Mediafax - PNL Sf. Gheorghe: Şcolile româneşti din secuime nu primesc finanţare conform noii Legi a educaţieiConducerea PNL Sfântu Gheorghe afirmă că în Covasna-Hargita nu se aplică noua Lege a învăţământului în ceea ce priveşte finanţarea unităţilor şcolare cu predare în limba română, spunând că şcolile româneşti din aceste zone trebuie să beneficieze de un cost standard per elev după un coeficient mărit.
Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, care este şi consilier local în municipiu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în această zonă a ţării nu se aplică noua Lege a învăţământului în ceea ce priveşte finanţarea unităţilor şcolare cu predare în limba română, spunând că aceste şcoli trebuie să beneficieze de un cost standard per elev după un coeficient mărit, similar cu unităţile de învăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale.

"Considerăm că este o eroare foarte mare în judeţele Covasna şi Harghita, dar ceea ce mă interesează pe mine foarte tare, ca şi consilier local, este că e o eroare în bugetul municipiului Sfântu Gheorghe în acest sens, pe care n-am sesizat-o până acum. Banii care sunt alocaţi pentru învăţământul în limba română, care sunt exact ca anul trecut, nu sunt în concordanţă cu noua Lege a învăţământului", a afirmat Guruianu, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Consilierul local PNL a menţionat că în noua Lege a învăţământului, la articolul 45, punctul 17, se prevede că în finanţarea de bază a unităţii de învăţământ preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale costul standard per elev şi per preşcolar se calculează după un coeficient mărit, pe baza factorilor de corecţie, luând în considerare predarea în limba minorităţii naţionale sau a limbii minorităţii naţionale. În cazul acestor unităţi se ţine cont de izolarea lingvistică, geografică şi numărul redus de elevi şi preşcolari, precum şi elevii.

Însă, potrivit acestei legi, acelaşi coeficient se aplică şi în cazul unităţilor şcolare cu predare în limba română, în condiţii similare.
Guruianu a explicat că acest lucru înseamnă că acolo unde românii sunt minoritari numeric practic se calculează acelaşi coeficient mărit ca în cazul unităţilor de învăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale.

"Ceea ce înseamnă că trebuie să rectificăm bugetele locale, după părerea mea. În momentul de faţă, din ceea ce înţeleg eu aici, nu pot să-mi imaginez la ce s-a gândit legiuitorul că s-ar aplica acest paragraf, în afară de Covasna, Harghita şi Mureş, unde există unităţi şcolare cu predare în limba română în condiţii similare cu cele de minorităţi", a spus el.
Potrivit sursei citate, aceşti bani, de fapt, sunt alocaţi consiliilor locale de către Guvern, prin intermediul consiliilor judeţene, astfel că trebuie văzut la ce nivel nu s-a ţinut cont de prevederile acelui paragraf.

"Trebuie să vedem clar, pentru că poate eroarea e la Bucureşti sau la judeţ sau la Sfântu Gheorghe nu s-au făcut calculele pe acest coeficient", a conchis el.

Comentarii