A doua dezbatere “Sfântu Gheorghe 7+”


Liberalii propun susţinerea şcolilor mixte 

La iniţiativa lui Mădălin Guruianu, candidat al Partidului Naţional Liberal, cu susţinerea Uniunii Social Liberale pentru Primăria Sfântu Gheorghe, a avut loc la Sala Albastră Gábor Áron a Bibliotecii Judeţene o dezbatere despre educaţie, cultură, tineret, sport şi responsabilitate legislativă.
Pe scurt, subiectele lansate în discuţie în zona educaţiei au fost: şcoli adaptate la nevoile pieţei, subvenţii şi reduceri de taxe pentru angajatorii de tineri sub 35 de ani, promovarea educaţiei non-formale, “Bursele Sfântu Gheorghe pentru profesori”, introducerea cardului pentru tineri “I love Saint George”, implementarea devizelor “nici o şcoală fără wireless performant” şi “investim în cea mai important resursă a zonei, oamenii!”, plus promovaea bilingvismului în şcoli şi susţinerea învăţământului plurilingvistic, în dauna celui monoetnic. 
În zona culturală şi de sport, Mădălin Guruianu a propus formulare şi analiză online asupra proiectelor depuse la Consiliul Local, reabilitarea şi refacerea tuturor şcolilor şi grădiniţelor din oraş, plus a celor două instituţii importante de spectacol, “Andrei Mureşanu” şi “Tamasi Aron”, accentul pus pe Sărbătorile Întregii Comunităţi: Crăciunul, Zilele Sfântu Gheorghe, dar şi cele Sportive, amenajarea de piste de biciclete pornind de la principiul “nici un drum reamenajat fără pistă de biciclete”, promovarea voluntariatului şi a educaţiei continue.
Invitaţi de marcă au fost prezenţi la întâlnire şi au analizat într-o manieră constructivă propunerile avansate.
Dr. Cziprian Loránd, profesor universitar şi candidat al PNL pentru Consiliul Local Sfântu Gheorghe a vorbit despre importanţa bilingvismului şi încurajarea şcolilor mixte. Mirela Bucur, regizoare şi actriţă la Teatrul „Andrei Mureşanu” a vorbit celor prezenţi despre cunoaşterea reciprocă prin joc dintre copiii români şi cei maghiari, dar şi despre alte soluţii practice: cluburi de teatru în fiecare liceu şi panouri pentru promovarea evenimentelor culturale.
Marilena Profiroiu, notar public şi candidat al PNL pentru Consiliul Local Sfântu Gheorghe a vorbit despre importanţa legalităţii şi responsabilităţii hotărârilor locale, dar şi despre conceptul de “acte prietenoase pentru cetăţeni” şi importanţa popularizării noilor reglementări juridice.
Emil Pantelimon, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice Bucureşti, colaborator “Festivalul Enescu”, secretar U.N.I.M.I.R., iniţiator şi coodonator de proiecte culturale în comunitate – Seri Albastre, Povestea din Ajun, Earth Hour, Verde pentru Cultură etc. – a vorbit despe management şi marketing cultural de calitate şi a insistat asupra importanţei consultanţilor de clasă din domeniul cultural pentru Sfântu Gheorghe.
Cei doi tineri candidaţi liberali, Corina Bote şi Ördög Istvan au împărtăşit asistenţei din experienţele lor din comunitate, declarând clar şi limpede ataşamentul lor pentru multiculturalismul din zonă.
Un moment aparte din întâlnirea a fost când a vorbit proaspătul Campion Naţional la tenis în scaun rulant, Ciprian Anton. Acesta a subliniat realele probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi în Sfântu Gheorghe, dar şi suportul important oferit de către Comisia de Sport şi Tineret a Consiliului Local Sfântu Gheoghe în ultimii ani, pentru a reuşi să ajungă să-şi împlinească visul de a reprezenta oraşul şi ţara la Jocurile Paralimpice de la Londra.

  
Biroul de presă PNL Sfântu Gheorghe, 21.05.2012

Comentarii