Nu votezi, nu exişti!


În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat  că mesajul pe care PNL îl are în judeţul Covasna, în ceea ce priveşte referendumul cu privire la demiterea preşedintelui Traian Băsescu, din 29 iulie, este foarte simplu: „Oamenii trebuie să iasă la vot! Eu cred că în acest moment bătălia este la fel de importantă ca şi în anii 1990, când învăţam ce înseamnă democraţia”.

Liderul liberal consideră că opţiunea fiecăruia este evident cristalizată, dar este foarte important ca această opinie să fie exprimată. Ca urmare, acesta susţine că a încerca să gândeşti democratic şi să acţionezi ca într-o democraţie, dar să nu te  prezinţi la vot, reprezintă  un gest de laşitate pe care speră, din tot sufletul, ca nimeni  să nu îl  promoveze în următoare zile.
De asemenea, Mădălin Guruianu a menţionat faptul că este perfect de acord cu „pariul” făcut de  Crin Antonescu care a declarat  că se va retrage din politică în cazul în care Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni. Dar, dacă acest lucru se va întâmpla doar ca urmare a invalidării  referendumului, Guruianu are o altă părere. „Eu cred că dacă va câştiga voturile majorităţii, are absolut tot dreptul de a rămâne preşedintele acestei ţări, fie că ne place sau nu acest lucru. Dar, să rămâi preşedinte doar prin neprezentarea oamenilor la referendum, mi s-ar părea o cădere cu mulţi ani în urmă”.
Totodată, conducerea PNL Covasna apreciază poziţia reprezentanţilor UDMR faţă de referendumul de la sfârşitul săptămânii viitoare, însă consideră că e de datoria acestora să-şi  mobilizare electoratul, în vederea ieşirii la vot. Recent, conducerea centrală a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România  a recomandat cetăţenilor de etnie maghiară din ţara noastră  să voteze, fiecare,  aşa cum le dictează conştiinţa.
Reprezentanţii  PNL Covasna cred cu tărie că, în acest moment, cel mai important lucru este acela de a-i  convinge pe  cât mai mulţi oameni să nu tacă, să nu stea acasă iar   ulterior să se plângă de un lucru sau de altul. Astfel, susţinătorii preşedintelui trebuie să iasă pentru a fi  alături de acesta, iar cei care consideră că nu mai merită să fie preşedinte, să iasă să îl sancţioneze în cadrul referendumului.
„Dacă atât de mulţi oameni au murit înainte de 1989 pentru dreptul de a ne exprima şi de a ne vota conducătorii, în mod democratic, noi nu avem dreptul să nu o facem!” a precizat Mădălin Guruianu.
Cristina Cioba


Szekely Hirmondo: Gyáva, aki otthon marad

A liberálisoknak fontos a részvétel is 

image
Guruianu: Szavazzanak lelkiismeretük szerint, csak vegyenek részt a referendumon
„1989-ben azért halt meg több mint ezer ember, hogy szabadon véleményt nyilváníthassunk. Ha a július 29-ei referendumon nem élünk ezen jogunkkal, akkor hiábavalóvá válik a forradalmárok áldozata” – jelentette ki tegnapi sajtóértekezletén Mădălin Guruianu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sepsiszentgyörgyi elnöke.

Míg az RMDSZ nem foglal állást az ügyben (lásd az 5. oldalon – szerk. megj.), addig Guruianu a népszavazáson való részvételre buzdít. A liberálisok helyi pártvezére szerint idétlen helyzet alakulna ki, ha Traian Băsescu államfő azért maradna meg hivatalában, mert a részvétel nem érte el az ötvenszázalékos küszöböt.
– Ha valaki azt szeretné, hogy Băsescu maradjon, ehhez természetesen joga van, csak menjen el szavazni – mondta Guruianu. – A legfontosabb, hogy az emberek állást foglaljanak, a döntés legyen érvényes. Hogy mit döntenek, az szinte másodlagos, de választani kell. Ha a részvétel miatt eredménytelen lesz a népszavazás, az több évvel visszaveti Romániát a történelemben. Guruianu a magyarkártyát is kijátszotta, üdvözölte az RMDSZ vezetőségének azon állásfoglalását, hogy a szavazói lelkiismeretére bízta a döntést, ugyanakkor kijelentette, biztos benne, hogy a magyaroknak van kialakult véleményük a helyzetről, és nem haboznak azt ki is nyilvánítani.
Erdély András

Comentarii

Anonim a spus…
Dreptul la existenta nu mi-l certifica un vot sau anumite voturi.
Dreptul la existenta e natural si fundamental pentru "Drepturile omului". Sloganul d-voastra nu va face cinste! E o rastalmacire pseudofilozofica de foarte putini bani. Mai exact nu valoreaza nici doi bani!
E dreptul meu si sa nu votez!(sic!)
Mădălin Guruianu a spus…
evident că vorbeam despre "existența civică", nu despre "dreptul natural si fundamental la existență"... probabil că nu valoreayă doi bani în accepțiunea dumneavoastră și bineîmțeles că aveți dreptul de a nu vota, dar aici apare dilema la acest referendum: ori ieșim și ne spunem părerea, pro sau contra demiterii, ori ar fi trebuit să certificăm pe cei care ies la vot, să voteze și în locul celor care aleg să nu voteze, adică exact ce se întâmplă la alegeri de obicei, unde doar cetățenii care "există", adică aleg să se prezinte la vot, determină pe cei aleși, fără să se mai pună problema legitimității... altfel, democrația șchioapătă...