere şi active din oraş, vom reuşi să schimbăm în bine faţa acestei zone binecuvântate de Dumnezeu, demonstrând din plin că împreună suntem mai buni şi că putem avea un viitor bun pe aceste meleaguri.
Aşa să ne-ajute Dumnezeu!

  Inregistrat la Primarie si facut pubic astazi, 11.01.2012

Comentarii

moniqa a spus…
Felicitari,Madalin Guruianu.
cu pretuire,
Monica Mocanu
presedinte ARDOR
moniqa a spus…
Felicitari,Madalin Guruianu.
cu pretuire,
Monica Mocanu
presedinte ARDOR
Vija Mihaela a spus…
Felicitari, Madalin....Avem si noi o asociatie culturala, a carei presedinta sunt(cu lipsa de modestie o spun...dar nu asta e important) ci daca am putea colabora sau daca ai avea niste idei magice pentru a intarii asociatia si a demonstra italienilor adevarata fata a romanilor adevarati.Multumesc!