CORTUL DE TINERET ROMÂN ŞI MAGHIAR ŞI LA ZILELE SFÂNTU GHEORGHE 2012!


Mesagerul de Covasna: Zilele Sfântu Gheorghe: tinerii au întâlnire la „kilometrul zero”

ADAUGAT: APRILIE - 18 - 2012

Timp de trei zile, la Cortul de Tineret ce va fi amplasat în curtea Primăriei, la „kilometrul zero” al oraşului, tinerii români şi maghiari vor petrece împreună, de Zilele Sfântu Gheorghe.

Deschiderea oficială a Cortului urmează să aibă loc vineri, 27 aprilie, la ora 15,30. Mădălin Guruianu, coordonatorul de programe culturale în limba română, a  declarat că, la fel ca în anii trecuţi, programele vor fi organizate împreună cu Asociaţia Harit.
Acesta a menţionat că, la Cortul de Tineret se vor organiza o mulţime de programe dedicate tinerilor, care mai de care mai interesante. Dintre acestea merită amintite interviurile şi sesiunile de autografe Iris, Felicia Filip şi Taxi. De asemenea, cei prezenţi se vor întâlni cu  invitaţii din Republica Moldova, care vor susţine o conferinţă interesantă de la Universitatea din Cahul, Universitatea Haşdeu, activitatea fiind organizată cu ajutorul Asociaţiei Ecou şi al doamnei prof. Luminiţa Cornea.
La Cortul de Tineret vor fi organizate un concurs şi o expoziţie foto, dar se va pregăti şi un bulz tradiţional, împreună cu Consiliul Elevilor din Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi”. De asemenea, formaţia „Ecou” şi trupa „Schoolastic” vor cânta vineri seara.
„Sunt încântat de faptul că şi anul acesta am reuşit să punem  pe picioare un program amplu, care ţine de vineri de la ora 15.30, când are loc deschiderea şi un concert în română şi în maghiară, al trupei Ecou, şi până duminică seara, în continuu, zi şi mare parte din noapte. Tinerii români şi maghiari se vor distra nu numai cu aceste programe, ci şi cu concerte şi multe alte lucruri”, a spus Mădălin Guruianu.

Biblioteca Vie revine

Unul dintre programele permanente ale Cortului de Tineret este „Biblioteca Vie”. În premieră naţională, „Biblioteca Vie” din Sfântu Gheorghe va fi organizată în exclusivitate de un grup de liceeni. Mai multe „cărţi vii” îi vor aştepta pe cei interesaţi să le cunoască povestea scrisă în paginile vieţii lor.
Biblioteca Vie funcţionează ca o bibliotecă obişnuită. Cititorii „vor putea împrumuta” o carte, pentru o perioadă limitată de timp. Timp de 40-50 de minute, „cititorii” vor putea sta de vorbă cu jurnalişti, sportivi cu dizabilităţi, actori, psihologi, oameni de afaceri şi alţii. „Biblioteca Vie este un program organizat în parteneriat cu Asociaţia Harit. Mai concret, el este organizat de un grup de elevi din Consiliul Elevilor din Colegiul Naţional Mihai Viteazul şi Centrul de Voluntariat Hiti”, a explicat Mădălin Guruianu.

Treasure Hunt

Alt proiect pe care organizaţiile române şi maghiare de tineret îl au în comun, şi care se organizează de patru ani, este Treasure Hunt – cel mai mare concurs pe echipe de „căutare de comori”, din Sfântu Gheorghe. Este vorba despre un proiect preluat de Consiliul Elevilor din Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi de Consiliile de elevi din Colegiul „Szekely Miko” şi din Liceul „Mikes Kelemen. Înscrierile au loc vineri, 26 aprilie, iar desfăşurarea propriu-zisă va avea loc sâmbătă. Mădălin Guruianu a explicat că  echipele vor fi neapărat mixte, băieţi şi fete, formate din câte trei persoane.Toţi participanţii care reuşesc să treacă de prima probă, care este o probă scrisă, vor primi tricouri. Apoi, participanţii calificaţi  vor  merge pe un traseu de trei- patru ore,  în care  vor trebui să caute indiciile prin tot oraşul .

Karaoke, dar şi oferă educaţională

Szekely Robert, coordonatorul de programe culturale în limba maghiară, a declarat că o altă activitate comună a tinerilor este petrecerea Karaoke, ce va avea loc vineri seara. Şi cum examenele de admitere la facultate „bat la uşă”, tinerii români şi maghiari vor avea posibilitatea să se întâlnească şi cu reprezentanţi ai unor instituţii de învăţământ superior, printre care Extensia Universitară Babeş-Bolyai din Sfântu Gheorghe şi Universitatea Sapientia, care îşi vor prezenta ofertele educaţionale din acest an.
În plus, în cadrul unui parteneriat cu Asociaţia „Art Life”, organizatorii au pregătit mai multe concerte bilingve susţinute de 5 formaţii compuse din tineri din Sfântu Gheorghe, Braşov, Cluj Napoca, dar şi din Ungaria.
Programul detaliat al activităţilor ce vor avea loc la Cortul de Tineret poate fi consultat accesând link-ul
Ana Alina Costache
Observatorul de Covasna: Zilele Sfântu Gheorghe 2012. Programe variate și multă distracție la Cortul de Tineret

Anul acesta locul de adunare al tinerilor, deja celebrul Cort de Tineret, va fi amplasat în centrul orașului, în curtea Primăriei. Programele din cort sunt organizate în colaborare de asociații de tineret române și maghiare și au fost date publicității de către coordonatorii Mădălin Guruianu și Székely Róbert.
Universitățile își prezintă ofertele
Extensia din Sfântu Gheorghe a Universității „Babeș-Bolyai”, Universitatea „Sapientia” din Miercurea Ciuc și Universitatea din Cahul, Republica Moldova vor fi reprezentate la Cortul de Tineret, unde doritorii vor putea participa la dezbateri tematice, conferințe, workshop-uri, iar liceenii din anii terminali vor afla și care sunt secțiile unde se pot înscrie pentru continuarea studiilor.
Biblioteca Vie
Sportiv cu dizabilități, politician, actor, jurnalist, pensionar sau sportiv tocilar – iată doar câteva dintre cărțile vii care vor putea fi închiriate de către cititori. Cărțile vor putea fi alese dintr-un catalog, iar cititorul poate citi o carte timp de 40 de minute, timp în care „cartea vie” va povesti aspecte din viața profesională. Nu este vorba de un citit pasiv, se pot pune întrebări, iar în cazul în care cineva dorește o recitire a unei cărți, o poate reînchiria.
Petreceri, concursuri, expoziții
Tinerii își pot arăta talentele în materie de cântat la karaoke show, dar își pot vedea şi idolii în carne și oase, întrucât vor fi sesiuni de autografe, dar și discuții cu artiști precum Felicia Filip, sau trupele Taxi și Iris.
Concursul Treasure Hunt îşi așteaptă şi în acest an echipele participante. Acestea trebuie să fie compuse din trei membri, fete și băieți, iar după o primă probă scrisă, concurenții vor porni într-o aventură de câteva ore prin oraș, în căutarea indiciilor pentru rezolvarea probei. Echipele câștigătoare vor primi cupe și medalii. În Cortul de Tineret va avea loc și o expoziție de fotografie, dar nu vor lipsi nici bunătățile culinare, așadar pare că avem toţi parametrii unei ediții de succes a „oazei tinerilor” din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe.

Comentarii