IN MEMORIAM MARIAN COZMA


 PENTRU PRIETENIA ROMÂNO-MAGHIARĂ!

 Au trecut trei ani de la sfârşitul tragic al handbalistului Marian Cozma şi, în numele Comisiei de Tineret şi Sport Sfântu Gheorghe, oraş înfrăţit cu localitatea Veszprem din Ungaria – locul morţii sportivului -, invit şi în acest an oamenii din Sfântu Gheorghe şi nu numai, să ne aducem aminte de acest adevărat simbol al prieteniei româno-maghiare.

Deşi s-a scurs mai bine de 1000 de zile de la moartea atât de lipsită de sens a sportivului roân, dorim să ne reamintim şi în acest an extraordinara capacitate de empatie de care am putut da dovadă, atunci, dar şi ulterior, români şi maghiari deopotrivă, regretându-l sincer şi foarte deschis pe Marian Cozma.

Dumnezeul să-l odihnească în pace şi să ne ajute pe noi cei rămaşi, să găsim întotdeauna soluţiile potrivite, pentru a depăşi barierele entice sau lingvistice, înspre o mai bună înţelegere şi pace.

În numele lui Marian Cozma, dar şi al prieteniei româno-maghiare, să mergem să aprindem cu toţii o lumânare sau să depunem o floare la fotografia sportivului, în ziua de miercuri 8 februarie, începând cu ora 18.00 în faţa Sălii Sporturilor din Sfântu Gheorghe.

Mădălin Guruianu
Preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport a Consiliului Local Sfântu Gheorghe


2009, Sfântu Gheorghe, Sala Sporturilor
2010, Sfântu Gheorghe, Sala Sporturilor


2011, Sfântu Gheorghe, Sala Sporturilor


Comentarii

Anonim a spus…
UJ MAGYAR SZO: Cozma-emlék Szentgyörgyön

A sportcsarnok előtt gyertyákat gyújtanak a három évvel ezelőtt Veszprémben meggyilkolt Marian Cozma sportoló emlékére.
A sportcsarnok előtt gyertyákat gyújtanak a három évvel ezelőtt Veszprémben meggyilkolt Marian Cozma sportoló emlékére.

A háromszéki megyeszékhely lakóit ma este 6 órára várják a sportcsarnok előtti térre, ahol a gyertyagyújtás mellett virágcsokrokat helyeznek el a kézilabdázó fényképe elé, tájékoztatta lapunkat a megemlékezés kezdeményezője, Mădălin Guruianu tanácstag. A helyi önkormányzat Sport és Ifjúsági Bizottságának elnöke elmondta: a megemlékezést az is indokolja, hogy Sepsiszentgyörgy testvérvárosa a magyarországi Veszprém, ahol három évvel ezelőtt leszúrták Marian Cozmát. Guruianu szerint a kézilabdázó a románok és magyarok közti barátság szimbólumává vált. „Értelmetlen halála megértette, hogy le kell bontanunk az etnikumok közti válaszfalat, és együtt gondolkodjunk, románok és magyarok egyaránt”, fejtette ki a tanácsos. Hozzátette: „mi akik együtt élünk itt Kovászna megyében nem mulaszthatjuk el a Marian Cozmáról való megemlékezést, és nem feledhetjük a veszprémiek megható viszonyulását a gyilkosságot követően”. Marian Cozmát 2009 február 8-án, egy veszprémi szórakozóhelyen késelték halálra.
Anonim a spus…
ADEVARUL: Flori şi lumânări în memoria handbalistului Marian Cozma

Marian Cozma a fost înjunghiat mortal, în 8 februarie 2009, într-o discotecă din Veszprém, Ungaria, în altercaţie fiind implicaţi şi alţi doi coechipieri, sârbul Zarko Sesum şi croatul Ivan Pesici.

Au trecut trei ani de la sfârşitul tragic al handbalistului Marian Cozma. Comisia de Tineret şi Sport Sfântu Gheorghe (Covasna), oraş înfrăţit cu Veszprémul, îi invită pe toţi românii şi maghiarii să îşi aducă aminte de acest adevărat simbol al prieteniei româno-maghiare.

Oamenii sunt chemaţi să aprindă o lumânare sau să depună o floare la fotografia sportivului, miercuri 8 februarie, începând cu ora 18.00, în faţa Sălii Sporturilor din Sfântu Gheorghe.

„Dumnezeul să-l odihnească în pace şi să ne ajute pe noi cei rămaşi, să găsim întotdeauna soluţiile potrivite, pentru a depăşi barierele entice sau lingvistice, înspre o mai bună înţelegere şi pace“, a spus Mădălin Guruianu, preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport a Consiliului Local Sfântu Gheorghe.
Anonim a spus…
SZEKELYHON: Marian Cozmára emlékeznek Sepsiszentgyörgyön

Marian Cozmára, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott egykori játékosára emlékeznek Sepsiszentgyörgyön szerdán, február 8-án. A megemlékezésre a városi tanács ifjúsági és sportbizottságának szervezésében kerül sor.



Három év telt el azóta, hogy Marian Cozmát Veszprémben, a Patrióta lokál előtt szíven szúrták, és a segítségére siető klubtársai közül kettőt szintén súlyosan megsebesítettek. A román válogatott játékosra Sepsiszentgyörgyön is megemlékeznek, hiszen Veszprém Sepsiszentgyörgy testvérvárosa. Mădălin Guruianu, a városi tanács ifjúsági és sportbizottságának elnöke közleményben hívja fel a sepsiszentgyörgyiek figyelmét, hogy emlékezzenek meg a tragikus körülmények között elhunyt kézilabdázóról. A több mint ezer napja elhunyt játékos mellett az empátiára is emlékezünk szerdán, hiszen példaértékű volt a román–magyar összefogás a tragédiát követően – mondta Mădălin Guruianu.

A bizottsági elnök arra kéri a sepsiszentgyörgyieket, hogy vegyenek részt a megemlékezésen, vigyenek magukkal egy gyertyát vagy mécsest, valamint egy szál virágot, és tisztelegjenek a kézilabdázó emléke előtt.

Marian Cozmára Magyarországon és Romániában egyaránt megemlékeznek, ugyanakkor halálának évfordulójára Kálomista Gábor Szíven szúrt ország címmel készített filmet, melyben a történteket mutatja be, pontos képet adva a három évvel ezelőtti eseményekről. Marian Cozmát halála után Veszprém díszpolgárának választották, és közadakozásból 3 méter magas bronz mellszobrot állítottak neki. Azóta több sportlétesítményt is elneveztek róla, de emlékkoncertet és emlékmérkőzést is rendeztek tiszteletére.

Sepsiszentgyörgyön február 8-án, szerdán 18 órától tartanak megemlékezést a sportcsarnok előtt.
Anonim a spus…
OBSERVATORUL DE COVASNA: In Memoriam Marian Cozma!

Au trecut trei ani de la sfârşitul tragic al handbalistului Marian Cozma şi, în numele Comisiei de Tineret şi Sport Sfântu Gheorghe, oraş înfrăţit cu localitatea Veszprem din Ungaria – locul morţii sportivului –, invit şi în acest an oamenii din Sfântu Gheorghe şi nu numai, să ne aducem aminte de acest adevărat simbol al prieteniei româno-maghiare.
Deşi s-au scurs mai bine de 1000 de zile de la moartea atât de lipsită de sens a sportivului român, dorim să ne reamintim şi în acest an extraordinara capacitate de empatie de care am putut da dovadă, atunci, dar şi ulterior, români şi maghiari deopotrivă, regretându-l sincer şi foarte deschis pe Marian Cozma.
Dumnezeu să-l odihnească în pace şi să ne ajute pe noi cei rămaşi, să găsim întotdeauna soluţiile potrivite, pentru a depăşi barierele etnice sau lingvistice, înspre o mai bună înţelegere şi pace.
În numele lui Marian Cozma, dar şi al prieteniei româno-maghiare, să mergem să aprindem cu toţii o lumânare sau să depunem o floare la fotografia sportivului, în ziua de miercuri 8 februarie, începând cu ora 18.00 în faţa Sălii Sporturilor din Sfântu Gheorghe.
Mădălin Guruianu
Preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport a Consiliului Local Sfântu Gheorghe
Anonim a spus…
SLAGER RADIO: In memoriam Marian Cozma
2012.

Marian Cozmára emlékeznek Sepsi-szentgyörgyön. A sportcsarnok előtt gyertyákat gyújtanak a három évvel ezelőtt Veszprémben meggyilkolt Marian Cozma sportoló emlékére. A háromszéki megyeszékhely lakóit február 8-án, szerdán este 6 órára a sportcsarnok előtti térre várják, hogy gyújtsanak gyertyát és helyezzenek virágot a sportoló fotója elé, tájékoztatta a Sláger Rádiót a megemlékezés kezdeményezője Mădălin Guruianu tanácstag. A helyi önkormányzat Sport és Ifjúsági Bizottságának elnöke elmondta: a megemlékezést az is indokolja, hogy Sepsiszentgyörgy testvérvárosa a magyarországi Veszprém, ahol három évvel ezelőtt leszúrták Marian Cozmát. Guruianu szerint a kézilabdázó a románok és magyarok közti barátság szimbólumává vált. „Értelmetlen halála megértette, hogy le kell bontanunk az etnikumok közti válaszfalat, és együtt gondolkodjunk legyünk románok és magyarok egyaránt”, fejtette ki Mădălin Guruianu. Hozzátette: „mi akik együtt élünk itt Kovászna megyében nem mulaszthatjuk el a Marian Cozmáról való megemlékezést, és nem feledhetjük a veszprémiek megható viszonyulását a gyilkosságot követően”. Marian Cozmát 2009 február 8-án, egy veszprémi szórakozóhelyen késelték halálra.
Anonim a spus…
MESAGERUL DE COVASNA: IN MEMORIAM MARIAN COZMA!
PENTRU PRIETENIA ROMÂNO-MAGHIARĂ!

Au trecut trei ani de la sfârşitul tragic al handbalistului Marian Cozma şi, în numele Comisiei de Tineret şi Sport Sfântu Gheorghe, oraş înfrăţit cu localitatea Veszprem din Ungaria – locul morţii sportivului -, invit şi în acest an oamenii din Sfântu Gheorghe şi nu numai, să ne aducem aminte de acest adevărat simbol al prieteniei româno-maghiare.

Deşi s-a scurs mai bine de 1000 de zile de la moartea atât de lipsită de sens a sportivului român, dorim să ne reamintim şi în acest an extraordinara capacitate de empatie de care am putut da dovadă, atunci, dar şi ulterior, români şi maghiari deopotrivă, regretându-l sincer şi foarte deschis pe Marian Cozma.
Dumnezeul să-l odihnească în pace şi să ne ajute pe noi cei rămaşi să găsim întotdeauna soluţiile potrivite, pentru a depăşi barierele entice sau lingvistice, înspre o mai bună înţelegere şi pace.
În numele lui Marian Cozma, dar şi al prieteniei româno-maghiare, să mergem să aprindem cu toţii o lumânare sau să depunem o floare la fotografia sportivului, în ziua de miercuri 8 februarie, începând cu ora 18.00, în faţa Sălii Sporturilor din Sfântu Gheorghe.
Anonim a spus…
SZEKELY HIRMONDO: Marian Cozmára emlékeznek

Sepsiszentgyörgy helyi tanácsának ifjúsági és sportbizottsága idén is – akárcsak tavaly – megemlékezik a pontosan három éve elhunyt Marian Cozmáról. A megemlékezést Mădălin Guruianu bizottságelnök szervezi, aki elmondta, a románok és magyarok igazi összefogást mutattak a sportoló halálakor, és ezt kellene ápolni. Aki teheti, ma 18 órakor jöjjön el a Szabó Kati Sportcsarnok elé, és gyújtson meg egy gyertyát Marian Cozma emlékére – kéri Guruianu.