Icoane ortodoxe prin optica unui secui


O expoziţie inedită a fost lansată duminică la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la subsolul Catedralei Ortodoxe. Aceasta a fost prima expoziţie din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe 2012.
„Icoane tradiţionale ortodoxe din Turcia prin ochii unui secui catolic” este expoziţia de fotografii inedite ale geografului Karda Zoltán, pe care părintele Sebastian Pîrvu, gazda evenimentului a catalogat-o ca fiind deschizătoare de drumuri în vederea construirii unei relaţii sănătoase de convieţuire între românii şi maghiarii din Sfântu Gheorghe.

Fotografiile expuse prezintă iconografia pictată pe aur pe care autorul le-a găsit într-o mică biserică din Istanbul, aflată la mică distanţă de Zidul Constantinopolului. „Această iconografie este unicat în Europa datorită tehnicilor speciale pe care le-au folosit călugării care au pictat pereţii bisericii pe suport de aur. Originea iconografiei din Istanbul este biserica Sfânta Sofia, dar această mică biserică, Cora, s-au păstrat datorită blândeţii cu care a tratat Imperiul Turc această construcţie, punând pânze cu texte specifice musulmane deasupra icoanelor” – povesteşte Karda Zoltán.
Autorul fotografiilor este un călător prin lume, a fost în mai multe ţări din Orientul Mijlociu, şi a spus la vernisajul expoziţiei, că la anul va aduce în faţa publicului covăsnean alte lucrări de la biserici ortodoxe din lumea arabă.

Comentarii