Programul Sfântu Gheorghe 7+ în dezbaterea publică

Luni la prânz, timp de peste două ore, Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe a fost gazda unei dezbateri publice, pornind de la programul economic şi de urbanism "Sfântu Gheorghe 7+", lansat de către Mădălin Guruianu, candidat al PNL pentru Primăria şi Consiliul Local Sfântu Gheorghe  Întâlnirea a fost onorată de prezenţa preşedinţilor Asociaţiei Înteprinderilor Mici şi Mijlocii din Covasna, Bagoly Miklos şi Vajda Lajos, al Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, dl. Hermann Rosner, dar şi al consilierului judeţean PNL Aurel Bote.
"Programul pentru municipiul Sfântu Gheorghe şi 7 comune învecinate este un program care porneşte de la premisa că s-a vorbit mult şi fără rost despre diverse forme de autonomia locală, dar propunerile concrete au lipsit sau nu au avut rezultate clare şi specifice pentru omul de rând. Credem în autonomia cu şi pentru oamenii din comunitate! ", a susţinut în deschidere Mădălin Guruianu şi a continuat pe idea unui pol de dezvoltare cu centru la Sfântu Gheorghe şi susţinerea masivă a producătorilor locali pe o rază de aproximativ 13 km, în cele 7 comune din jurul oraşului. Cele 7 puncte importante din programul economic despre care s-a dezbătut sunt: buget multianual şi consensual, subvenţii şi reduceri de taxe pentru producătorii şi micii întreprinzători, facilităţi pentru angajatorii de tineri sau de şomeri, emiterea de obligaţiuni municipale, implementarea ideii de audit pivat asupra cheltuielilor din Primărie, înfiinţarea unei platforme de dezbateri publice şi online cu tinerii specialişti din zonă sau plecaţi la studii în afara ţării, plus înfiinţarea unui Comitet Consultativ al Tinerilor.
Ideile despre urbanism şi mediu s-au conturat în jurul conceptelor de “oraş autonom energetic”, promovarea permaculturii, a ideii de “agricultură cu etică”, crearea unui fond de stimulare a folosirii energiei verzi, introducerea circuitelor culturale şi multiculturale - ecleziastice sau laice, montarea unor semafoare manuale pentru pietoni, dar mai ales revoluţionara idee a “oraşului vizibil din cer”, iniţiată de către vizionarul artist local Ramon Grosos şi asigurată din punct de vedere tehnic de către omul de afaceri Bokor Zoltan.
“Putem transforma Sfântu Gheorghe într-un oraş unic pe plan mondial, cu acoperişurile pictate cu modele tradiţionale din zonă. Nu am descoperit să fi fost pus în valoare ca suport pentru exprimarea artistică a unei întregi comunităţi. Ne-am născut şi trăim pe o mină de aur. Multiculturalismul din zonă ne ajută şi ne provoacă şi ne ceartă atunci când suntem ignoranţi şi ne obligă oarecum să dezvoltăm această frumuseţe de îmbinare de culturi”, a sintetizat pe scurt Ramon Grosos
“Mă bucur că este curat şi aranjat, dar nu văd nici o viziune deosebită, cum ar trebui să arate ca acest oraş să devină complet altfel, unic. Nu cred că e suficient să fie bună mâncarea şi locurile de cazare, ci cred că ar trebui să ne concentrăm şi pe ceva profund original şi atractiv. Şi nu e doar un vis, este simplu şi ieftin de realizat şi de aceea susţin din plin idea lui Ramon Grosos”, a susţinut şi Bokor Zoltan.
Intervenţiile domnilor preşedinţi Rosner, Vajda şi Bagoly au suscitat un real interes şi au condus la “luarea de notiţe” de către candidatul liberal, care i-a asigurat la final că nu este nici prima şi nici ultima dată când va apela la expertiza lor asupra situaţiei economice din zonă, dar şi din regiune, mulţumindu-le pentru ideile şi iniţiativele constructive.
Lunea următoare, în Sala Albastră a Bibliotecii Judeţene va avea loc a doua dezbatere publică promovată de către candidatul liberal Mădălin Guruianu, de data aceasta subiectele centrale fiind educaţia, cultura, tineretul şi sportul.
Emil Pantelimon,
Purtător de Cuvânt 

Comentarii

Raluca Zbarcea a spus…
"înfiinţarea unei platforme de dezbateri publice şi online cu tinerii specialişti din zonă sau plecaţi la studii în afara ţării, plus înfiinţarea unui Comitet Consultativ al Tinerilor."

sper ca ideea cu vopritul acoperisurilor va trece intai prin filtrul aceastui comitet de tineri specialisti!
Mădălin Guruianu a spus…
te asigur, Raluca, toate proiectele importante vor trece prin acest filtru al tinerilor, dacă îl vom putea înfiinţa, evident...