SAINT GEORGE ANTI - ACTA!


 • Sfântu Gheorghe spune NU - ACTA! Invită-ţi prietenii!

  https://www.facebook.com/events/239423339473891/


  MESAGERUL DE COVASNA: Şi covăsnenii protestează împotriva ACTA

  ADAUGAT: FEBRUARIE - 9 - 2012

  Sâmbătă, de la ora 17, în centrul oraşului, Sfântu Gheorghe spune NU ACTA!

  Ideea protestului a început să fie popularizată pe reţeaua de socializare Facebook: „Sâmbătă, 11 Februarie 2012, vă aşteptăm în stradă, începând cu ora 17:00 pentru a protesta într-un mod paşnic şi creativ împotriva A.C.T.A. Astfel ne exprimăm solidaritatea faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană participante la manifestaţie. Vă aşteptăm la construcţia unui viitor comun bazat pe libertatea de exprimare!”, este mesajul transmis pe Facebook.

  Aproape 300 de covăsneni şi-au manifestat susţinerea, alţi 83 urmând să se decidă.
  În legătură cu acest subiect, liderul PNL Sfântu Gheorghe, a declarat:„Niciodată nu am considerat că numărul contează. Chiar dacă o să iasă în stradă 5 persoane, mie mi se pare că a pune Sfântu Gheorghe pe harta protestelor anti ACTA e un lucru important. Cred că mulţi dintre cei prezenţi vor veni cu acele măşti clasice, pentru că sunt împotriva acestui gen de a legifera un lucru care ar trebui să fie lăsat mult  mai liber decât au încercat ultimele acte semnate, după părerea multora destul de iresponsabil de mulţi şefi de stat din Europa”, a declarat Mădălin Guruianu.
  „ACTA este un acord multilateral care propune o serie de standarde internaţionale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală (…) Acordul va avea implicaţii majore pentru libertatea de exprimare, accesul la cultură şi viaţa privată, va afecta comerţul internaţional şi va reprezenta un obstacol în calea inovării”, se arată pe www.9am.ro
  Mai precis, printre prevederile ACTA se numără faptul providerii de internet pot să consulte informaţiile din calculatorul unei persoane conectate atunci când există suspiciuni că aceasta foloseşte sau accesează material piratat. Sunt prevăzute sancţiuni penale pentru ajutorul şi încurajarea furtului intelectual, chiar dacă ACTA este un acord comercial. Printre altele, mai este prevăzută controlarea laptopurilor în vămi.
  ACTA original, în limba română, poate fi vizualizat pe:http://register.consilium.europa.eu/pdf/ro/11/st12/st12196.ro11.pdf
  România se numără printre acele 22 de state care a semnat Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA).
  Ana Alina Costache


  RADIO TÂRGU MUREŞ: Judeţul Covasna se raliază protestelor ACTA

 • COVASNA
 • |
 • 10 februarie 2012
Judeţul Covasna se raliază protestelor ACTA
Sâmbătă, de la ora 17, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe va avea loc o acţiune de protest împotriva ACTA.
Socializare
Iniţiativa aparţine preşedintelui PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu care a popularizat acţiunea prin intermediul unui site de socializare.
Guruianu a menţionat că va fi un protest paşnic şi va conta mai puţin numărul manifestanţilor, cât faptul că prin această acţiune covăsnenii dau un semnal de solidaritate cu celorlalte ţări din Uniunea Europeană care vor organiza proteste la aceeaşi oră.

ACTA este un acord multilateral care propune o serie de standarde internaţionale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală. Printre prevederile ACTA se numără dreptul providerilor de internet de a consulta informaţiile din calculatorul unei persoane conectate atunci când există suspiciuni că aceasta foloseşte sau accesează materiale pirat. De asemenea, prevede sancţiuni penale pentru ajutorul şi încurajarea furtului intelectual.
România se numără printre acele 22 de state care au semnat acest acord.

Mara Deleanu

SYEKELYHON.RO: Sepsiszentgyörgy is csatlakozik az ACTA elleni tüntetésekhez

BOTH ILDIKÓRÁKOSI KATALIN2012. február 10., péntek 12:19 | Legutolsó módosítás: 2012. február 10., péntek 13:45
1 hozzászólás   | Archívum | Galéria   | Nyomtatható verzió | Küldje tovább ismerősének
A Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA) elnevezésű uniós jogszabály, illetve annak ratifikálása ellen szervezett tüntetéssorozathoz csatlakozik Sepsiszentgyörgy. A megmozdulásra február 11-én 17 órától kerül sor a városközpontban.
acta_politics_v_b
A sepsiszentgyörgyi megmozdulás kezdeményezője, Mădălin Guruianu liberális politikus a Facebookon jelentetett meg egy felhívást. Guruianu szerint békés megmozdulásról van szó, nem is a résztvevők száma a fontos, hanem az, hogy a háromszékiek is szolidaritást vállalnak az EU más országaiban utcára vonulókkal.
A Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást 22 EU-tagállam írta alá, köztük Románia is. A cél a világviszonylatban egyre nagyobb méreteket öltő hamisítás és kalózkodás ellen fellépő nemzetközi együttműködés megerősítése, valamint a szellemitulajdon-jogokat érintő jogérvényesítés hatékonyságának növelése. Az egyezmény viharos tiltakozást váltott ki Európa-szerte, az ellenzők összehangolt tüntetéseket szerveznek Romániában, Magyarországon, Ausztriában, Belgiumban, Nagy-Britanniában, Bulgáriában, Csehországban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Luxemburgban, Máltán, Hollandiában, Lengyelországban, Portugáliában, Skóciában, Svédországban, és Svájcban.
Mire kötelez az ACTA?

Az ACTA egy nemzetközi szerződés, amely kötelező és opcionális szabályokat tartalmaz a szellemi tulajdonjogok érvényesítésével kapcsolatban. Az eredeti célja a szellemi tulajdon védelme lenne, de mivel a szellemi tulajdon nincs pontosan meghatározva a törvényben, ezt bármire kivetíthetik, így az internet első számú célponttá válhat az ACTA színrelépése után – magyarázta Demeter Lehel informatikus.

csere_mihalySepsiszentgyörgyön többen csatlakoznak a Facebook-felhíváshoz és részt vesznek a megmozduláson, köztük Csere Mihály (fotón jobbra) programozó is, aki úgy gondolja, sok minden nincs rendben ezzel a megállapodással és fel kell ellene lépni. A programozó meglátása szerint az ACTA egy olyan törvény, ami az internethasználók véleménye nélkül született meg, és ami a nagy nemzetközi film- és zenevállalkozók érdekeit szolgálja, akik nem képesek alkalmazkodni az internet realitásához.
„Bár megértem azt, hogy meg akarják védeni az úgynevezett intellektuális, szerzői tulajdonukat, de sajnos az ACTA nem ezt védi, hanem a megalomán multinacionális szervezetek érdekét. Mind a szerzők, mind pedig a felhasználók csak veszítenek ezzel a megállapodással. A legnagyobb bajom nekem személy szerint az, hogy legális keretet teremt arra, hogy bármikor, bárhol, bárhogyan ellenőrizzék a virtuális életedet. Eddig az interneten szabadon kifejezhetted magad, most nemcsak ezt gátolnák meg, hanem köteleznék a szolgáltatókat, hogy minden egyes mozgásodra a neten figyeljenek, és bármi gyanúsat csinálsz, jelentsenek” – fejtette ki véleményét a sepsiszentgyörgyi programozó.
Durván sérülhetnek a személyiségi jogok
Csere Mihály úgy gondolja, ez a rendszer, ha létrejön, sokkal durvábban fog működni, mint a Securitate az elmúlt rendszerben, de emellett nevetséges is. Az évek óta programozással foglalkozó férfi sok időt tölt a világhálón, és nevetségesnek tartja, hogy például egy buliban készült videót a barátokról nem tölthetsz fel a YouTube-ra, mert akár le is csukhatnak, mivel nincsenek ehhez szerzői jogaid. „Valós életben, ha leképzenénk az ACTA-t, olyan lenne, mintha mindenki kapna maga mellé egy rendőrt, aki figyelné, hogy hol, merre jársz és mit csinálsz.”
Rengeteg dolog szól a megállapodás ellen, pl. büntetnék a közösségi oldalakat is egy letöltés vagy megosztás miatt, így pedig Mark Zuckerberg nemcsak a legfiatalabb milliárdos, hanem a legfiatalabb gazdag börtöntöltelékké is válthat – mondta ironikusan Csere Mihály.
A Facebookon szervezett megmozdulás többi résztvevője is egyetért a fent leírtakkal, ők is úgy látják, nagymértékben sérülnek a személyiségi jogok, amennyiben életbe lép az ACTA. Az ügyben a végső döntést a nemzeti országgyűlések és az Európai Parlament hozzák majd meg. Sepsiszentgyörgyön szombat délután 17 órától szervezik a megmozdulást, melyre eddig közel hétszáz ember jelezte részvételi szándékát.

Comentarii