AM MANIFESTAT PENTRU SPERANŢĂ LA SFÂNTU GHEORGHE


https://picasaweb.google.com/103080822908902190512/MANIFESTPENTRUSPERANTA



SCÂNTEIA DE ÎNCEPUT

În seara de joi, 19 ianuarie 2012, de la ora 17.00, în jur de 500 de persoane au participat la cel mai mare miting antiguvernamental din ultimii ani din Sfântu Gheorghe. Cu o mulţime de încercări de manipulare a opiniei publice, cu intoxicări şi încercări de intimidare pe multe planuri, totuşi, manifestarea iniţială a demonstrat faptul că mulţi dintre maghiarii şi românii din zonă nu sunt deloc mulţumiţi cu altuala direcţie în care merg lucrurile în ţară şi vor schimbarea Guvernului PDL-UDMR-UNPR.

PROTESTELE CONTINUĂ

                În serile următoare, oamenii au continuat să se adune, sporadic, în faţa Prefecturii, instituţia reprezentativă pentru Guvern în teritoriu, iar sâmbătă 21 unul dintre tinerii maghiari din oraş a luat autorizaţie fix pentru acelaşi loc de protest.
                Luni, 23 ianuarie, dintr-un exces de zel, dl prefect Gyorgy Ervin a declarat că “va împrăştia”, cu ajutorul jandarmilor, protestatarii fără autorizaţie, deşi, evident, în toată ţara, mai ales în Piaţa Universităţii, oamenii se strâng spontan, zi de zi de câteva săptămâni, fără ca cineva să considere că ar fi nelegal.
                Am ieşit şi eu marţi dupăamiază alături de cei câţiva zeci de oameni nemulţumiţi şi spre nefericirea domnului prefect nu au intervenit jandarmii “să ne împrăştie”. Nu ca să-i dau domniei sale satisfacţie, ci ca să le ofer oamenilor o speranţă şi un drum posibil de urmat în viitor, am cerut şi mi s-a aprobat să putem picheta sediul Prefecturii, dar şi cele ale PDL şi UDMR din Sfântu Gheorghe.
                Aproximativ 50 de persoane vineri de-a lungul celor 4 ore de proteste, mai puţine luni şi marţi, odată cu venirea unor temperaturi extreme de aproape -20 de grade. La nemulţumirea oamenilor, chiar puţini, aşa cum au fost,  trei tipuri de atitudini am observat, în funcţie de instituţia în faţa căreia am protestat.

REACŢII DE LA “PUTERE”

Reprezentanţii guvernului, Prefectura, ne-au tratat cu indiferenţă încă de la începutul seriei de manifestaţii, ieşirea uşor exagerată a domnului prefect Gyorgy Ervin făcând puţin notă discordantă cu atitudinea detaşată pe care a avut-o instituţia de-a lungul zilelor de proteste.
Reprezentanţii UDMR la cel mai înalt nivel local, domnii Tamas Sandor, Antal Arpad si Toth Birtan Csaba, ne-au invitat la dialog, au aflat mare parte din doleanţele noastre şi au încercat să dialogheze cu cei prezenţi şi chiar au avansat teza conform căreia ar putea ieşi de la guvernare în măsura în care alternativa reală se va vedea. Insistenţa domniilor lor pe “reprezentarea exclusivă a intereselor maghiarilor” m-a întristat puţin, având în vedere faptul că nu cred că se mai poate merge la nesfârşit pe un discurs de tip etnic, tocmai pentru a urmări profitul electoral, dar, în fine, sunt calculele domniilor lor. Nu înseamnă că ne-au promis “marea cu sarea”, dar cel puţin au luat contact cu eleganţă cu doleanţele unor cetăţeni ai comunităţii, nemulţumiţi de situaţia din ţară, maghiari şi români deopotrivă.
Reprezentanţii PDL au păstrat o tăcere mormântală fix până după ultima zi de proteste, iar în 1 februarie  preşedintele PDL Sfântu Gheorghe, Codruţ Opaiţ declară: “Nu înţeleg ce vrea Mădălin Guruianu de la PDL Covasna. Nu am văzut nicio listă de revendicări darămite o listă de soluţii pentru viaţa noastră de aici. Dacă are probleme cu preşedintele Băsescu sau cu premierul Boc se poate duce la Bucureşti în Piaţa Universităţii. Este păcat că tocmai el, care se declară un iubitor al oraşului Sfântu Gheorghe, vrea să rezolve nişte probleme politice făcând apel la dezordine publică”.
Odată că eu sper că putem păstra un limbaj decent, spre deosebire de mulţi neaveniţi în politică, care-şi adresează atacuri sub centură şi îi transmit pe această cale un sincer bun venit în arena publică, domnului preşedinte Codruţ Opaiţ. Dar să răspund punctual.
Nu , nu era vorba despre ce “vreau eu” de la PDL Covasna, ci de mesajele pe care protestatarii, repet, români şi maghiari deopotrivă, le aveau pentru şefii dumneavoastră de partid de la Bucureşti. Eu credeam că cetăţenii din Sfântu Gheorghe pot transmite către conducerile locale ale partidelor mesajele pentru “Centru”, nu că le spuneţi să meargă în Piaţa Universităţii. Cu tot respectul, aceasta mi se pare a fi o idée învechită şi nelalocul ei şi pentru că tot am prilejul, vă transmit că nu, nu cred că “Bucureştiul” ar trebui să rezolve toate problemele, ci presiunea din teritoriu. Ce vreau să spun cu asta, este că ar trebui să vă străduiţi să preluaţi doleanţele oamenilor din comunitate şi să le transmiteţi mai departe, poate-poate reuşim să schimbăm ceva împreună! Şi da, chiar exista o listă lungă de revendicări semnate de manifestanţi, dar dacă nu aţi binevoit să ne primiţi în sediu n-aveaţi cum să o vedeţi. O voi anexa pentru conformitate la acest comunicat.
Despre “lista cu soluţii pentru viaţa noastră de aici”, cu tot respectul, domnule preşedinte Opaiţ, cred că faptele mele din ultimii ani, implicarea într-o mulţime de proiecte cu şi pentru comunitate, plus parteneriatul constructiv pe care-l am de la începutul mandatului de consilier local, mă face să fiu îndreptăţit să spun că există soluţii, le-am pus şi continuăm să le punem în practică împreună cu cei care cred în destinul acestei comunităţi. Chiar dacă suntem puţini. Şi chiar dacă unii cârcotesc vârtos pe la colţuri şi încearcă să pună beţe în roate. Şi chiar dacă nu facem parte din aceleaşi organizaţii sau partide politice…
Cât despre “instigarea la dezordine publică”, în afară că este un termen pe care l-am vazut folosit de actualii guvernanţi tocmai pentru a lovi în Opoziţie, pe modelul pe care Ceauşescu vorbea de “agenturili stăini”, cu regret vă informez că nu a existat nici o clipă pe parcursul zilelor de proteste paşnice, chiar dacă poate unii şi-o doreau tocmai pentru a mai arunca puţin cu noroi în Guruianu şi pe această cale.
                Cu toate cele spuse mai sus, vă rog să nu credeţi că nu recunosc deschis meritele actualei administraţii locale, care a reuşit să atragă fonduri europene şi guvernamentale, pentru dezvoltarea oraşului nostru şi voi continua să fiu partener cu oricine, indiferent de orientarea politică, care crede în binele şi viitorul acestei comunităţi de oameni, români şi maghiari deopotrivă, din Sfântu Gheorghe. 


http://guruianu.blogspot.com/2012/01/contractul-cu-clasa-politica-2012.html

Comentarii