RAPORT DE ACTIVITATE PREZENTAT PUBLIC ASTĂZI 20 MARTIE 2012


„Nu sunt împotriva nimănui. Fidel unei filosofii care m-a călăuzit o viaţă, vreau să construiesc, nu să demolez. Vreau să fiu Pentru, nu Împotrivă. Vreau să spun DA, în loc de NU!  Vreau să privesc spre Viitor, nu în Trecut.”


4 ANI DE PARTENERIAT PENTRU COMUNITATE

RAPORT DE ACTIVITATE (IUNIE 2008- MARTIE 2010)


I. PREZENŢE

1. Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe.
 100 şedinţe.   Prezent la 99 de şedinţe de Consiliu.

2. Comisia de Tineret şi Sport - preşedinte
 70 şedinţe.     Prezent la 69 şedinţe de Comisie.

3. Comisia Juridică - membru
90 şedinţe.      Prezent la 82 de şedinţe de Comisie.

II. ACTIVITATE

Cu o singură absenţă dintre cele 100 de şedinţe ale Consiliului Local Sfântu Gheorghe, am încercat, împreună cu colegii consilieri să propunem proiecte de hotărâri care să aducă un plus în viaţa oamenilor din comunitatea noastră. Votul meu nu a fost aproape niciodată politic, ci a fost întotdeauna acolo unde s-au aflat interesele cetăţenilor din Sfântu Gheorghe, la fel ca şi propunerile mele de hotărâri, dar şi ideile ridicate la dezbaterile din plen şi din cadrul comisiilor de specialitate.

Am condus toate şedinţele Comisiei de Tineret şi Sport, cu excepţia uneia singure, în cei patru ani şi am avut câteva absenţe la cele din Comisia Juridică, analizând într-o atmosferă propice de lucru, împreună cu colegii consilieri, indiferent de culoarea politică, proiectele prezentate spre avizare, majoritatea dintre proiecte primind avizul favorabil, dar beneficiind şi de observaţiile de formă sau fond, atunci când a fost cazul să fie completate prin amendamente.


4 HOTĂRÂRI ŞI ZECI DE INIŢIATIVE

Am propus şi promovat, în premieră pentru Sfântu Gheorghe, 4 hotărâri majore de schimbare a situaţiei, 3 dintre ele adoptate în unanimitate – „Sfântu Gheorghe sprijină sportul”, „Bursele Sfântu Gheorghe”, Bursele Sportive Sfântu Gheorghe”, iar a patra după foarte multe discuţii şi dezbateri – „finanţare separată pentru proiectele multiculturale”. Toate cele patru programe le-am iniţiat cu bună credinţă şi speranţa că vor avea efect benefice şi pe termen lung, dar mai ales că simbolizează deja recunoaşterea, aprecierea şi încurajarea constantă atât a tinerei generaţii din comunitate, dar şi a sportului, culturii, în toate direcţiile pozitive şi pe toate planurile de acţiune, pornind de la idea că ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI BUNI!

Am participat la şedinţe cu reprezentanţii Primăriei şi cu ceilalţi preşedinţi de Comisii pentru stabilirea unor strategii de promovare a zonei, dar şi de atragere a tinerilor care nu-şi mai doresc să se întoarcă în zonă, oferindu-le acestora perspective noi şi speranţe prin construirea de locuinţe, dar şi prin punerea bazelor pentru dezvoltarea unui oraş mai curat, mai civilizat, mai  ofertant pentru investitori. În acest sens au fost aprobate mai multe hotărâri de Consiliu Local pentru protecţia mediului, pentru protecţia animalelor, pentru refacerea clădirilor, pentru amenajarea pistelor de biciclişti şi a spaţiilor de joacă, sau a parcurilor, plus cele din programul “Hai acasă!”, sau cele prin care s-a încercat atragerea de investitori, dar mai ales cele de „schimbare la faţă a oraşului” – Parcul Central, Piaţa Mihai Viteazul, clădirea Poştei Vechi, zona Gării, zona Ciucului, drumurile, trotuarele şi locurile de parcare din oraş  etc.


BURSELE SFÂNTU GHEORGHE

Pus în practică în ultimii 3 ani în Sfântu Gheorghe, prin programul special de recompensare a excelenţei la nivelul liceenilor, au fost acordate burse de câte 2000 de lei în 2009 şi 2010, iar din 2011, câte 3000 de lei. În avanpremiera acestor burse, am propus şi a fost acordată o bursă specială de 4000 de lei pentru Szerzö Peter, un elev premiat cu aur la Olimpiada Mondială de Fizică, actualmente student la Princeton Univeristy. Fericiţii câştigători ai burselor au fost: în 2009 - Sipos Lehel, Sasu Robert, Para Attila, Vidican Vlad, Bodosi Eszter, în 2010 - Orbán Szabolcs, Szabó Lilla, Vlej Zsombor– Barna, Tulit Gyopár, Mihály Judit, Panaitiu Ioana, în 2011 - Mester Ágnes, Both Csaba Attila, Bandi István-Zsolt, Gabriel Moise, Toth Gödri Iringó.


BURSELE SPORTIVE SFÂNTU GHEORGHE

Pus în practică începând cu Zilele Sportive Sfântu Gheorghe 2010, programul de premiere „Bursele Sportive Sfântu Gheorghe” a adus aprecieri sportivilor, antrenorilor şi juniorilor din comunitatea noastră, prin care an de an, peste 35 de oameni de sport din diverse ramuri sportive au fost recompensaţi cu peste 10.000 lei, în cadrul Galei Sportului din Sfântu Gheorghe. La ambele ediţii de până acum premiile au fost acordate împreună cu dl. primara Antal Árpád, iar la ediţia din 2011, l-am avut ca invitat de onoare pe maestrul Cristian Ţopescu, legendarul comentator sportiv.


SFÂNTU GHEORGHE SPRIJINĂ SPORTUL

Am iniţiat împreună cu colegii din Consiliu formarea unei comisii de tineret şi sport, inexistentă până în 2008 şi am devenit încă d ela înfiinţare preşedintele acesteia. Din această calitate am propus şi aplicat un program-cadru de susţinere a sportului, intitulat “Sfântu Gheorghe sprijină sportul!” şi prin care s-au pus bazele unei finanţări consistente pentru sportul din municipiu, atât cel de masă, cât şi cel de performanţă, cu precădere echipele de primă ligă, cea de baschet feminin şi cea de futsal, dar şi cele de fotbal, ping-pong, baschet masculin, arte marţiale, şah, handbal etc. atât la seniori, dar şi la juniori, cu precădere prin susţinerea secţiilor Clubului Sportiv Şcolar.


PENTRU SPORT

Am susţinut masiv încă de la apariţie evenimentul care a crescut de la an la an, „Zilele Sportive Sfântu Gheorghe” şi am participat, deasemenea, la multe evenimente organizate cu această ocazie, ca şi concurent - şah, alergare, ping-pong, tenis, squash, bowling, baschet, fotbal-,  arbitru - arte marţiale, sau simplu spectator la zecile de programe.

Am participat deasemenea la diverse programe sportive în Sfântu Gheorghe, printre care probele de ştafetă ale semi-maratonului de pe străzile oraşului din 2009 şi 2010, cursa cu ocazia Zilei Tineretului 2009, marşurile pe biciclete organizate în ultimii ani, activităţile Clubului de Şah „Cavalerul”, mai ales meciurile demonstrative din Sala Consiliului Local din 2010 şi 2011, „Împreună prin sportul minţii”, plus ediţiile de la sfârşitul fiecărei luni de vară a proiectului „Bike Walk Sepsi”, lansarea Asociaţiei Montane „CovAlpin” , concursuri de bowling, fotbal, tenis ping-pong ş.a.

Am susţinut şi reuşit achiziţionarea din banii de la Consiliul Local şi ai sponsorilor, a unui cărucior special cu rotile din Italia pentru campionul nostru la tenis de câmp în scaun rulant, Ciprian Anton, în 2009. Ulterior, sprijinul a continuat pentru sportivul care a devenit un exemplu personal pentru mine, acesta reuşind an de an să-şi continue visul, în acest an fiind extrem d eaproape de calificarea la Jocurile Paralimpice de la Londra.

La propunerea mea au fost premiaţi mai mulţi sportivi care au reprezentat cu cinste Sfântu Gheorghe – pentru Olimpiada de la Beijing din 2008: 2 luptătoare, un gimnast şi antrenorii lor, dar şi la Campionatele Europene din 2009: 1 luptătoare şi antrenorul acesteia, medaliile de bronz în Campionat şi ulterior şi în Cupă – SEPSI Baschet Club, medaliile de bronz în Campionat – SEPSI Futsal Club.

Între 2009 şi 2011 am fost PR Manager onorific al echipei de baschet şi am încercat să-mi pun şi astfel în aplicare toate cunoştinţele acumulate pentru a face ca oamenii să realizeze că SEPSI BC, câştigătoare a medaliilor de bronz atât în Cupă, cât şi în Campionat în acele sezoane, a fost mai mult decât o echipă de baschet, ci un fenomen în jurul căruia ne putem uni şi putem crede în valoarea noastră ca şi comunitate demnă de a ne ridica peste nivelul multor oraşe din ţară sau străinătate.

Am iniţiat şi organizat începând cu 2009, omagierea publică a celui care a fost un simbol al prieteniei româno-maghiare, sportivul Marian Cozma, dispărut prea repede dintre noi.

Am acordat lunar din indemnizaţia mea de consilier, o bursă de aproximativ 300 de lei până în vara lui 2009 unui tânăr sportiv din Sfântu Gheorghe, Andrei Mari, care a reuşit să urce de pe locul 75 pe 31 în clasamentul celor mai buni tenismeni din România la categoria sa de vârstă, iar din toamna lui 2009 către Roxana Chiper, o tânără sportivă, practicantă de ping-pong şi fotbal, dar care şi-a pierdut în mod tragic tatăl şi care actualmente este studentă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Braşov..


PENTRU CULTURĂ ŞI MULTICULTURALITATE

Am propus şi promovat încă de la începutul lui 2011, iar la sfârşitul său am reuşit să-l trec prin plenul Consiliului Local cu o majoritate firavă, dar a început să fie pus în fine în practică în premieră pentru Sfântu Gheorghe un program special de încurajare a multiculturalităţii şi interculturalităţii, din 2012 existând deja un fond special pentru a încuraja spiritul civic, colaborarea interetnică şi empatia oamenilor din comunitatea noastră, indiferent de apartenenţa etnică – “finanţare separată pentru încurajarea multiculturalităţii şi interculturalităţii”.

Am participat la majoriatea spectacolelor cultural din oraş, indiferent de limba în care au fost interpretate şi, în deplină cunoştinţă de cauză, am sprijinit iniţiativele particulare sau comunitare, în special Trupa Ecou, condusă de Fatma Mahomed şi Trupa Osono, condusă de Fazakas Misi, dar şi ale celor trei teatre din oraş, “Andrei Mureşanu”, “Tamási Áron” şi „M Studio”, reuşind suplimentări “in extremis”, atât pentru instituţii, dar şi pentru festivalurile iniţiate de acestea „Tam per 2” şi mai ales „REFLEX”. Am susţinut şi promovat în continuare abonamentul “Eugene Ionescu” şi supratitrarea în limba română a spectacolelor în limba maghiară de la Teatrul “Tamási Áron”.

Am iniţiat şi condus Comitetele de Organizare ale Cortului de Tineret „Român pentru Comunitate” şi „HARIT”, cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe, începând cu 2009, la ale căror acţiuni cultural / artistice sau de divertisment au participat mii de oameni de toate vârstele şi toate categoriile sociale. Pentru întâia oară s-a reuşit o colaborare eficientă între cele mai importante ONG-uri din municipiu, reprezentative atât pentru comunitatea românească, cât şi pentru cea maghiară, sute de voluntari participând şi acţionând pentru reuşita manifestărilor.

Fac parte din 2010 din echipa de organizare a Zilelor Sfântu Gheorghe şi mi-am adus aportul la buna desfăşurare a evenimentului, atât în ceea ce priveşte programele culturale, dar şi cele de divertisment - spectacolele de teatru, formaţiile invitate, programele folclorice, mai ales cele în limba română – concertele Holograf, Compact, Mircea Baniciu, HI-Q, Ansamblul Mureşul, spectacolele de teatru de la Nottara – cu Mircea Diaconu şi Alexandru Repan, sau de la Naţional – cu J. Răducanu şi Ion Caramitru etc.

Am participat şi ajutat la organizarea multor evenimente din cadrul suitei de acţiuni aşezate sub egida „Sfântu Gheorghe, Oraş de 550 de ani”, printre care evenimentele de lansare şi de închidere, dar şi „550 de minute de şah”, „550 de minute de lectură”, „Cupa Sprint la înot”, „Zilele Sportului cu rachete”, iar la „Gala de Decernare a Premiilor Sfântu Gheorghe 550”, primind o distincţie în numele Clubului de Dezbateri Academice din Sfântu Gheorghe. 

Am propus şi ulterior au fost acordate două premii de excelenţă în valoare de 3000 de lei pentru cei doi artişti exemplari care se preocupă cu trupe de tineri amatori de teatru în Sfântu Gheorghe, Fatma Mahomed, conducătoarea actuală a Trupei Ecou, şi Fazakas Misi,  artizanul Trupei Osono.

Am participat la realizarea în oraşul nostru a proiectului internaţional contra discriminării şi prejudecăţii „Biblioteca Vie”, în cadrul căruia am fost una dintre „cărţile vii” care au putut fi „citite” de către doritori.

Am iniţiat şi realizat proiectul „Lunea Cărţilor”, împreună cu Librăria Ex Libris, în cadrul căruia am lansat 6 volume ale unor autori locali şi am încercat să impulsionăm lectura mai ales în rândul tinerilor.

Am iniţiat şi am fost în juriu la concursul „Shortcut”, un program inovator pentru studenţii din Sfântu Gheorghe, dar şi din afara oraşului, prin care se încearcă o promovare aletrnativă a oraşului nostru şi a celor de aici.

Am participat şi sprijinit încă de la înfiinţare toate manifestările organizate cu ocazia “Festivalului de Colinde Adolescent” / „Povestea din Ajun”, unde datorită unor echipe extraordinare de organizare, conduse de Emil Pantelimon, sute de colindători şi mii de spectatori au putut fi martori la acţiuni caritabile şi concerte extraordinare, în interior, dar şi în spaţiu deschis, evenimentul devenind una dintre marile sărbători multiculturale ale oraşului din ultimii ani, ediţia din 2011 fiind absolut extraordinară, prin suita de evenimente care dintre care mai impresionante, concertul maestrului Gheorghe Zamfir din Biserica Catolică reprezentând fără îndoială apogeul.

Am participat şi susţinut toate ediţiile programului cultural de sprijinire a tinerilor artişti, Seri Albastre, cu ediţiile sale de Gală cu tot şi mai ales spectaculoasa Şcoală de Toamnă Seri Albastre, unde au participat profesorii universitari Miltiade Nenoiu şi Cristian Mihăilescu - directorul Operei Braşov - şi soprana de renume mondial, Felicia Filip.

Am iniţiat şi dezvoltat programul Viitorii Lideri ai Comunităţii, prin care anual, cei mai merituoşi tineri din comunitate sunt premiaţi în cadrul unei Gale la Centrul de Cultură din Arcuş

Am continuat să conduc Clubul de Dezbateri Academice din Sfântu Gheorghe, participând cu elevi sau studenţi la mai multe competiţii locale - Cluj, Bucureşti, Timişoara, Braşov, Turda, Vălenii de Munte şi naţionale - Slănic Moldova, Constanţa, Arcuş - câştigând titlul de Campioni Regionali în Ardeal – echipa Adina Stoica, Alex Drăgoi, Dani Cruceriu - şi organizând în fiecare an OPEN-ul “Saint George, City of Debate”, devenit cel mai amplu din ţară în 2011 şi 2012! - şi pentru care am obţinut o menţiune la Gala Societăţii Civile 2009, dar şi ediţia din 2009 a Campionatelor Naţionale de Dezbateri Academice din România, la care au participat câteva sute de tineri din ţară. Am sprijinit deasemenea participarea celor doi actuali studenţi, foşti campioni naţionali la debate din Sfântu Gheorghe, Bianca Dragomir şi Radu Cotarcea, în premieră pentru oraşul nostru, la Campionatele Europene şi Mondiale de Dezbateri Academice din 2009, 2010 şi 2011, anul trecut reuşind să obţină titlul de vicecampioni europeni.

Am continuat alături de colegii din Asociaţia pentru Comunitate să realizăm din bani de la buget, dar şi al sponsorilor locali concerte extraordinare şi gratuite cu ocazia mannifestărilor prilejuite de organizarea Zilei Naţionale României, 1 decembrie, 2009 - Semnal M, 2010 - Ducu Bertzi, 2011- Vasile Şeicaru.

Am sprijinit acordarea a 2000 de lei către pictorul din oraş, Ramon Grosos, care este singurul artist român care a  primit în 2008 două premii internaţionale în Italia: „Michelangelo Buonarroti” şi premiul „Carta Drepturilor Omului”.

Am organizat, împreună cu Rotary Club o acţiune de colectare şi donare de carte pentru românii din Republica Moldova, în cadrul căreia am adunat peste 3000 de volume care au fost transportate la sfârşitul anului 2008 în Basarabia.

Am premiat cu peste 500 de cărţi, împreună cu grupul de iniţiativă „Bastion”, toţi premianţii din 2011 de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Şcoala Varadi Jozsef, Şcoala Ady Endre şi Şcoala Nicolae Colan din Sfântu Gheorghe.

Am sprijinit alocarea unor fonduri publice de la C.L. pentru încălzirea Catedralei din Sfântu Gheorghe, pentru amenajarea curţii interioare a acesteia, dar şi pentru refacerea spaţiului de sub Catedrală.
PENTRU MEDIU

Am propus şi realizat să fim pe harta oraşelor din România care  sprijină oficial demersul “Ora pământului” şi Sfântu Gheorghe s-a alăturat sutelor de oraşe din lumea întreagă care au stins lumina timp de o oră începând cu 2009, împreună cu Asociaţia de Tineret ECOU şi Unitatea Militară “Vânătorii de Munte” organizând petreceri la lumina torţelor în Parcul Central.

Am fost responsabil pentru Sfântu Gheorghe de proiectul “Adoptă un râu”, dezvoltat de Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta şi am curăţat câţiva kilometri pe malul râului Olt la ieşirea spre Chilieni, în 2009.

Am promovat şi participat activ, ca şi voluntar, în cadrul campaniilor „Verde pentru Cultură”, Arcuş – 2009, 2010 şi “Let’s do it, Romania!”, în judeţul Covasna – 2010 şi 2011, dar marea satisfacţie în zona ecologiei ne-a adus-o câştigarea titlului de Capitala Verde a României pentru bloggeri, titlu obţinut în urma unei acţiuni iniţiate de mine şi continuată de mai multe asociaţii sau persoane fizice din oraş, români şi maghiari deopotrivă.

Am iniţiat şi dezvoltat un plan de refacere a parcurilor din municipiu, începutul fiind făcut în Piaţa Andrei Şaguna, reamenajată corespunzător, mai ales odată cu punerea în circuitul turistic al Muzeului “Prima Şcoală Românească”.

Am participat la programul de împodobire a oraşului “Lumini de Crăciun 2008”, cu idei, dar şi prin atragerea de fonduri de la sponsori.


COMISII SPECIALE

Am fost membru în “Comisia de verificare a realizării contractelor de management ale directorilor instituţiilor de cultură” şi am avut întâniri constante cu directorii instituţiilor, mai ales cei din teatrele “Andrei Mureşanu” şi “Tamasi Aron”, în urma căreia am susţinut schimbări în bine atât la nivelul programelor, al promovării, dar mai ales al colaborării constante dintre instituţiile culturale din acest oraş.

Precizez că fac parte deasemenea din Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional “Mihai Viteazul”, unde am participat la majoritatea şedinţelor care au avut loc şi de unde am preluat informaţiile necesare pentru a suţine cu succes cauzele ridicate de elevii, cadrele didactice şi direcţiunea Colegiului în faţa Consiliului Local şi a Primăriei Sfântu Gheorghe, 2011 fiind anul în care finanţările au fost mai consistente pentru unitatea de învăţământ.

Sunt membru în Comisiile delegate ale Consiliului Local pentru Multitrans şi Adăpostul pentru Câini, iar ambele instituţii au avansat evident în acest ultim an, dezvoltând noi tehnologii şi reuşind investiţii consistente pentru o mai bună desfăşurare a activităţilor specifice.

Am făcut parte din Comisia de acordare a spaţiilor pentru ONG-uri în Casa cu Arcade şi în urma unui proces legal şi echitabil au fost acordate sedii celor mai importante 10 asociaţii din zonă care-şi doreau acest lucru.

Am făcut parte din juriile a două festivaluri gastronomice tradiţionale pentru acest oraş: “Parada Cârnaţilor” şi “Aquaris”, sprijinind cu dragă inimă cele două evenimente care sper că vor continua să atragă turişti şi investitori în această zonă. 


PENTRU TRANSPARENŢĂ ŞI COMUNICARE
           
            Am susţinut amplificarea procesului de transparenţă şi desecretizare a actului decizional, informând constant şi extrem de rapid mass-media locală despre noutăţile apărute în cadrul şedinţelor Consiliului Local şi ajutând departamentul de imagine de câte ori am fost solicitat pentru diverse proiecte, mai ales cele legate de îmbunătăţirea portalului de informaţii al oraşului: ww.sfantugheorgheinfo.ro

            Am participat la majoritatea evenimentelor din comunitatea noastră, prilejuite fie de sărbători oficiale, fie de evenimente locale, reprezentând Consiliul Local Sfântu Gheorghe, de fiecare dată când mi s-a solicitat acest lucru.Cu cât am reuşit în aceşti patru ani să facem mai mulţi paşi într-o direcţie pozitivă pentru întreaga comunitate, cu atât mai mult realizez că sunt din ce în ce mai multe aşteptări din partea cetăţenilor din Sfântu Gheorghe, dar sunt convins că pornind cât mai multe proiecte de impulsionare a oraşului şi mai ales a generaţiei tinere şi active din oraş, vom reuşi să schimbăm în bine faţa acestei zone binecuvântate de Dumnezeu, demonstrând din plin că împreună suntem mai buni şi că putem avea un viitor bun pe aceste meleaguri, români şi maghiari deopotrivă.

Aşa să ne-ajute Dumnezeu!

20.03.2012


Comentarii

Anton Ciprian a spus…
Felicitari pentru munca depusa in tot acest timp, perseverenta si transparenta cu care lucrezi.
Calde salutari din partea clubului sportiv Show Time.